Blu-Ray Review: D'Ardennen

Blu-Ray Review: D'Ardennen

Opnieuw een pakkende Vlaamse misdaadfilm.

Regie: Robin Pront | Cast: Jeroen Perceval (Dave), Kevin Janssens (Kenneth), Veerle Baetens (Sylvie), Jan Bijvoet (Stef), e.a. | Speelduur: 116 minuten | Bioscooprelease: 5 februari 2016 | FilmTotaal recensie: D'Ardennen

In 2015 leverde de Belgische regisseur Robin Pront zijn uitstekend ontvangen debuutfilm D'Ardennen af en een betere aftrap had hij zichzelf niet kunnen geven. De film ging zelfs op het Internationaal filmfestival van Toronto in première en was de openingsfilm van het Film Fest Gent 2015.

Het publiek wist de film ook te vinden, al niet in enorme aantallen. De film is onder meer in de States verschenen - onder de titel The Ardennes - en naar verluidt moet er een Amerikaanse remake verschijnen. Onlangs verscheen de film op Blu-ray.

Synopsis

Een brutale homejacking gaat hopeloos fout. Dave, een van de twee overvallers, moet z'n broer Kenneth noodgedwongen achterlaten. Vier jaar later komt Kenneth vrij en is er veel veranderd. Dave heeft z'n leven op de rails gekregen en probeert z'n broer te helpen waar mogelijk, maar kijkt met lede ogen toe hoe ongeleid projectiel Kenneth ten koste van alles z'n ex-vriendin Sylvie terug voor zich probeert te winnen.



Waardering

Op MovieMeter is D'Ardennen prima ontvangen, met een 3,56/5. De IMDb noteert een nette 7,0 na ruim duizend stemmen. De bezoekers van FilmTotaal beoordelen het misdaaddrama met een 7,4 (Stem zelf). FT-recensent Lieuwe van Albada kwam tot 3,5 ster naar aanleiding van zijn recensie.

Box Office

Het productiebudget van D'Ardennen is onbekend, maar de regisseur gaf al eens aan dat het beperkt was. In Belgie trok de film meer dan 100.000 bezoekers. In Nederland heeft de film in een klein aantal filmtheaters gedraaid. Over verdere opbrengsten is erg weinig bekend.

[/url]
Film: D'Ardennen | Discs 1 x Blu-Ray | Retail release: april 2015 | Beeld: 1080p HD 16 x 9 (1.85 : 1) | Geluid: Vlaams DTS-HD 5.1 | Ondertitels: Nederlands, Frans | Extra's: Audiocommentaar van regisseur Robin Pront | Bloopers | Making of | EAN: 8715664117149 | Ook verkrijgbaar op: Dvd | Blu-ray | Met dank aan: Dutch Filmworks

De schijf van deze Blu-Ray uitgave van D'Ardennen zit vastgeklikt in een standaard amaray Blu-Ray keepcase. De vormgeving van de cover is bijna identiek aan die van de officiele [url=https://media.pathe.nl/nocropthumb/1600x900/gfx_content/posters/dardennen1.jpg]filmposter
.

Beeld & geluid

De kleuren van de film zijn doorgaans erg sober en het geheel doet ook behoorlijk donker aan. Dit sluit uiteraard mooi aan op de grimmige sfeer. In High Definition pakt dit toch erg fraai uit. Het beeld mag 'retestrak' genoemd worden, aangezien er geen of nauwelijks ruis te bespeuren valt en de scherpte fraai is. De vele donkere scènes behouden mooi de details, zonder al teveel in te leveren op de zwartwaarde. Het geluid doet het ook prima via de DTS-HD track, al ligt de nadruk op de dialoog en muzikale ondersteuning.

Bonusmateriaal

Dutch FilmWorks heeft enkele extra's op de schijf geprint. Als eerste is er het audiocommentaar van regisseur Robin Pront. Het is op zich goed te volgen, maar het Vlaams wordt niet ondersteund door Nederlandse ondertiteling. Een visuele blik achter de schermen tref je aan in de Making of. Dit is echter meer een net gemonteerde B-roll, aangezien er niet of nauwelijks in wordt gesproken. Als laatste kun je kijken naar 2 minuten aan bloopers.

Weer een lekkere Belgische misdaadfilm; op een nette Blu-ray schijf

Onder meer Rundskop, waar regisseur Robin Pront ongetwijfeld van genoten heeft, heeft de Belgische filmwereld toch een mooie impuls gegeven. Deze debuutfilm van Robin Pront sluit daar mooi op. Of Pront ook dezelfde weg mag gaan bewandelen als Michaël R. Roskam is nog niet bekend. Zoals eerder aangegeven wil Hollywood wel aan de slag met een remake van D'Ardennen. Deze Blu-Ray uitgave zit prima in elkaar. Naast wat basic extra's is het beeld zoals we mogen verwachten. Hieronder een interview met Pront, via CINEMATEK films:


Bekijk op deze pagina méér Blu-Ray Reviews van FilmTotaal

NieuwsFilm

meest populair