Klassieke tv-tip: 'Story of G.I. Joe'

Klassieke tv-tip: 'Story of G.I. Joe'

Film met Robert Mitchum is op zaterdag 21 mei om 07.40 te zien op BBC2.

Ernie Pyle was een beroemde oorlogscorrespondent tijdens de Tweede Wereldoorlog, die in Amerika op handen werd gedragen. Geen wonder, dat nog tijdens de Tweede Wereldoorlog werd besloten zijn werk te verfilmen. Zelf was Pyle bang, dat Hollywood er een potje van zou maken bij het casten. "For God's sake, don't let them make me look like a fool," zei hij tegen een andere verslaggever terwijl er gezocht werd naar een perfecte Ernie. Uiteindelijk werd het Burgess Meredith, die de rol van Ernie Pyle mocht spelen.

In de film Story of G. I. Joe trekt oorlogsverslaggever Ernie Pyle op met een infanterie-bataljon door Italië. Hij raakt bevriend met enkele soldaten waaronder de heldhaftige commandant. De film vertelt over de zaken van alledag die de mannen in het leger en Ernie bezig houden.

In een bijrol was Robert Mitchum te zien in een van zijn eerste grote rollen als soldaat, die doorzet ondanks de moeilijkheden die op zijn pad komen. Het maakte hem in een klap een ster. Zijn personage op het doek werd nog meer vereenzelvigd met Mitchum toen hij kort na de opnames zelf werd opgeroepen voor dienstplicht. Voor zijn rol in de film ontving Mitchum zijn enige Oscarnominatie voor beste mannelijke bijrol. De film werd voor nog drie andere Oscars genomineerd.

Ernie Pyle maakte de film niet meer mee. In februari 1945 vertrok hij van San Francisco naar de Pacific om verslag te doen van de verovering van Japan. Tijdens de belegering van Okinawa werd hij door een Japanse kogel in de slaap getroffen. Hij was op slag dood. Zijn overlijden zorgde voor nog meer emotie rond de release van de film en was ook een enorm succes aan de box office.

Story of G.I. Joe is op zaterdag 21 mei om 07.40 te zien op BBC2



NieuwsFilm

meest populair