Shichinin no samurai (1954)

Will Take Its Place With the Seven Greatest Films of All Time!

Het verhaal van de zeven samurai, die een dorp moeten beschermen tegen een bandietenbende, blijft indrukwekkend, en het eindgevecht van een uur in de stromende regen onovertroffen.
play

8,8 details

  • 207 Min
  • Actie
  • Avontuur
  • Drama
  • Japan
207 Min Japan

Seven Samourai speelt zich af in het feodale, 16e -eeuwse Japan, dat wordt geteisterd door oorlogen een rondtrekkende bendes. De film begint als één van die bendes een dorp aandoet, maar besluit terug te komen voor plunderingen als er geoogst is. Een dorpeling beluistert dit gesprek en de dorpsoudste gaat op zoek naar werkloze samoerai, die het dorp willen verdedigen in ruil voor voedsel. Zij vinden een oudere, moegestreden samoerai, die sympathie opvat voor de weerloze dorpelingen en op hun verzoek ingaat. Hij rekruteert vijf andere samoerai en één meldt zich zelf aan: de onervaren, maar zelfbewuste Kikuchiyo. De zeven zijn ervaren vechters, maar weten dat zij een grote overmacht moeten trotseren....

Alt titel
Seven Samurai
Regie
Akira Kurosawa
Cast
Toshirô Mifune, Takashi Shimura, Yoshio Inaba, Daisuke Katô, Kokuten Kodo, Minoru Chiaki, Eijirô Tôno, Kamatari Fujiwara, Isao Kimura, Seiji Miyaguchi, Bokuzen Hidari, Yoshio Tsuchiya, Yukiko Shimazaki, Jiro Kumagai, Keiko Tsushima, Yoshio Kosugi.
Budget
$ 350.000
Opbrengst
$ 269.061
Release
26.04.1954

Filmtotaal Recensie

Regie: Akira Kurosawa | Cast: Takashi Shimura (Kambei Shimada), Toshirô Mifune (Kikuchiyo), Yoshio Tsuchiya (Gorobei Katayama), Bokuzen Hidari (Yohei) e.a.

Een boerendorp in het feodale Japan wordt geteisterd door bandieten. Om zich te beschermen tegen de volgende plundering door de bende, besluiten de boeren samurai in te huren. Het probleem is echter dat ze de samurai niets kunnen bieden, behalve kost en inwoning. Als de boeren de moed bijna hebben opgegeven, ontmoeten ze de sluwe samurai Kambei. Hij heeft medelijden met de boeren en wil zich wel voor hen inzetten. Volgens hem zijn er zeven samurai nodig om het dorp te verdedigen tegen de veertig man sterke bandietenbende. Door zijn tact en inzicht weet hij er al spoedig vijf te vinden. Op weg naar het dorp dient de zevende samurai zich aan, zodat het gezelschap compleet is en de strijd met de bandieten kan worden aangegaan.

De film is opgebouwd uit drie delen. Het eerste deel omvat de zoektocht naar de zeven samurai. In korte tijd worden de hoofdrolspelers, met elk een compleet eigen persoonlijkheid, aan het publiek voorgesteld. In het tweede deel komen de samurai aan in het dorp en worden de verhoudingen tussen de boeren en de samurai uitgewerkt (deze moeizame verhouding wordt bovendien prachtig belichaamd door Mifune’s personage). Daarnaast wordt het dorp voorbereid op de strijd met de bandieten, wat de nodige spanningen met zich meebrengt. In het laatste deel van de film wordt de daadwerkelijke strijd weergegeven. De enscenering van de strijd is werkelijk onovertroffen; de neerkletterende regen, de huilende wind, de angstige kreten en het prachtige camerawerk zorgen voor een dramatische en poëtische dimensie, die hedendaagse filmmakers maar al te vaak proberen te kopiëren.

videotrailers & clips

alle artikelen (3)

Shichinin no samurai Nieuwsberichten

Laatste reacties

roobin_22

"...Wat gek, 3 en een half uur! maar goed ik kan niet achter blijven. Ik pak er een zak kroepoek bij en......"

swompie

"...Goede film met prima acteurs (vooral die legendarische mondtrekjes van die ene boer :E). Verhaal zit......"

Colonel_Kurz

"...[quote=Peter]ja, en nee: in 't hoogt[/quote]Count me in!..."

Shichinin no samurai

acties