R2-D2 acteur Kenny Baker overleden

R2-D2 acteur Kenny Baker overleden

Hij werd 81 jaar oud.

De kleine acteur Kenny Baker, die we natuurlijk het beste kennen voor de rol van R2-D2 in de eerste Star Wars-films is overleden. Bakers nichtje vertelde het nieuws tegen The Guardian.

Baker werd geboren op 24 augustus 1934 en wilde net als zijn vader gravures maken. Hij kreeg echter niet de juiste opleiding daarvoor en werd in de loop van 1951 benaderd om deel uit te maken van een theatergroep van dwergen en lilliputters. Hij ging akkoord en dat vormde zijn eerste stap richting de acteerindustrie.

Toen George Lucas hem in 1976 inhuurde om de rol van R2-D2 te spelen in A New Hope, was dat zijn doorbraak. Baker was in de eerste zes de films in de franchise te zien als de robot en zou oorspronkelijk in Return of the Jedi de rol van Ewok Wicket spelen, maar moest die rol wegens ziekte uiteindelijk aan zich voorbij gaan.

Gisteren is Baker dus overleden. Zijn nichtje, Abigail Shields, vertelde dat het nieuws eraan zat te komen. “Hij heeft een lang en gelukkig leven gehad. Hij heeft veel mensen gelukkig gemaakt en we vieren het feit dat hij over de hele wereld geliefd was. We zijn allemaal erg trots op wat hij in zijn leven bereikt heeft.”

George Lucas reageerde ook al op het overlijden van Baker. “Kenny Baker was een echte heer en een ongelofelijke soldaat die altijd onder de moeilijkste omstandigheden werkte. Een getalenteerd entertainer die iedereen aan het lachen kon maken. Kenny was werkelijk het hart en de ziel van R2-D2 en zal gemist worden door al zijn fans en iedereen die hem gekend heeft.”

En ook de huidige baas van Lucasfilm, Kathleen Kennedy, reageerde. “We zijn erg verdrietig om het overlijden van Kenny. Er zou geen Star Wars zijn geweest zonder R2-D2 en Kenny definieerde wie R2-D2 was en is. We zullen hem missen.”

Kenny Baker overleed op 81-jarige leeftijd.



NieuwsFilm

meest populair