Special: Alle aankomende live-action Disney-sprookjes

Special: Alle aankomende live-action Disney-sprookjes

Hier vind je het complete overzicht met álle live-action sprookjesfilms die Disney in ontwikkeling heeft.

De live-action sprookjes van studio Disney doen het goed. Zo haalde de meest recente toevoeging in de reeks, The Jungle Book, wereldwijd zo'n 934 miljoen dollar op. Om die reden heeft de studio besloten de komende jaren flink hierop in te zetten met een hele reeks nieuwe films. Hieronder volgt een overzicht van de live-action sprookjes die de studio aangekondigd heeft.

Bekijk de afbeelding Pete's Dragon (5 oktober 2016)

Deze film is de enige op de lijst die al een live-action voorganger had. Het origineel stamt uit 1977 en dus was er alle ruimte voor een remake. Die is geregisseerd door David Lowery en heeft eenzelfde verhaal. Op een dag ontdekt boswachter Grace (Bryce Dallas Howard) het weeskindje Pete (Oakes Fegley), die jaren in het bos gewoond heeft. Niemand begrijpt hoe dat gelukt is en er is ook niemand die gelooft wat Pete zegt, dat hij hulp kreeg van een draak met de naam Elliot. Als jager Gavin (Karl Urban) achter het bestaan van de draak komt, heeft hij maar één ding voor ogen: het onschuldige dier vangen... Bekijk hier de trailer.


Bekijk de afbeeldingBeauty and the Beast (29 maart 2017)

Een van de Disney-klassiekers is natuurlijk Beauty and the Beast, waarvan volgend jaar een live-action variant uitkomt. Actrice Emma Watson mag hierin de rol van Belle spelen, waar Dan Stevens het Beest is. Achter het kwaadaardige uiterlijk van het Beest gaat een knappe jonge prins schuil, die enkel naar buiten komt als hij de ware liefde vindt. Natuurlijk komt Belle daarvoor in aanmerking. Recent is er al een trailer voor de film vrijgegeven, die je hier kan bekijken. Die trailer brak trouwens alle records: hij werd in de eerste 24 uur na release alleen al 92 miljoen keer bekeken.


Bekijk de afbeeldingMary Poppins Returns (25 december 2018)

Er ging een hele geschiedenis vooraf aan het maken van Mary Poppins. Zo erg zelfs, dat er een film gemaakt werd rond de aanhoudende worsteling tussen schrijfster P.L. Travers en Walt Disney. Uiteindelijk gaf de schrijfster toe en kreeg Walt de rechten. Nu komt er een tweede film, gebaseerd op de andere zeven boeken in de franchise. Regisseur Rob Marshall maakt de film en de hoofdrol van Mary Poppins wordt gespeeld door Emily Blunt. Verder is Lin-Manuel Miranda gecast als Jack. De film speelt zich twintig jaar na het origineel af, meer is er nog niet bekend over het verhaal.


Bekijk de afbeeldingA Wrinkle in Time

In 2003 maakte Disney televisiefilm A Wrinkle in Time en nu probeert men het opnieuw met een echte, bioscoopwaardige film. Dat is weinig verbazingwekkend, want in de Verenigde Staten is het boek waar de film op gebaseerd is, van Madeleine L'Engle, uitzonderlijk populair. Daar is het een van de meest aangeraden boeken door Amerikaanse leraren voor hun leerlingen. Het verhaal draait om een jong meisje wiens vader, een wetenschapper, spoorloos verdwenen is nadat hij onderzoek deed naar een mysterieus object. De film wordt geregisseerd door Ava DuVernay en Jennifer Lee schrijft het scenario. Castleden zijn er nog niet.


Bekijk de afbeeldingCruella

Cruella de Vil is de slechterik in Disneys 101 Dalmatians-films. Zij ontvoert alle puppy's met de intentie ze te vangen voor hun vacht, om daar een prachtige jas van te laten maken. In de films is de dame een echte schurk, die echt alleen daarop belust is. Volgens de laatste geruchten zou deze nieuwe film over haar leven, simpelweg Cruella getiteld, haar een iets menselijker gezicht moeten geven. De film zou zelfs gelijkenissen vertonen met Maleficent. In de hoofdrol is actrice Emma Stone gecast. Het script wordt geschreven door Aline Brosh mcKenna (The Devil Wears Prada) en Andrew Gunn is producent.


Bekijk de afbeeldingDumbo

Regisseur Tim Burton is eigenlijk deels verantwoordelijk voor de huidige hype rond live-action sprookjes. Hij bracht ons immers het immens succesvolle Alice in Wonderland, en mag van studio Disney opnieuw een live-action sprookje maken. Ditmaal rond het vliegende olifantje Dumbo, een film die hij samen met scenarist Ehren Kruger. Burton en Kruger maken hiermee een remake van de in 1941 verschenen gelijknamige animatiefilm. In die film wordt Dumbo geboren met extreem grote oren, zelfs voor een olifant. Het maakt hem het mikpunt van spot, maar al snel blijkt hij dankzij zijn oren te kunnen vliegen.



Bekijk de afbeeldingGenies

In 1992 leerden we de wereld van Aladdin kennen. Hoogtepunt van die film was niet het straatschoffie Aladdin zelf, maar de blauwe geest die hij aantreft in een toverlamp. De stem van de geest werd ingesproken door de onlangs overleden Robin Williams en geldt als hoogtepunt van de film. Nu werkt Disney aan een film waarin het oorsprongsverhaal van de geest verteld wordt en hoe hij in de toverlamp gevangen kwam te zitten. Het script wordt geschreven door Damian Shannone en Mark Swift.


Bekijk de afbeeldingJames and the Giant Peach

Regisseur Sam Mendes gaat deze film mogelijk maken voor Disney. Het is een verfilming van het eerste kinderboek van schrijver Roald Dahl, dat in 1961 verscheen. Het verhaal draait om James Henry Trotter, die woont bij zijn twee verschrikkelijke tantes, Spiker en Sponge. Hij heeft geen vrienden. Maar dan ontmoet hij de Oude Groene Sprinkhaan en de andere insecten in een grote magische perzik. Disney verfilmde het boek al eens eerder, namelijk in 1996, met Henry Selick aan het roer. Nu mag Oscar-winnaar Sam Mendes het dus mogelijk proberen. Het script wordt geschreven door Nick Hornby.


Bekijk de afbeeldingMaleficent 2

Maleficent kwam in 2014 uit en was een film waarin Angelina Jolie een wat menselijker gezicht gaf aan de gemene heks uit het sprookje Doornroosje (1959). De film was een groot commercieel succes en haalde 758 miljoen dollar op aan de wereldwijde box office. De film was daarmee de vierde film van 2014 en zo bezien kon dit vervolg natuurlijk niet uitblijven. Angelina Jolie speelt wederom de rol van Maleficent en het script wordt geschreven door Linda Woolverton. Zij was eerder al verantwoordelijk voor de scenario's van live-action sprookjes Maleficent, Alice in Wonderland en Alice Through the Looking Glass.


Bekijk de afbeeldingMulan

In 1998 bracht Disney animatiefilm Mulan uit, een hervertelling van een Chinese volkslegende. Nu komt er een nieuwe live-action verfilming van het verhaal, met een script van Elizabeth Martin en Lauren Hynek. Zij vertellen het verhaal van een jonge vrouw die zichzelf vermomt als een man zodat ze haar vaders plek in het Chinese leger in kan nemen en neemt zodoende deel aan een oorlog. Met hulp van haar sidekick Mushu, een draakje, wordt ze de grootste heldin van het land. De animatiefilm van het verhaal scoorde een Oscarnominatie en bracht wereldwijd bijna 340 miljoen dollar op.


Bekijk de afbeeldingNight on Bald Mountain

Een belangrijk onderdeel van de animatieklassieker Fantasia (1940) is de Night on Bald Mountain scène. Hierin is te zien hoe een groot donker gevleugeld wezen geesten oproept. Die dansen vervolgens door de lucht en genieten van een nacht vol chaos, waarna de als de zon opkomt weer verdwijnen. Precies rond deze scène, waarbij muziek van Mussorgsky te horen was, zal een film gemaakt worden. Wat de precieze invalshoek wordt is niet bekend, maar Matt Sazama en Burk Sharpless schrijven de film. Bekijk hier de scène op YouTube.


Bekijk de afbeeldingPinocchio

Disney werkt ook aan een live-action remake van het beroemde verhaal van Pinocchio. Dat is een poppetje dat uit hout gesneden wordt, met de droom om ooit een echt jongetje te worden. Met behulp van Jiminy Cricket en zijn 'vader' Geppetto gaat hij op een zoektocht om zijn waarde te bewijzen en leert hij het belang van het vertellen van de waarheid. Er is op moment van schrijven nog geen regisseur voor de film, maar wel een scriptschrijver. Peter Hedges draagt hier de verantwoordelijkheid voor.


Bekijk de afbeeldingThe Jungle Book 2

Eerder dit jaar kwam The Jungle Book uit, een van de twee geplande live-action verfilmingen van het klassieke verhaal van Rudyard Kipling. De film van Disney haalde meer dan 900 miljoen dollar op en is daarmee uiterst succesvol. Zo succesvol dat Disney maar al te graag een vervolg wil laten maken, waarvoor regisseur Jon Favreau terugkeert samen met zijn scenarist, Justin Marks. Welk van de vele verhalen van Kipling verteld gaat worden in dit vervolg is niet bekend. Wel kunnen we er vanuit gaan dat Neel Sethi, Bill Murray en Ben Kingsley terugkeren. Hier kan je de trailer van Disneys eerste live-action film bekijken.


Bekijk de afbeeldingThe Little Mermaid

The Little Mermaid is een van de bekendste sprookjes van de Deense schrijver Hans Christian Andersen. Het verhaal werd in 1837 gepubliceerd en draait om een zeemeermin die haar leven in de zee opgeeft om een menselijke ziel te krijgen. Dat verhaal werd al in 1989 door Disney naar het witte doek gebracht en dat gaat de studio nog eens dunnetjes overdoen. Er is nog niemand die getekend heeft voor deze film, voor het scenario noch de regie. Het is dus nog even wachten voordat we voorspellingen kunnen doen over wat we mogen verwachten van dit live-action sprookje.


Bekijk de afbeeldingThe Nutcracker and the Four Realms

De Notenkraker is natuurlijk een van de bekendste stukken van componist Tchaikovsky. Hij maakte het als muziek bij het verhaal The Nutcracker and the Mouse King van E.T.A. Hoffmann, uit 1816. Centraal staat de Notenkraker, het favoriete stukje speelgoed van Marie Stahlbaum, dat tot leven komt en de kwaadaardige muizenkoning verslaat. Deze filmversie zal een soortgelijk verhaal vertellen. Hoofdpersoon is Clara, die terecht komt in een magische wereld waarin peperkoeksoldaten en een compleet leger muizen het op elkaar voorzien hebben. De film wordt geregisseerd door Lasse Hallstrom en het script komt van de hand van Ashleigh Powell.


Bekijk de afbeeldingThe Sword in the Stone

De legende van Koning Arthur kennen we allemaal wel. Het verhaal van de jonge man die dankzij een zwaard dat hij uit een steen trekt koning van Engeland wordt is wereldberoemd. Nu maakt Disney er een nieuwe live-action film van, die losjes gebaseerd moet worden op het boek The Sword in the Stone van schrijver T.H. White. Eerder al maakte Disney hier een animatiefilm onder dezelfde naam van. Het script wordt geschreven door Bryan Cogman, die ook al scenario's schreef voor HBO's populaire Game of Thrones.


Bekijk de afbeeldingTinker Bell

Tinker Bell kennen we natuurlijk allemaal als het magische feetje van J.M. Barrie. Zij hielp Peter Pan maar al te vaak uit de brand in de boeken en films, maar kreeg de afgelopen jaren meerdere eigen films. Die films, waarin Tinker Bell samen met haar soortgenoten allerhande avonturen beleeft, zijn populair bij een jong publiek. Maar nu lijkt het de bedoeling te zijn ook een wat ouder publiek aan te spreken, want Disney wil een live-action film maken met actrice Reese Witherspoon in de hoofdrol. Het script wordt geschreven door Victoria Strouse en het gerucht gaat dat 't een oorsprongsverhaal wordt.


Bekijk de afbeeldingWinnie the Pooh

Ook Disneys klassieke beertje Winnie de Poe moet eraan geloven. Het personage is ooit bedacht door de Engelse schrijver A.A. Milne en de eerste verhalen over Winnie verschenen in 1926. De jaren daarna kwamen er nog veel meer verhalen uit en uiteindelijk wist Disney er in 1977 een eerste feature film over te maken. In de jagen daarna volgden nog meerdere films rond Winnie en zijn vriendjes Tigger en Piglet. Nu maakt scenarioschrijver Alex Ross Perry een verhaal rond de gele beer. Hierin moeten we een volwassen versie van Christopher Robin zien, die terugkeert naar het Hundred Acre Wood en een nieuw avontuur beleeft met Winnie en co.


UPDATE 29/09/2016: Vandaag hebben we onderstaande films aan deze lijst toegevoegd.

Bekijk de afbeeldingPrince Charming

Na het succes van Cinderella, besloot Disney tot het maken van een komedie over de broer van Prince Charming. De studio heeft een script gekocht van Matt Fogel, dat niet draait om de man uit de titel, maar zijn broer. Die heeft altijd moeite gehad met het leven, want waar voor zijn charmante broer alles als vanzelf is gegaan in het leven, is dat voor hem heel anders. Het script was overigens aangeboden aan een heleboel verschillende studio's, maar Disney bood het meest geld.

Bekijk de afbeeldingRose Red

Prince Charming is bepaald niet het enige sprookje dat Disney in ontwikkeling heeft over het onbekende broertje of zusje van een personage. Ook Rose Red, het zusje van Sneeuwwitje, krijgt een eigen film. Het script is gemaakt door Justin Merz, en draait om het verhaal van hoe het meisje op een dag haar zusje aantreft, slapend en besluit om een gevaarlijke queeste te ondernemen met de dwergen, op zoek naar een manier om de vloek te verbreken.

Bekijk de afbeeldingThe Lion King

De meest recent aangekondigde live-action sprookjesfilm is The Lion King. Regisseur Jon Favreau scoorde zulk succes met zijn interpretatie van Rudyard Kiplings Jungle Book, dat hij het succes nog eens mag herhalen met een live-action versie van The Lion King. Die populaire animatiefilm verscheen in 1994 en had muziek gezongen door Elton John, waar het een Academy Award voor won. De komende jaren zal Favreau aan deze film werken, die net als het origineel over de jonge leeuw Simba een musical moet worden.


UPDATE 01/11/2016: Vandaag hebben we twee nieuwe sprookjes aan de lijst toegevoegd.

Bekijk de afbeeldingSnow White

Disney heeft weer een nieuw sprookje in ontwikkeling. Niet alleen is er een Rose Red-film rond het nichtje van Sneeuwwitje in de maak, ook komt er een over de beste dame zelf. Castleden of een regisseur zijn er niet, we weten alleen dat er nieuwe liedjes worden geschreven door dezelfde mensen die verantwoordelijk zijn voor de nummers van La La Land - Benj Pasek en Justin Paul. Er is nog geen releasedatum bekend.

Bekijk de afbeeldingAladdin

Guy Ritchie, de regisseur van stijlvolle films als Sherlock Holmes, gaat ook voor Disney een live-action sprookje maken. Het gaat om het verhaal van Aladdin, de jonge dief die een geest in een lamp vindt en daarom drie wensen krijgt. Tegelijk wordt hij achterna gezeten door een kwaadaardig tovenaar. Deze live-action film wordt gebaseerd op hetzelfde verhaal als het origineel uit 1992 en zal een "ambitieuze en non-traditionele" versie van het verhaal vertellen.

NieuwsFilm

meest populair