Sneekweek (2016)

Een knipogende Nederslasher die per se wil verrassen.
play

5,1 details

  • Komedie
  • Thriller
  • Nederland

In Sneekweek gaan zes vrienden naar de Sneekweek om een week lang te zeilen en los te gaan. Eenmaal aangekomen in een gigantische villa kan het feest beginnen. Maar gaandeweg komt een geheim uit hun verleden bovendrijven. Er is een paar jaar geleden iets misgegaan bij de ballotage van hun studentenhuis. Wanneer blijkt dat de villa niet door één van hen is geregeld, lopen de spanningen snel op. Ze proberen hun week niet te laten verpesten en feesten door. Maar er gebeuren steeds meer bizarre dingen en als een aantal vrienden door een foute mix van Ritalin en antidepressiva onverwachte bijwerkingen vertonen, vertrouwen ze niemand en zelfs elkaar niet meer. Hieronder het eerdere affiche:

Regie
Martijn Heijne
Cast
Frank Lammers, Carolien Spoor, Holly Brood, Diederik Ebbinge, Jelle de Jong, Kimberly Klaver, David Lucieer, Marly van der Velden, Sanne Langelaar, Jord Knotter, Yootha Wong-Loi-Sing, Rutger Vink, Jonas De Vuyst, Ferry Doedens, Sean William Bogaers, Jochem Hamerling.
Release NL
21.01.2016
Release DVD
07.06.2016

Filmtotaal Recensie

Regie: Martijn Heijne| Cast: Carolien Spoor (Merel), Jelle de Jong (Thijs), Jord Knotter (Boris), Holly Brood (Lisa), Frank Lammers (Rechercheur Van Velzen), e.a. | Speelduur: 110 minuten | Jaar: 2016

Als hitsige jongeren terechtkomen op een afgelegen locatie, dan weet je als kijker al dat dit niet goed gaat aflopen, zeker niet als de groep in kwestie een duister geheim herbergt. Het aantal horrorfilms met dit uitgangspunt is legio en al sinds de slashers van de jaren tachtig lijkt het principe zo uitgekauwd dat onvoorziene wendingen doorgaans uitgesloten blijven. Daarvan waren de makers van de Nederlandse slasherfilm Sneekweek zich ongetwijfeld bewust, dus in navolging van de vorig jaar overleden horrormeester Wes Cravens Scream is hier 'de knipoog' het devies; het spelen met de genreconventies teneinde verrassing te creëren. Is Sneekweek wellicht het Nederlandse antwoord op Scream? Die vergelijking trekken zou de film te veel eer verschaffen. De goede intenties ten spijt laat Sneekweek bovenal een verwarrende indruk achter.

Dat de producenten van Sneekweek hun slasherfilms kennen blijkt wel uit het verhaal, wat een plot á la I Know What You Did Last Summer koppelt aan een feest in de traditie van Halloween. In dit geval is het de Sneekweek, waarbij de wateren rond de Friese stad vollopen met luidruchtige jongeren die zich naast het skûtsjesilen vooral bezighouden met drank en seks. Waarom een film over een zomers evenement in het koude januari wordt uitgebracht is nog de minst opdringerige vraag. Een groter probleem is dat het plot van Sneekweek zich nu over een volle week uitsmeert, waardoor de film een trage opbouw naar het verwachte bloedvergieten kent. Het conservatieve begin van de film lijkt bovendien verstoken van vernieuwing, waarbij de misdaad van de hoofdpersonen direct uit de doeken gedaan wordt. Het betreft een uit de hand gelopen ontgroeningsritueel rond ijsblokjes en piemels, met een dode als gevolg. Volgens de traditie van de horrorannalen wordt het ongeluk direct weggemoffeld en doodgezwegen.

videotrailers & clips

alle artikelen (3)

Sneekweek Nieuwsberichten

Laatste reviews

Er zijn nog geen reviews geschreven voor deze film.

Schrijf de eerste review!

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij deze film.

Plaats de eerste reactie!

FOTOPOSTERS & MOVIESTILLS

Sneekweek

acties