Algemeen

R2-D2 acteur Kenny Baker overleden

Hij werd 81 jaar oud.

door Jim Pedd om 18:23 in Algemeen
De kleine acteur Kenny Baker, die we natuurlijk het beste kennen voor de rol van R2-D2 in de eerste Star Wars-films is overleden. Bakers nichtje vertelde het nieuws tegen The Guardian.

Baker werd geboren op 24 augustus 1934 en wilde net als zijn vader gravures maken. Hij kreeg echter niet de juiste opleiding daarvoor en werd in de loop van 1951 benaderd om deel uit te maken van een theatergroep van dwergen en lilliputters. Hij ging akkoord en dat vormde zijn eerste stap richting de acteerindustrie.

Toen George Lucas hem in 1976 inhuurde om de rol van R2-D2 te spelen in A New Hope, was dat zijn doorbraak. Baker was in de eerste zes de films in de franchise te zien als de robot en zou oorspronkelijk in Return of the Jedi de rol van Ewok Wicket spelen, maar moest die rol wegens ziekte uiteindelijk aan zich voorbij gaan.

Gisteren is Baker dus overleden. Zijn nichtje, Abigail Shields, vertelde dat het nieuws eraan zat te komen. “Hij heeft een lang en gelukkig leven gehad. Hij heeft veel mensen gelukkig gemaakt en we vieren het feit dat hij over de hele wereld geliefd was. We zijn allemaal erg trots op wat hij in zijn leven bereikt heeft.”

George Lucas reageerde ook al op het overlijden van Baker. “Kenny Baker was een echte heer en een ongelofelijke soldaat die altijd onder de moeilijkste omstandigheden werkte. Een getalenteerd entertainer die iedereen aan het lachen kon maken. Kenny was werkelijk het hart en de ziel van R2-D2 en zal gemist worden door al zijn fans en iedereen die hem gekend heeft.”

En ook de huidige baas van Lucasfilm, Kathleen Kennedy, reageerde. “We zijn erg verdrietig om het overlijden van Kenny. Er zou geen Star Wars zijn geweest zonder R2-D2 en Kenny definieerde wie R2-D2 was en is. We zullen hem missen.”

Kenny Baker overleed op 81-jarige leeftijd.

10 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Bilbo

Avatar

81, geen slechte leeftijd uiteindelijk. RIP

afbeelding

Moviemagic

Avatar

Voor hem toch ook mooi dat hij aan zo'n groot project als star wars heeft mogen werken. RIP †

Spider-fan

Avatar

Hij zou te gast zijn op de eerste Amsterdam Comic Con, maar helaas.

RIP.

Frietgezicht

Avatar

Die zou je op zo'n comic con ook voorbij lopen dus lekker boeiend.

Ereptile

Avatar

R.I.P, hij heeft wel 1 van de meest iconische droids neergezet in de filmindustrie.

Havoc

Avatar

@ Frietgezicht

Wat ben jij respectloos.. Ik heb hem 1 keer mogen ontmoeten en zal dat nog lang herinneren. Deze man had een duidelijke passie voor zijn werk en liefde voor zijn fans. Hij genoot van de verhalen die hij vertelde en nam voor iedereen de tijd.

Frietgezicht

Avatar

Boehoehoe,ik respectloos? Is wel zo normaal dat je tijd neemt voor mensen als je naar een comic con komt want daarvoor krijgt hij ook betaald. Alsof hij beter dan de rest is omdat hij in zo'n outfit gestoken is. Pino hoeft mij ook geen verhaaltjes voor te lezen s'nachts en die zei nog wat in dat pak.

En dat lekker boeiend was niet gericht op dat die dood is ofzo voor de duidelijkheid maar om hem niet te zien op een comic con. Maar omdat anderen hem graag in het echt ontmoeten en ik niet veranderd dat naar respectloos zijn doordat die overleden is. Dat is wel weer grappig.

benjamin

Avatar

RIP Kenny Baker.

Timme

Avatar

Rest in peace

Gigan72

Avatar

Rip Kenny

NieuwsFilm