Gene Wilder is overleden

Gene Wilder is overleden

De acteur staat vooral bekend als Willy Wonka, maar scoorde ook twee Oscar-nominaties.

Gene Wilder is overleden. De acteur die in films als Willy Wonka and the Chocolate Factory en Stir Crazy speelde, overleed op 83-jarige leeftijd. Zijn neefje, Jordan Walker-Pearlman, schrijft in een statement dat zijn oom overleden is aan de complicaties van de ziekte van Alzheimer.

"We begrijpen uit alle emotionele en fysieke uitdagingen waar deze situatie ons voor stelde, dat we ons onder de gelukkigen bevinden - deze ziekte stal, in tegenstelling tot zoveel andere gevallen, nooit zijn vermogen de mensen die hem dierbaar waren te herkennen, en ook niet van zijn geweldige persoonlijkheid. De beslissing om te wachten tot dit moment om zijn ziekte bekend te maken had niets te maken met ijdelheid, maar meer met het idee dat talloze jonge kinderen naar hem konden blijven glimlachen of roepen, 'daar is Willy Wonka'. Zo hoefden zij zich geen zorgen te maken over ouderen die het hadden over ziektes, of andere zware dingen. Hij kon het idee dat er een glimlach minder zou zijn in de wereld gewoon niet hebben."

Hij schrijft verder: "Hij is van kunst, muziek en kussen met de hoofdrolspeelster in zijn laatste vijfentwintig jaar, Karen [Boyer], blijven genieten. Hij danste zich een weg naar het altaar in en kerk als ouder van de bruidegom en ringdrager, organiseerde talloze westernmarathons in de middag en hield van het gezelschap van zijn geliefden."

Gene Wilder werd geboren als Jerome Silberman in Milwaukee, op 11 juni 1933. Op 12-jarige leeftijd begon hij al met zijn studies in acteerwerk en in 1955 kreeg hij een bachelor aan de Universiteit van Iowa. De jaren daarna leerde hij in Engeland acteertechnieken en mocht hij die in de praktijk toepassen op een off-Broadway musical.

Wilder debuteerde als acteur in het toneelstuk Roots in 1961 en speelde uiteindelijk in de Broadway-komedie The Complaisant Lover, waarmee hij een Clarence Derwent Award won als veelbelovende nieuwkomer. Al in 1962 maakte hij ook een stap richting televisie, want hij speelde in series als The Sound of Hunting, The Interrogators en Windfall. Zijn eerste memorabele filmrol was in Bonnie and Clyde (1967), waarin hij de rol van de neuroot Eugene Grizzard speelde.

Daarna brak hij pas echt door met The Producers, waarin hij de rol van de hysterische Leo Bloom speelde, een accountant die door een theaterproducent in een piramidespel terecht komt. In 1971 speelde hij verder Willy Wonka, een rol waar hij nog steeds bekend om staat.

In 1991 speelde Wilder voor het laatst in een bioscoopfilm, de jaren daarna volgden enkel nog kleinere producties specifiek voor televisies en maakte hij nog een paar keer zijn opwachting in wat televisieseries. Vorig jaar sprak hij nog een stem in voor Yo Gabba Gabba!.

Aan het einde van zijn carrière had Wilder twee Oscar-nominaties op zak. Eentje voor zijn rol in The Producers en eentje voor het meeschrijven aan Young Frankenstein, waaraan hij met Mel Brooks werkte.

Gene Wilder overleed op 83-jarige leeftijd.


NieuwsFilm

meest populair