Jason Bourne (2016)

Matt Damon is Bourne again

De eerste Bourne-film met voor- in plaats van achtervoegsel gaat weer de goede kant op, maar heeft een kleine identiteitscrisis.
play

6,1 details

  • 123 Min
  • Actie
  • Thriller
  • Verenigde Staten
  • Verenigd Koninkrijk
  • China

Filmtotaal Recensie

Regie: Paul Greengrass | Cast: Matt Damon (Jason Bourne), Tommy Lee Jones (Robert Dewey), Alicia Vikander (Heather Lee), Vincent Cassel (Asset), Julia Stiles (Nicky Parsons), Riz Ahmed (Aaron Kalloor) | Speelduur: 123 minuten | Jaar: 2016

Jason Bourne is terug. Na een matig ontvangen spin-off met Jeremy Renner en nagenoeg een decennium aan wikken en wegen, hebben Matt Damon en Paul Greengrass eindelijk toegegeven. Beide heren waren geheel tevreden met een mooi afgesloten trilogie. Maar na veel gepook en een strategisch geplaatst productiekantoor – The Bourne Legacy werd geproduceerd vlakbij de set van Elysium – kwamen er nieuwe ideeën bovendrijven. Nu de gepensioneerde moordenaar zijn verleden kent, verkeert hij in een identiteitscrisis van een ander soort. Hij kan zijn bijzondere vaardigheden niet negeren en is naarstig op zoek naar iets om voor te vechten; Bourne stopt al zijn vrije tijd in betaalde doch doelloze straatgevechten. Gelukkig weet Nicky Parsons hem uit het slop te trekken en mee te trekken in een nieuwe wereld gevuld met politieke onrust en privacyproblematiek.

De terugkeer van Matt Damon is bijzonder welkom. Hij kan nog steeds gepijnigd kijken als de beste en dankzij het jarenlange doortrainen is hij niet meer het broekie van vroeger maar een testosteronbonk. De film gaat krachtig van start met een grootschalige achtervolgingsscène, die overtuigend de rellen in Griekenland als setting neerzet. Vincent Cassel, Julia Stiles en Alicia Vikander trekken alles uit de kast en zorgen voor een meeslepende start. In eerste instantie lijkt de strijd van het Griekse volk tegen de overheid een uitstekend thema te bieden voor de doelloze vagebond. Gezien zijn verhoudingen met de CIA moet hij een potje stoeien met de autoriteiten wel kunnen waarderen. Toch blijft het bij een oppervlakkige referentie naar recente gebeurtenissen. Daarna springt de film plots over op verhaallijnen die er compleet los van staan.

alle artikelen (31)

Jason Bourne Nieuwsberichten