Klassieke filmtip: 'Rear Window'

Klassieke filmtip: 'Rear Window'

Hitchcock met James Stewart en Grace Kelly is op vrijdag 13 mei om 23.25 te zien op NPO 2.

Wat is de beste Hitchcock- film? Het antwoord is natuurlijk vaak gebaseerd op een persoonlijke voorkeur, maar vaak worden dan toch de films genoemd die Hitchcock begin jaren vijftig maakte in Hollywood. Een van de beste daarvan is zonder twijfel Rear Window, die deze week op tv te zien is.

James Stewart speelt daarin fotograaf L.B. Jeffries. Hij heeft zijn been gebroken en verveelt zich dood. Daarom gaat hij de buren aan de overkant van zijn appartementencomplex bespieden met zijn camera. Het lijkt allemaal onschuldig voyeurisme, tot hij merkt dat in een van de appartementen wel iets heel vreemds gaande is. Grace Kelly speelt zijn vriendin, die niets liever wil dan met Jeffries trouwen en die wordt meegesleept in zijn theorieën over een koppel aan de overkant.

Intrigerend is de manier waarop bijna alle shots vanuit het gezichtsveld van Stewarts personage zijn gemaakt, waardoor je als kijker echt verbonden raakt met zijn gezichtspunt. Ook komt al het geluid voort uit de door de film gecreëerde wereld. Hitchcock maakt een cameo als de film een half uur bezig is. Hij is dan te zien in het appartement van de componist, waar hij de klok opwindt. De prachtige kostuums van Kelly werden gemaakt door Edith Head, die voor alle films van Hitchcock bij Paramount de kleding verzorgde.

Van Rear Window zijn meerdere remakes gemaakt. In 1955, een jaar nadat de originele film uitkwam, kwam er een Kantonese filmversie uit, genaamd Hou chuang. In 1998 verscheen een gelijknamige remake als televisiefilm, met Christopher Reeve en Daryl Hannah in de hoofdrollen. Verder vormde de film de basis voor onder meer Body Double en Disturbia.

Rear Window is op vrijdag 13 mei om 23.25 te zien op NPO 2.



NieuwsFilm

meest populair