Featured

FEATURED: Top tien box office zomer 2016

Wat is de top tien grootverdieners deze filmzomer?

door Jim Pedd om 20:46 in Featured
Het was een vrij drukke (en dure) filmzomer. Er kwamen maar liefst tien films uit met een budget van meer dan 100 miljoen dollar. Daarnaast waren er twintig films die meer dan 300 miljoen dollar opbrachten. Veel vervolgfilms stelden ontzettend teleur aan de box office, evenals remakes en nieuwe pogingen tot het lanceren van een franchise. Vandaag hebben we een complete top tien van de box office deze zomer.

De top tien verdiende samen een dikke 6,2 miljard dollar wereldwijd. Disney pakte daarvan veruit de grootste hap: 3 miljard dollar, dus bijna vijftig procent. Dat komt omdat Disney de enige studio was die in de zomer een film had die meer dan een miljard dollar opbracht. Ondanks dat Disney drie films zag floppen deze zomer: Alice Through the Looking Glass, The BFG en Pete's Dragon, kan de studio het seizoen wel als geslaagd in de boeken schrijven.

Disney was verder allesbehalve de enige studio die films zag floppen. Ook films als Ben-Hur en Warcraft: The Beginning deden het allesbehalve goed. En dan zijn er nog de vervolgen die het niet zo goed deden als men gehoopt zal hebben, waaronder X-Men: Apocalyse, Ghostbusters, Star Trek Beyond en Jason Bourne.

Het lijkt sowieso niet de zomer van de vervolgfilm geweest te zijn. Er waren namelijk slechts drie vervolgen die het beter deden dan hun voorgangers: Captain America: Civil War, Finding Dory en The Purge: Election Year. Tegenover de vervolgfilms die het niet zo goed deden, staan onder meer animatiefilms en horrorfilms als winnaars.

1. Captain America: Civil War
Budget: 250 miljoen dollar | Wereldwijde opbrengst: 1,152 miljard dollar
De vierde best verdienende film in Marvels filmuniversum wordt ook wel Avengers 2.5 genoemd. Civil War plaatst de Avengers lijnrecht tegenover elkaar en luidt meteen een nieuwe fase in Marvels plannen in, waarin nieuwe helden als Black Panther en Spider-Man als nieuwkomers een belangrijke rol gaan spelen. Aan het einde bestond de scheur tussen de Avengers nog, maar die zal snel gefikst worden voor (de vermoedelijke) monsterhit Infinity War.


2. The Jungle Book
Budget: 175 miljoen dollar | Wereldwijde opbrengst: 963,8 miljoen dollar
Waar Alice Through the Looking Glass het als sprookjesfilm niet bepaald goed deed, wist The Jungle Book veel goed te maken voor Disney. De live-action film van regisseur Jon Favreau weet de nodige diepgang te geven aan het avontuur van mensenjoch Mowgli (Neel Sethi) in de jungle. Geen wonder dat Disney met een opbrengst van 960 miljoen besloten heeft tot het maken van een vervolg. Bekijk hier ons overzicht van alle aanstaande Disney-sprookjes.


3. Finding Dory
Budget: 200 miljoen dollar | Wereldwijde opbrengst: 944 miljoen dollar
Er is genoeg kritiek op Pixar om de vele vervolgfilms die het maakt. Toch wist Finding Dory het als opvolger op Finding Nemo het erg goed te doen bij het publiek. Ditmaal is het niet Nemo die gevonden moet worden, maar de ouders van Dory. Samen met Marlin en Nemo gaat ze naar hen op zoek in een groot aquarium. De komende jaren komt Pixar nog met films als The Incredibles 2, Toy Story 4 en Cars 3.


4. The Secret Life of Pets
Budget: 75 miljoen dollar | Wereldwijde opbrengst: 762,6 miljoen dollar
Niet alleen animatiefilm Finding Dory wist het wereldwijde publiek te bekoren, ook The Secret Life of Pets deed het behoorlijk goed. De komedie vestigde zelfs een record met zijn openingsweekend in de Verenigde Staten, waar het als eerste originele animatiefilm ooit meer dan 100 miljoen dollar ophaalde in één weekend. De komedie, die laat zien wat huisdieren doen als hun baasjes niet thuis zijn, krijgt ook een vervolg.


5. Suicide Squad
Budget: 175 miljoen dollar | Wereldwijde opbrengst: 675,7 miljoen dollar
Na Batman v Superman: Dawn of Justice hing er voor Warner Bros. veel af van David Ayers Suicide Squad. Wat door marketing neergezet werd als een humoristisch avontuur van superschurken bleek een vrij standaard superheldenfilm met een iets minder duister DC-laagje. Overigens verdiende de film al meer dan voorganger Man of Steel en is het de achtste film dit jaar die meer dan 300 miljoen dollar in de Verenigde Staten ophaalt.


6. Warcraft: The Beginning
Budget: 169 miljoen dollar | Wereldwijde opbrengst: 433,5 miljoen dollar
Een project waar meer dan tien jaar aan gewerkt is. Maar waarschijnlijk iets te laat uit kwam: in de westerse wereld zijn er al lang niet meer de ettelijke miljoenen fans van de franchise die er jaren geleden waren. Gelukkig voor de studio's zijn die er wel in China, waar de film bijna de helft van zijn omzet haalde. Terwijl Warcraft overigens wel een prima ontvangen film is.


7. Independence Day: Resurgence
Budget: 165 miljoen dollar | Wereldwijde opbrengst: 383,1 miljoen dollar
Twintig jaar na Independence Day kwam regisseur Roland Emmerich dit jaar met zijn eerste vervolgfilm. In eerste instantie werd Resurgence aangekondigd als tweeluik, maar die plannen werden aangepast. Een derde film zou er enkel komen als deze succesvol genoeg bleek. En dat mocht helaas niet zo zijn, ondanks het nogal schaamteloze einde waarin wel heel duidelijk een vervolg opgezet wordt.


8. Jason Bourne
Budget: 120 miljoen dollar | Wereldwijde opbrengst: 379,1 miljoen dollar
Na een poging met Jeremy Renner een succesvolle spin-off reeks te maken in de Bourne-franchise, heeft studio Universal Pictures er waarschijnlijk alles aan gedaan om Matt Damon en Paul Greengrass terug te halen voor deze film. Met redelijk succes, want ondanks dat Jason Bourne niet boven de 350 miljoen dollar uitkwam, is het toch een prima prestatie voor de franchise.


9. The Legend of Tarzan
Budget: 180 miljoen dollar | Wereldwijde opbrengst: 354,6 miljoen dollar
Twee films komen er dit jaar van David Yates uit en laten we hopen voor Warner Bros. dat de prestaties van The Legend of Tarzan geen indicatie zijn voor die van Harry Potter spin-off Fantastic Beasts and Where to Find Them. Volgens sommigen wist Tarzan niet te slagen wegens het feit dat iedereen het verhaal van de man uit de jungle allang kent. Tachtig films verschenen er al over hem...


10. Angry Birds
Budget: 73 miljoen dollar | Wereldwijde opbrengst: 347 miljoen dollar
De mobiele spelletjesreeks Angry Birds heeft na enkele jaren erg populair te zijn geweest wat van zijn glans verloren. Toch wist de Finse spellenmaker Rovio samen met Sony Pictures een prima animatiefilm te maken in de franchise. Angry Birds, dat overigens een vervolg krijgt, vertelt het verhaal van hoe de vogeltjes ooit lief en vriendelijk waren, maar door de groene biggetjes het tegenovergestelde werden.

10 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

benjamin

Avatar

Dat 'zomer' een heel rekbaar begrip is tegenwoordig, weten we al wel, maar zelfs dan nog lijkt The Jungle Book mij toch echt wel te vroeg uitgekomen om van een zomerfilm te spreken.

Ik vraag me wel af als ik deze cijfers zie of er niet gewoon te veel grote en dure blockbusters uitkomen aangezien die toch allemaal concurrentie van elkaar zijn. Veel winnaars deze zomer zijn dan ook kleinere films: je ziet ze misschien niet in dit lijstje maar door de lagere budgetten konden ze wel mooie winsten boeken.

Oh, en om nog een miertje te neuken, The Secret Life Of Pets is de eerste originele animatiefilm die meer dan 100 miljoen ophaalde in één weekend.

Jim

Avatar

@Benjamin: Dat is het zeker Smiley face
Dat feitje van The Secret Life of Pets staat er gewoon in?

benjamin

Avatar

Jim "Dat feitje van The Secret Life of Pets staat er gewoon in?"
Niet helemaal, in het artikel staat dat het gewoon de eerste animatiefilm is in plaats van de eerste originele animatiefilm. Er zijn eerder al sequels/spin-offs geweest die ook boven de 100 miljoen in openingsweekend opbrachten.

Neothanos

Avatar

@benjamin

"Niet helemaal, in het artikel staat dat het gewoon de eerste animatiefilm is in plaats van de eerste originele animatiefilm."Als je het miertje zo hard neukt, mag je dat rustig verkrachting noemen hoor. Sjonge jonge

Jim

Avatar

@Benjamin: Heb 't even gecheckt en je hebt helemaal gelijk! Smiley face Ik pas 't nog even aan, thanks voor de heads up!

Ereptile

Avatar

Tot dusver is The Jungle Book mijn nr. 1 film van 2016! Smiley face Gevolgd door Civil War, Deadpool en Warcraft.

DjZiggy

Avatar

Ik kan niet begrijpen dat de gvr geflopt is. Zo'n naar mijn zin gehad.

esteban

Avatar

Warcraft prima ontvangen? Op welke waarderingen is dat gebaseerd?

mooffie

Avatar

@esteban
Bijvoorbeeld publiekswaardering via imdb: 7,2

Muufley

Avatar

Laatste 7 films zijn allen (sommige meer, sommige minder) kritische fails. Pover film jaar tot nu toe als het om films met grote budgetten gaat.

NieuwsFilm

meest populair