Morgan Freeman krijgt hoogste culturele prijs in de VS

Morgan Freeman krijgt hoogste culturele prijs in de VS

De bekende acteur zal gelauwerd worden door Obama zelf

De wereldberoemde acteur Morgan Freeman heeft al heel wat prijzen in de wacht gesleept. Zo won hij bijvoorbeeld een Oscar in 2004 voor de beste mannelijke bijrol in de film Million Dollar Baby geregisseerd door Clint Eastwood. Vijftien jaar eerder, in 1989, won Freeman een Golden Globe als beste acteur voor zijn rol in Driving Miss Daisy.

Een van de weinige prijzen die de acteur nog ontbreekt, is The National Medal of Arts, de hoogste en meest prestigieuze onderscheiding in de VS. Maar het zal niet meer lang duren voordat ook deze onderscheiding in zijn prijzenkast kan gaan prijken; op 22 september mag de acteur namelijk de prijs in ontvangst gaan nemen en wel uit handen van niemand minder dan president Barack Obama zelf, zo maakte het Witte Huis laatst bekend.

De onderscheiding wordt ieder jaar uitgereikt aan mensen uit de kunst- en cultuursector die een bijzondere bijdrage leveren (of hebben geleverd) aan de Amerikaanse cultuur. De National Medal of Arts werd in 1984 ingesteld en werd bijvoorbeeld al ontvangen door Meryl Streep. Dit jaar zal de vergulde medaille, naast Freeman, ook gaan naar o.a. regisseur/acteur Mel Brooks en componist Philip Glass.

Morgan Freeman is nog steeds druk bezig: zo is hij momenteel te zien in de remake van Ben-Hur en heeft hij voor de komende tijd al drie filmprojecten op de rol staan.



NieuwsFilm

meest populair