Sherlock Holmes (2009)

Crime Will Pay

Snatch-regisseur Guy Ritchie weet de personages uit Sir Arthur Conan Doyles verhalen naar zijn hand te zetten. Het Victoriaanse Londen oogt authentiek, maar voelt eigentijds aan.
play

6,8 details

  • 128 Min
  • Actie
  • Avontuur
  • Misdaad
  • Drama
  • Mystery
  • Thriller
  • Verenigde Staten
  • Duitsland
128 Min Verenigde Staten

Privédetective Sherlock Holmes (Robert Downey Jr.) en zijn loyale assistent Dr. John Watson (Jude Law) beginnen aan hun laatste zaak. Zij raken al snel verwikkeld in een duistere en dodelijke samenzwering dat gevaarlijk is voor heel Engeland.

Regie
Guy Ritchie
Cast
Robert Downey Jr., Jude Law, Rachel McAdams, Mark Strong, Kelly Reilly, Eddie Marsan, Geraldine James, James Fox, William Hope, Clive Russell, Robert Maillet, Hans Matheson, William Houston, David Garrick, Oran Gurel.
Budget
$ 90.000.000
Opbrengst
$ 524.028.679
Release
25.12.2009
Release NL
07.01.2010
Release DVD
18.05.2010

Filmtotaal Recensie

Regie: Guy Ritchie | Cast: Robert Downey Jr. (Sherlock Holmes), Jude Law (Dr. John Watson), Rachel McAdams (Irene Adler), Mark Strong (Lord Blackwood), Eddie Marsan (inspecteur Lestrade), Kelly Reilly (Mary Morstan) e.a. | Speelduur: 128 minuten | Jaar: 2009

In de ruim tweehonderd keer dat hij opdook in films en tv-series werd het personage Sherlock Holmes vaak in een filmnoir-achtige setting geplaatst. Een voor de hand liggende keuze, omdat het negentiende-eeuwse Londen nou eenmaal rijk is aan donkere straatjes, fabriekspanden en grijze rookpluimen. Door de tijd heen ontwikkelde Holmes echter een stoffig imago, omdat hij de misdaad bestreed met zijn intellect en niet met zijn vuisten. Anno 2010 kun je daar natuurlijk niet meer mee aankomen, zo moet Guy Ritchie hebben gedacht. De regisseur van hippe misdaadfilms als en voorziet de speurneus op verfrissende wijze van een hedendaagse wijsheid.

Al direct in de openingsscène, waarbij de kijker midden in de actie wordt gegooid, is duidelijk dat we hier met een energiekere Holmes te maken hebben dan voorheen. In een snelle montage, waarbij de camera door donkere straten raast, zien we hoe de detective samen met zijn trouwe metgezel Watson net op tijd een rituele moord weet te voorkomen. Het blijkt het werk van de mysterieuze Lord Blackwood, die ter plaatse wordt ingerekend en ter dood wordt veroordeeld. Wanneer hij uit de dood herrijst beginnen de problemen pas echt. Holmes, die niet gelooft in een bovennatuurlijke verklaring, komt een duistere samenzwering op het spoor die Engeland (en zelfs de wereld) bedreigt. De komst van Sherlocks oude vlam Irene Adler maakt het er niet makkelijker op.

videotrailers & clips

alle artikelen (29)

Sherlock Holmes Nieuwsberichten

Laatste reacties

MovieMazzter

"...goed verhaal, cast is prima op dreef, mooi en realistische gefilmd in het Londen van eind 19e eeuw......."

Mathilde

"...Goede soundtracks, mooie aangeklede setting geheel in style naar die tijd. Het is genieten hoe erop......"

Glennekeeeee

"...Heerlijke blockbuster! originele draai aan de mythe samen met een ijzersterke spelende cast, een ste......"

Sherlock Holmes

acties