Uitgelicht: Het nieuwe FT-cijfer

Uitgelicht: Het nieuwe FT-cijfer

Een van de nieuwe features waar we erg trots op zijn.

De komende paar dagen zullen we een aantal van onze favoriete nieuwe features uitlichten. Vandaag het FT-cijfer.

FT-cijfer


Het is een uniek cijfer dat niet alleen is opgebouwd uit het cijfer dat de FT-stemmers geven, maar ook maar ook dat van reeks andere relevante websites. Denk daarbij onder meer aan IMDb, RottenTomatoes en Moviemeter. Dat zorgt gezamenlijk voor een mooie balans tussen hoe critici en het publiek hierover denkt. Je kan klikken op het pijltje naast het cijfer op een filmpagina om alle afzonderlijke ratings te bekijken. De opbouw is als volgt:

  • FILMTOTAAL: dit is het ‘gewone’ FT-cijfer, dat jullie de film kunnen toekennen. Stemmen gaat nu op een andere manier, namelijk via de rode actieknop die je op filmpagina's en recensiepagina's aantreft. Hierop klikken geeft je de mogelijkheid om te stemmen. We nemen de scores van onze recensenten niet mee.


  • IMDb: uiteraard is IMDb de grootste filmsite, dus hier stemmen de meeste gewone filmkijkers.


  • RottenTomatoes: Hiermee doen we iets anders dan je zou verwachten. RottenTomatoes kent films twee scores toe: enerzijds het percentage positieve cijfers (zoals weergegeven op de nieuwe site) en anderzijds het gemiddelde cijfer dat critici een film toekennen. We zijn voor het FT-cijfer uitgegaan van het gemiddelde cijfer, dus niet het percentage.


  • Moviemeter: Een Nederlandse filmdatabase met veel stemmen op films.


  • Metacritic: Tot slot is er nog een Metacritic-cijfer dat meegewogen wordt.


We nemen al die cijfers bij elkaar en zetten ze om naar een score van 1 tot 10. Vervolgens tellen we alle cijfers bij elkaar op, en nemen we daar het gemiddelde van. Je kan klikken op de cijfers om naar de betreffende sites te surfen.



Actieknop

Je eigen rating geven gaat nu iets anders dan eerst. Op filmpagina's en recensie-pagina's zweeft altijd rechts onder in beeld de grote rode actieknop. Klik je op de knop, krijg je onderstaand menu te zien. Het menu geeft je vier opties:

  • Stemmen: Je kan je eigen cijfer toekennen door de punt te verslepen.


  • Review schrijven: Als je hierop klikt, kan je een recensie schrijven in een speciaal tekstveld.


  • Watchlist: Als je klikt op ‘wil ik nog zien’, komt de film op je watchlist in je persoonlijk profiel te staan.


  • Delen: Binnenkort kun je een film ook delen op social media en WhatsApp.


Bekijk de afbeelding

NieuwsFilm

meest populair