Algemeen

'Ben-Hur' leidt tot 120 miljoen dollar verlies

En wat zijn de andere flops van dit jaar?

door Jim Pedd om 13:51 in Algemeen
Het zat er al aan te komen, maar nu is het wel zeker. Ben-Hur is de grootste box office flop van afgelopen zomer. Daarnaast zijn het vooral vervolgfilms die geflopt zijn. THR heeft daar een mooi artikel over geschreven, waar we in dit artikel op ingaan.

Ben-Hur

Analisten van The Hollywood Reporter verwachten dat de film tot een verlies van minstens 120 miljoen dollar zal verdienen. De grootste klap daarvan valt bij MGM, dat veruit het meeste geld in de film stak. De verwachting is dat Ben-Hur zo'n 70-75 miljoen dollar zal verdienen wereldwijd. Het productiebudget bedroeg verder 100 miljoen dollar, maar dan worden de waarschijnlijk torenhoge marketingkosten niet meegerekend. Gewoonlijk is het marketingbudget ongeveer de helft van het productiebudget, maar bij dit soort gigantische films ligt dat iets anders: men geeft dan vaak meer geld uit aan marketing dan aan de productie zelf.

Daar komt nog eens bij dat filmstudio's ongeveer de helft van de box office van een film mee naar huis mogen nemen, waardoor het verlies van Ben-Hur dus op zo'n 120 miljoen dollar uit zal komen met een opbrengst van 75 miljoen. THR schrijft verder: "MGM vangt de grootste klap op, omdat het zo'n 80 procent van het budget geleverd heeft en veel van de marketingkosten. Wel heeft het die deels geminimaliseerd door de rechten in bepaalde buitenlandse markten te verkopen. Het verlies van Paramount wordt door bronnen geschat op een relatief bescheiden 13 miljoen dollar."

Andere flops

Er zijn nog vier andere films geflopt volgens THR. Het gaat om Steven Spielbergs The BFG, dat slechts 160,4 miljoen dollar verdiende wereldwijd, op een budget van 140 miljoen dollar. Daarmee komt het verlies uit op een bedrag van 90 tot 100 miljoen dollar.

Ook Alice Through the Looking Glass bleek een flink verlies te lijden: de Disney-film haalde wereldwijd 295,4 miljoen dollar op, terwijl het budget 170 miljoen dollar bedroeg. De film levert naar verluidt een verlies van 65 miljoen dollar op voor Disney. Ook Ghostbusters, met zijn budget van 144 miljoen dollar en opbrengst van 225 miljoen dollar, bleek een verlieslijdend project, dat Sony ongeveer 70 miljoen dollar kost.

Quittespelers

Films die waarschijnlijk quitte spelen dit jaar zijn Star Trek Beyond en Independence Day: Resurgence. Die eerste film haalde wereldwijd tot nu toe 294 miljoen dollar op, en kostte 185 miljoen dollar om te maken. Daar de film in veel landen nog flink wat geld op kan halen, zal de film vermoedelijk quitte spelen. Datzelfde geldt volgens THR ook voor Independence Day: Resurgence, dat 165 miljoen dollar kostte en wereldwijd 383 miljoen dollar opbracht.

Winnaars

Ondanks dat Disney ook op dit lijstje met flops aanwezig is, staat de studio bovenaan de top tien grootverdieners. Captain America: Civil War verdiende met 1,1 miljard dollar het meeste deze zomer, op de voet gevolgd door The Jungle Book (963 miljoen dollar) en Finding Dory (944 miljoen dollar). Bekijk hier de complete top tien.

12 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Decepticon

Avatar

Zo'n klap is niet goed voor MGM, vooral niet als ze gauw weer een nieuwe Bondfilm willen maken.

benjamin

Avatar

Wat is de vierde titel eigenlijk bij "andere flops"?

Ed Crane

Avatar

It's all about the Benjamins "Wat is de vierde titel eigenlijk bij "andere flops"?"


Dat was zo'n enorme flop dat niet alleen niemand naar de bios is geweest voor die film, maar dat zelfs niemand ooit van die film gehoord heeft, inclusief FT.

Robbepost

Avatar

Ik denk dat Gods of Egypt de 4e is.

major dutch

Avatar

Zo een film moet je ook vanaf blijven

Ed Crane

Avatar

Nu maar hopen dat deze film gemaakt is voor een weddenschap om minstens $120 miljoen wie de grootste flop van het jaar kan maken.

horizon

Avatar

Als je aantal recensies leest schijnt ben Hur nieuwe versie niet eens zo slecht te zijn.

Beyond & ID:R zullen via thuis media nog voldoende bij elkaar harken. Vooral Beyond gunde ik meer.

flep

Avatar

Jammer van Ben hur. vorige week gezien, en vond het een dikke voldoende. ook jammer van Alice en ghostbuster. ook erg vermakelijk.

Wat mij betreft had independence day wel een grote flop mogen worden. Wat een bout film. echt Amerikaans op en top, misschien dat die het daarom zo goed nog heeft gedaan. al die patriotten daar Smiley face

benjamin

Avatar

flep "Wat mij betreft had independence day wel een grote flop mogen worden. Wat een bout film. echt Amerikaans op en top, misschien dat die het daarom zo goed nog heeft gedaan. al die patriotten daar Smiley face"
Nochtans leek die film het internationaal juist relatief gezien beter te doen.

IvarW

Avatar

Wat een slecht jaar voor de box office

NieuwsFilm

meest populair