'Ben-Hur' leidt tot 120 miljoen dollar verlies

'Ben-Hur' leidt tot 120 miljoen dollar verlies

En wat zijn de andere flops van dit jaar?

Het zat er al aan te komen, maar nu is het wel zeker. Ben-Hur is de grootste box office flop van afgelopen zomer. Daarnaast zijn het vooral vervolgfilms die geflopt zijn. THR heeft daar een mooi artikel over geschreven, waar we in dit artikel op ingaan.

Ben-Hur


Analisten van The Hollywood Reporter verwachten dat de film tot een verlies van minstens 120 miljoen dollar zal verdienen. De grootste klap daarvan valt bij MGM, dat veruit het meeste geld in de film stak. De verwachting is dat Ben-Hur zo'n 70-75 miljoen dollar zal verdienen wereldwijd. Het productiebudget bedroeg verder 100 miljoen dollar, maar dan worden de waarschijnlijk torenhoge marketingkosten niet meegerekend. Gewoonlijk is het marketingbudget ongeveer de helft van het productiebudget, maar bij dit soort gigantische films ligt dat iets anders: men geeft dan vaak meer geld uit aan marketing dan aan de productie zelf.

Daar komt nog eens bij dat filmstudio's ongeveer de helft van de box office van een film mee naar huis mogen nemen, waardoor het verlies van Ben-Hur dus op zo'n 120 miljoen dollar uit zal komen met een opbrengst van 75 miljoen. THR schrijft verder: "MGM vangt de grootste klap op, omdat het zo'n 80 procent van het budget geleverd heeft en veel van de marketingkosten. Wel heeft het die deels geminimaliseerd door de rechten in bepaalde buitenlandse markten te verkopen. Het verlies van Paramount wordt door bronnen geschat op een relatief bescheiden 13 miljoen dollar."

Andere flops

Er zijn nog vier andere films geflopt volgens THR. Het gaat om Steven Spielbergs The BFG, dat slechts 160,4 miljoen dollar verdiende wereldwijd, op een budget van 140 miljoen dollar. Daarmee komt het verlies uit op een bedrag van 90 tot 100 miljoen dollar.

Ook Alice Through the Looking Glass bleek een flink verlies te lijden: de Disney-film haalde wereldwijd 295,4 miljoen dollar op, terwijl het budget 170 miljoen dollar bedroeg. De film levert naar verluidt een verlies van 65 miljoen dollar op voor Disney. Ook Ghostbusters, met zijn budget van 144 miljoen dollar en opbrengst van 225 miljoen dollar, bleek een verlieslijdend project, dat Sony ongeveer 70 miljoen dollar kost.

Quittespelers

Films die waarschijnlijk quitte spelen dit jaar zijn Star Trek Beyond en Independence Day: Resurgence. Die eerste film haalde wereldwijd tot nu toe 294 miljoen dollar op, en kostte 185 miljoen dollar om te maken. Daar de film in veel landen nog flink wat geld op kan halen, zal de film vermoedelijk quitte spelen. Datzelfde geldt volgens THR ook voor Independence Day: Resurgence, dat 165 miljoen dollar kostte en wereldwijd 383 miljoen dollar opbracht.

Winnaars

Ondanks dat Disney ook op dit lijstje met flops aanwezig is, staat de studio bovenaan de top tien grootverdieners. Captain America: Civil War verdiende met 1,1 miljard dollar het meeste deze zomer, op de voet gevolgd door The Jungle Book (963 miljoen dollar) en Finding Dory (944 miljoen dollar). Bekijk hier de complete top tien.

NieuwsFilm

meest populair