Blu-Ray Review: Bridge of Spies

Blu-Ray Review: Bridge of Spies

Prachtfilm van Steven Spielberg met uitstekende rollen van Tom Hanks en Mark Rylance.


Regie: Steven Spielberg | Cast: Tom Hanks (James B. Donovan), Mark Rylance (Rudolf Abel), Alan Alda (Thomas Watters Jr.), Amy Ryan (Mary Donovan), Austin Stowell (Francis Gary Powers), Sebastian Koch (Wolfgang Vogel), e.a. | Speelduur: 143 minuten | Bioscooprelease: 27 november 2015 | FilmTotaal recensie: Bridge of Spies

Afgelopen jaar leverde Steven Spielberg zijn eerste film af sinds Lincoln uit 2012. Opnieuw werkte hij voor Bridge of Spies samen met Tom Hanks, met wie hij eerder Saving Private Ryan (1998), Catch Me If You Can (2002) en The Terminal (2004) maakte. Een andere belangrijke rol was voor Mark Rylance, die niet veel later onder meer de Oscar voor Beste mannelijke bijrol in ontvangst mocht nemen.

Slechte films levert Spielberg zelden af. Ook de Koude Oorlog-film Bridge of Spies, met een script van de gebroeders Coen, deed het weer bijzonder goed bij critici en publiek. Waarschijnlijk door het thema was de financiële score wat aan de magere kant, al mag de $165,5 miljoen zeker netjes genoemd worden. Onlangs verscheen de Blu-ray uitgave.

Synopsis

James Donovan is een advocaat gespecialiseerd in verzekeringsclaims. Op een normale dag in 1957 geeft James zijn baas hem een onverwachte klus; Sovjet spion Rudolf Abel verdedigen. James neemt de taak serieus en stopt niet, zelfs wanneer Amerika tegen hem keert. De zaak neemt een wending wanneer de CIA hem op een zo goed als onmogelijke missie stuurt. James moet de onderhandelingen leiden over een gevangengenomen Amerikaanse U-2 piloot en wordt naar Berlijn gestuurd. Plotseling bevindt Donovan zich in het middelpunt van de koude oorlog.



Waardering

Op Rotten Tomatoes is Bridge of Spies heerlijk "fresh" met 91 procent. De IMDb noteert een mooie 7,6 na ruim 154 duizend stemmen. De bezoekers van FilmTotaal beoordelen het drama met een 7,9 (Stem zelf). FT-recensent Arjan Welles kwam tot 3,5 ster naar aanleiding van zijn recensie.

Reactie bezoeker FilmTotaal

...Opnieuw een prima film van Steven Spielberg, die oog heeft voor detail en de geschiedenis mooi weet te verfilmen. Al is die geschiedenis dan niet zo fraai. Toch is dit een boeiende film geworden die me enorm is bevallen. Een puike Tom Hanks speelt de hoofdrol samen met nog vele bekende acteurs. Echt weer een topper deze film, die ondanks zijn lengte geen seconde verveelt. - Tarkus

Box Office

Het productiebudget van Bridge of Spies bedroeg zo'n $40 miljoen. In het eerste landelijke weekend in de States verdiende het drama een toch wat matige $15,3 miljoen en eindigde op een redelijke $72,3 miljoen. Wereldwijd kwam de teller uit op een betere $165,5 miljoen. De opbrengst in Nederland stokte op een wat magere $1,7 miljoen.

[/url]
Film: Bridge of Spies | Discs 1 x Blu-Ray | Retail release: april 2016 | Beeld: 1080p HD 16 x 9 (2.40 : 1) | Geluid: Engels DTS-HD 7.1 | Ondertitels: o.a. Nederlands | Extra's: A case of the Cold War: Bridge of Spies | Berlin 1961: De splitsing nabootsen | Spy swap: Terugblik op de slotakte | U-2 spy plane | EAN: 8712626081234 | Ook verkrijgbaar op: Dvd | Met dank aan: 20th Century Fox Home Entertainment

De schijf van deze Blu-Ray uitgave van Bridge of Spies zit vastgeklikt in een standaard amaray Blu-Ray keepcase. Voor de vormgeving van de cover is gekozen voor een iets aangepaste versie van de [url=http://www.impawards.com/2015/bridge_of_spies_ver2.html]filmposter
.

Beeld & geluid

Visueel levert Steven Spielberg samen met cameraman Janusz Kamiński een prachtfilm af. In High Definition ziet het beeld er doorgaans netjes uit. De kleuren zijn vol en warm en geven veel sfeer mee. Ook de zwartweergave is netjes, al lijken details soms wat verloren te gaan in de (vele) donkere scènes en delen in het beeld. Ook is er ruis waarneembaar, al lijkt dit vooral opzettelijk om sfeer mee te geven. Toch lijkt dit soms het beeld enigszins te verstoren. Op het audiogebied niets meer dan lof. De schijf bevat een DTS-HD 7.1 geluidstrack en er is duidelijk veel energie gestoken in een juiste geluidsweergave. De dialoog is goed te volgen en er zijn ook de nodige surround effects waarneembaar en de muzikale ondersteuning van Thomas Newman is even zo subtiel als krachtig.

Extra's

Het bonusmateriaal bestaat uit vier featurettes. De meest diepgaande is A Case of the Cold War: Bridge of Spies, welke een duik neemt in de geschiedenis. In de kleine 20 minuten wordt er onder meer aandachtig stilgestaan bij de politiek en spionage in de tijd van de Koude Oorlog. Berlin 1961: Re-Creating The Divide focust zich ook de Berlijnse Muur en de historische impact. U-2 Spy Plane kijkt naar het spionagevliegtuig en het kortere Spy Swap: Looking Back on the Final Act focust op de historische details van de slotscène. Het is niet heel veel bonusmateriaal; de extra's die er zijn, zijn zeker de moeite waard.

Nieuwe topfilm van Spielberg met uitstekende rollen; op nette Blu-ray uitgave

Na enige stilte levert Steven Spielberg weer een topfilm af, met prima rollen van onder meer Tom Hanks en Oscarwinnaar Mark Rylance. Met de laatste maakte Spielberg ook de boekverfilming The BFG (2016) en ze werken nu aan Ready Player One (2018). Ook gaan ze naar verluidt aan de slag met The Kidnapping of Edgardo Mortara (2018). In 2019 moet de vijfde Indiana Jones-film verschijnen. Deze Blu-Ray uitgave van Bridge of Spies is netjes, met goed beeld en uitstekend geluid en een aantal prima extra's. Hieronder de online featurette ‘Steven Spielberg and Tom Hanks Collaboration’:



Bekijk op deze pagina méér Blu-Ray Reviews van FilmTotaal

NieuwsFilm

meest populair