Blu-Ray Review: Sneekweek

Soort van Nederslasher met vooral een leuk thema.


Regie: Martijn Heijne | Cast: Carolien Spoor (Merel), Jelle de Jong (Thijs), Jord Knotter (Boris), Holly Brood (Lisa), Frank Lammers (Rechercheur Van Velzen), e.a. | Speelduur: 113 minuten | Bioscooprelease: 21 januari 2016 | FilmTotaal recensie: Sneekweek

Over een kleine twee maanden dan is het weer Sneekweek, een week in Sneek vol zeilwedstrijden, andere activiteiten en uiteraard de nodige feestjes. En waarom ook niet; het is een uitgelezen evenement om een film over te maken. Zo gezegd, zo gedaan en van regisseur Martijn Heijne (De rode loper, 2011) verscheen eerder dit jaar een soort van Sneekweek-Nederslasher. Eigenlijk een thriller, of eigenlijk een komedie. Met een bijdrage van bijna €1 miljoen van het Nederlands Filmfonds flopte de film toch redelijk aan de Nederlandse box office.

In Sneekweek, welke slechts drie weken in de Nederlandse bioscoop draaide, zien we zes studenten - 3 meiden, 3 jongens - die los willen gaan tijdens de Sneekweek. Maar de week zeilen en wilde feesten begint al met een mysterie: wie heeft de gigantische villa voor hen geregeld? Is het hun stille nieuwe huisgenoot, met wie ze een heftig geheim uit het verleden delen? Who cares; het feest kan beginnen! Maar als Merel heftige nachtmerries krijgt, gemaskerde figuren ziet rond de villa en één van haar vrienden door een combinatie van medicijnen bizarre bijwerkingen krijgt, verandert de vakantie in een gruwelijke nachtmerrie.



Waardering

Op Moviemeter is Sneekweek mager beoordeeld met een 2,47/5. De IMDb noteert een even zo matige 5,5 na 182 stemmen. De bezoekers van FilmTotaal beoordelen de komediethriller met een 7,0 (Stem zelf). FT-recensent Jan Roselaar kwam tot 2 sterren naar aanleiding van zijn recensie.

Box Office

Het productiebudget van Sneekweek is onbekend, maar de film kreeg wel bijna een miljoen euro vanuit het Nederlands Filmfonds toegewezen. In het eerste landelijke weekend in de Nederlandse bioscopen verdiende de soort van horrorfilm een matige € 214.353 en eindigde op een makke € 559.346. Toch draaide de film drie weken lang op maximaal 96 schermen.

[/url]
Film: Sneekweek | Discs 1 x Blu-Ray | Retail release: juni 2016 | Beeld: 1080p HD 16 x 9 (2.35 : 1) | Geluid: Nederlands DTS-HD 5.1 | Ondertitels: Nederlands, Engels | Extra's: geen | EAN: 8715664118054 | Ook verkrijgbaar op: Dvd | Met dank aan: Dutch FilmWorks

De schijf van deze Blu-Ray uitgave van Sneekweek zit vastgeklikt in een standaard amaray Blu-Ray keepcase. Voor de vormgeving van de cover is gekozen voor een vergelijkbare, maar ook fors aangepaste versie van de [url=http://www.filmtotaal.nl/foto.php?film=27891&id=26067]filmposter
.

Beeld & geluid

Met de beeldkwaliteit van deze Dutch FilmWorks High Def uitgave is eigenlijk maar weinig mis. De kleuren zien er vol en natuurlijk uit en tijdens de meer donkere scènes en delen in het beeld vallen de details wel een beetje, maar niet volledig weg. Het contrast lijkt wel net iets te veel zijn aangezet. De prima scherpte en de minimale ruis zorgt voor een prima kijkervaring. Het geluid komt via een DTS-HD track en laat het dialoog en ondersteunende filmmuziek prima horen.

Extra's

Dutch FilmWorks levert een zeer kale schijf op. Er zijn geen extra's te bekijken en er is een beperkt hoofdmenu, die eigenlijk alleen noodzakelijk is voor de ondertiteling. De schijf start wel met enkele trailers van andere DFW-titels, namelijk Renesse, Dirty Grandpa en Bastille Day.

Basic soort van Nederslasher op een basic uitgave

Hoogstaand is Sneekweek zeker niet, maar dat neemt niet weg dat er delen van de film wel degelijk weten te vermaken. Een echte Nederslasher is het eigenlijk ook niet geworden, maar als je even gedachteloos entertainment wilt en niet te veel eisen stelt, dan kan deze best even op gezet worden. Hieronder de online featurette 'Sneekweek junket aftermovie':


Bekijk op deze pagina méér Blu-Ray Reviews van FilmTotaal

NieuwsFilm

meest populair