Arthouse

Klassieke tv-tip: 'Pride and Prejudice'

Greer Garson speelt de hoofdrol in deze verfilming van het Jane Austen boek.

door Michelle Iwema om 09:55 in Arthouse
Pride and Prejudice heeft talloze verfilmingen gehad. maar de versie uit 1940 wordt over het algemeen beschouwd als een van de beste bewerkingen. Deze adaptatie met Greer Garson en Laurence Olivier in de hoofdrollen is woensdag 27 juli om 13.10 te zien op BBC2.

Mr. en Mrs. Bennet hebben vijf ongehuwde dochters en Mrs. Bennet wil maar al te graag een passende echtgenoot voor hen vinden. Als de rijke mannen Mr. Bingley en Mr. Darcy vlakbij komen wonen, koesteren de Bennets hoop. Maar trots, vooroordelen en misverstanden maken de relaties alleen maar moeilijker. En laat hun dochter Elizabeth die Mr Darcy echt onuitstaanbaar vinden, iets dat een romance ook niet echt helpt.

Hoewel deze versie wordt gezien als een goede verfilming van het boek, zijn er wel een paar aanpassingen gemaakt. Zo zijn sommige personages geheel eruit gehaald en verandert het motief van Lady Catherine van iets kwaadaardigs in iets goeds. Ook werd het jaartal veranderd van 1813 in 1835. De reden: de meer weelderige mode van het latere jaartal.

Hoewel het nu een Britse feel heeft dankzij de casting van Olivier en Garson in de hoofdrollen, was dit niet altijd de bedoeling. De film stond gepland met Norma Shaerer en Clark Gable, maar de productie werd uitgesteld toen de producent (en echtgenoot van Shaerer) Irving Thalberg compleet onverwachts overleed in 1936. Uiteindelijk werd het bedoeld om het meer Brits te maken, door de film ook in Engeland op te nemen. De oorlog gooide echter roet in het eten.

Leuk detail is dat Colin Firth de rol van Mr Darcy speelde in de miniserie van de jaren negentig. Het duurde even voor hij de rol aannam, omdat hij vond dat "Olivier fantastisch is en niemand anders die rol zo kan spelen."

0 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

NieuwsFilm