Blu-ray

Blu-Ray Review: Independence Day (20th Anniversary)

Met nieuw bonusmateriaal.

door Bram de Groot om 12:57 in Blu-ray


Regie: Roland Emmerich | Cast: Will Smith (Captain Steven Hiller), Bill Pullman (Thomas J. Whitmore), Jeff Goldblum (David Levinson), Mary McDonnell (Marilyn Whitmore), Robert Loggia (General William Grey), Randy Quaid (Russell Casse), e.a. | Speelduur: 145/154 minuten | Bioscooprelease: 3 oktober 1996

Afgelopen maand ging Independence Day: Resurgence in première, het vervolg op de 20 jaar oude sci-fi rampenfilm Independence Day van Roland Emmerich. Het tweede deel zal ongetwijfeld uit de kosten gaan komen, maar het financiële succes van de voorganger wordt hoogstwaarschijnlijk niet geëvenaard. Dit gebeurde al met de ontvangst (RT = 31%), al werd de eerste film ook wisselend ontvangen (RT = 61%). Onlangs verscheen er een speciale Blu-Ray uitgave voor het origineel.

In Independence Day, waarin Will Smith uiteraard wél te zien is, is de wereld geschokt door de komst van buitenaardse wezens. De bedoelingen van de aliens zijn nog niet duidelijk, totdat gigantische ruimteschepen het vuur openen op grote wereldsteden. Het wordt dan snel duidelijk dat zij hier voor een reden zijn: Het innemen van de aarde en het uitroeien van de mensheid. Een gevechtspiloot en een rekenkundige nemen het op tegen superieure technologiën. De enige hoop om te overleven ligt nu in de handen van hen met de presidenten van alle naties als back-up. Kunnen zij de mensheid redden?Waardering

Eén van de twee Oscarnominaties werd verzilverd, namelijk die voor Beste visuele effecten. Op Rotten Tomatoes is Independence Day nog net aan "fresh" met 61 procent. De IMDb noteert een prima 6,9 na ruim 424 duizend stemmen. De bezoekers van FilmTotaal beoordelen de sci-fi film ook met een 6,9 (Stem zelf). Aangezien de film verscheen voordat FilmTotaal.nl online ging, is er geen recensie verschenen.

Reactie bezoeker FilmTotaal

Hij is toch gewoon vet, of niet dan. Het hele verhaal is niet eens geheel onlogisch. Er zitten veel elementen in de film die je bezig houden en dat maakt het sowieso een film die je aandacht erbij houdt. Verder zit er spanning, actie en humor in. Ik denk dat dit een film is die nu wat minder spectaculair lijkt, omdat er nu zoveel andere mogelijkheden zijn met computers, maar hij blijft stoer. - Sven derks

Box Office

Het productiebudget van Independence Day bedroeg zo'n $75 miljoen. In het eerste landelijke weekend in de States verdiende de kaskraker een redelijke $50,2 miljoen en eindigde op een knappe $306,1 miljoen. Wereldwijd kwam de teller uit op een waanzinnige $817,4 miljoen. De opbrengst in Nederland stokte op een mooie $10,2 miljoen.Film: Independence Day | Discs 2 x Blu-Ray | Retail release: juni 2016 | Beeld: 1080p HD 16 x 9 (2.40 : 1) | Geluid: Engels DTS-HD 5.1 | Ondertitels: o.a. Nederlands | Extra's: Commentaries | ID4 Data Stream Trivia Track | Independence Day: A Legacy Surging Forward | Monitor Earth Broadcasts | Creating Reality | The Making of ID4 | ID4 Invasion | Combat Review | Original Theatrical Ending | Gag Reel | Gallery | Trailers | EAN: 8712626046233 | Ook verkrijgbaar op: Dvd | Met dank aan: 20th Century Fox

De twee schijven van deze Blu-Ray uitgave van Independence Day zitten vastgeklikt in een amaray Blu-Ray keepcase. Voor de vormgeving van de cover is gekozen voor een nieuwe versie van de herkenbare filmposter.

Beeld & geluid

Ondanks dat de film alweer 20 jaar oud is, zou je wel een optimale Blu-ray uitgave verwachten. In meerdere opzichten is dit ook het geval, al zijn er enkele tekortkomingen. Zo is het beeld vrij donker en zijn de kleuren zwaar en worden daardoor details opgeslokt. Mogelijk is dit gedaan om het beeld iets moderner te laten lijken. Ook wordt duidelijk dat het beeld technisch niet is opgelapt. Er is redelijk wat ruis aanwezig en af en toe treedt er ghosting op. Dit is uiteraard jammer voor het verder nette camerawerk van Karl Walter Lindenlaub en de vele special en visuel effects die voor die tijd baanbrekend waren. De scherpte voldoet verder prima en over het algemeen kijkt de film visueel prima weg. Het geluid wordt aangeleverd door een standaard DTS-HD track. Ook deze is niet oplapt, maar klinkt modern en zorgt voor een prima verstaanbaar dialoog en laat de vele surroud effects en de filmmuziek van David Arnold prima uit de speakers komen.

Extra's

Het bonusmateriaal op voornamelijk de tweede schijf komt in grote lijnen overeen met de eerdere extra's op de Dvd en Blu-ray uitgaven. Ook de extended cut is al eens eerder op schijf verschenen.

Nieuw is het half uur durende Independence Day: A Legacy Surging Forward. Deze blikt met de cast & crew terug op de 20 jaar oude film. Uiteraard wordt er ook stilgestaan bij de ambities voor het vervolg. Ook nieuw lijken ID4 Invasion en Combat Review, waarvan de eerste een nieuwsreportage is waarin niet vertoonde beelden uit de eerste film worden gebruikt. De tweede werpt een blik op de enorme explosies en verwoestende beelden die iedereen vast nog kan herinneren. Deze extra's zijn in High Definition, de rest is in Standaard Definition.

Prima popcornvermaak uit de '90; nette Blu-ray uitgave

Uiteraard is Independence Day geen enorme hoogvlieger wat betreft het verhaal. Op en top popcornvermaak is het daar weer wel, met een aantal memorabele scènes en heel veel vernietiging zoals we gewend zijn van specialist Roland Emmerich. Hieronder de online featurette 'The War of 1996 | A United World News Special', welke is verschenen in aanloop naar Resurgence:Bekijk op deze pagina méér Blu-Ray Reviews van FilmTotaal

3 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Xenolicker

Avatar

Ik heb alleen een Dvd versie, dus dit zou wel een lekker opwarmertje zijn voor de Blu-ray 3D van de nieuwe film. Helaas betaal ik vanwege budgetaire overwegingen niet meer dan 10 euro voor een gewone blu-ray, en ik ben bang dat deze toch wat duurder is... Deze uitgave lijkt weinig toe te voegen aan de oude blu-ray, dus bij deze EIS ik dat je 'm bij aanschaf van de Blu-ray 3D van "Independence Day: Resurgence" er gewoon gratis erbij krijgt. Alvast bedankt!

YOLO

Avatar

Ik vond het een zeer nette uitgave, al viel mij wel idd op dat de film wat "moderner" look had. Deze film is echt niet verouderd, ondanks de wat oudere Apple computers en grotere mobieltjes. Herkijk factor gegarandeerd.

Niet voor deel 2. Zo jammer dat Independence Day: Resurgence een complete CGI fest is geworden. :N

EKA

Avatar

De eerste film is natuurlijk frisser en "origineler" dan Independence Day: Resurgence.
Maar, naar mijn idee wordt het vervolg té erg afgekraakt!

Ja...er wordt veel meer CGI gebruikt in het vervolg, maar veel ervan is echt niet slecht hoor!

Het verhaal van de tweede film is wel vergezocht en aanzienlijk "dom" te noemen. Maar, de eerste film was dat ook!

NieuwsFilm

meest populair