Ben-Hur (2016)

Mentor. Trainer. Protector.

Zijn de spectaculaire wagenrace en de uitdieping van één personage genoeg om deze nieuwe versie van het oude verhaal te verantwoorden?
play

4,9 details

  • 125 Min
  • Historisch
  • Avontuur
  • Drama
  • Actie
  • Verenigde Staten
125 Min Verenigde Staten

Ben-Hur vertelt het verhaal van de vrienden Judah Ben-Hur, een Joodse prins en Messala, de zoon van een Romeinse belastinginner. Messala vertrekt voor vijf jaar naar Rome voor een opleiding, en keert met een complete andere instelling. Messala maakt Judah en zijn religie belachelijk, en als tijdens een processie die langs Judahs huis loopt een dakpan per ongeluk valt en de gouverneur raakt, verraadt Messala zijn jeugdvriend. Judah wordt als slaaf verkocht en zijn moeder en zus tot een levenslange gevangenisstraf veroordeeld. Judah overleeft het, en zweert wraak te zullen nemen. Dat eindigt allemaal in de beroemde wagenrennen.

Regie
Timur Bekmambetov
Cast
Morgan Freeman, Chico Kenzari, Toby Kebbell, Jack Huston, Rodrigo Santoro, Johan Philip Asbæk, Haluk Bilginer, Ayelet Zurer, James Cosmo, Moises Arias, Nazanin Boniadi, Francesco Scianna, Sofia Black-D'Elia, Giorgos Karamihos, Yasen Atour, Jarreth J. Merz, David Walmsley, Alan Cappelli Goetz, Julian Kostov.
Release
12.08.2016
Release NL
25.08.2016
Release DVD
14.12.2016

Filmtotaal Recensie

Regie: Timur Bekmambetov | Cast: Jack Huston (Judah Ben-Hur), Toby Kebbell (Messala Severus), Rodrigo Santoro (Jesus), Nazanin Boniadi (Esther) e.a. | Speelduur: 124 minuten | Jaar: 2016

Ben-Hur wordt vaak als historisch epos bestempeld, maar eigenlijk is het meer een door religie geïnspireerde moderne mythe. Van het oorspronkelijke boek Ben-Hur: A Tale of the Christ uit 1880 tot de vele verfilmingen, inclusief de stille versie uit 1925 (destijds de duurste film ooit) en de beroemde versie van William Wyler uit 1959 met Charlton Heston, die elf Oscars won. Bij zo'n mythe, die stiekem draait om de verschijningen van Jezus in de marges, hoort een grootse aanpak waardoor de historische nonsens in vooral het eerste deel van het verhaal te vergeven valt. En dan moet je van goede huize komen, wil je nog iets toe te voegen hebben aan die eerdere films. Komt deze nieuwe Ben-Hur dat? Niet echt, ondanks een poging echt een nieuwe versie van het verhaal te presenteren.

De historische nonsens begint bij dat Ben-Hur door jeugdvriend Messala als onterechte straf voor een vermeende aanslag op een Romeinse gouverneur als slaaf naar de galeien wordt verbannen. De Romeinen hebben zelden slaven ingezet als roeiers op hun galeien. Wil een galei goed dienstdoen als oorlogsschip dan was de best mogelijke manoeuvreerbaarheid essentieel en daarvoor had je driehonderd goed gemotiveerde professionals nodig die als één kunnen bewegen, waarvoor je dus bij uitstek goed betaalde soldaten nam. De zeeslag waar Ben-Hur vervolgens bij betrokken raakt, is ook zéér onwaarschijnlijk voor de tijd waarin het speelt, de Romeinen waren op dat moment de onbetwiste heersers van de Middellandse Zee.

alle artikelen (20)

Ben-Hur Nieuwsberichten

Laatste reviews

Er zijn nog geen reviews geschreven voor deze film.

Schrijf de eerste review!

Laatste reacties

Kabol

"...Ik heb me ook uitstekend vermaakt. Vond eigenlijk wel prachtige film. Leuk beeld van Jeruzalem in di......"

chuz

"...Goh nou ik heb me er eigenlijk toch wel mee vermaakt. Goed de dialogen waren hier en daar nogal hout......"

FOTOPOSTERS & MOVIESTILLS

Ben-Hur

acties