'Seven Samurai' en 'Prevenge' in Venetië

Zowel gerestaureerde oude films als debutanten op het op één na belangrijkste filmfestival ter wereld.

Op het Filmfestival van Venetië, het op Cannes na grootste jaarlijkse filmfestival ter wereld, draaien naast de officiële competitie om de Gouden Leeuw ook heel veel andere films. Voor twee programma's zijn nu de titels al aangekondigd: het klassiekersprogramma, bestaande uit nieuwe restauraties van oude films, en de International Critic's Week (vergelijkbaar met de Semaine de la Critique in Cannes), waarin juist alleen nieuwe films van debutanten worden vertoond. Beiden hebben een aparte prijs, respectievelijk een prijs voor de Beste Restauratie en de Luigi De Laurentiis prijs.

In ieder geval de winnaars van die prijzen zullen waarschijnlijk volgend jaar op het IFFR in Nederland te zien zijn, en sommige van de restauraties zullen mogelijk hun weg naar het EYE en andere filmtheaters vinden in de loop der tijd.

Het klassiekersprogramma bevat een aantal hele grote titels. Zoals Akira Kurosawa's Seven Samurai, Manhattan van Woody Allen, Andrej Tarkovski's Stalker en horrorklassiekers als Dawn of the Dead en An American Werewolf In London. Daarnaast zullen er ook een aantal iets minder bekende doch belangrijke films draaien, waaronder Howard Hawks' Twentieth Century, King Hu's Legend of the Mountain, The Battle of Algiers en Profumo di donna, waar later de remake Scent of a Woman met Al Pacino van werd gemaakt – waar hij zijn enige Oscar voor won.

Daarnaast opent de International Critic's Week met Prevenge, het debuut van Alice Lowe, die eerder onder andere de hoofdrol speelde in Sightseers en samen met regisseur Ben Wheatly daar het script van schreef. Prevenge gaat over een zwangere vrouw die uit wraak een reeks moorden pleegt. Opnieuw speelt Lowe ook de hoofdrol, en zij draaide de film vorig jaar toen ze zelf zeven maanden zwanger was. De slotfilm van het programma is Are We Not Cats van Xander Robin, waarin een jongeman in één dag zijn baan, vriendin en appartement verliest maar daardoor een vrouw tegenkomt die net als hij compulsief menselijk haar eet. Een andere bijzondere films in het programma is het speelfilmdebuut van Keywan Karami, Drum. Karami werd voor de inhoud van de korte documentaires die hij eerder maakte, in oktober 2015 veroordeeld tot 223 zweepslagen en een jaar gevangenisstraf. De kans is groot dat hij uit protest daartegen de prijs zal krijgen.



NieuwsFilm

meest populair