Recensie

Jason Bourne (2016)

De eerste Bourne-film met voor- in plaats van achtervoegsel gaat weer de goede kant op, maar heeft een kleine identiteitscrisis.

door Martijn Hamerling om 23:06 in RECENSIES
Jason Bourne poster
Regie: Paul Greengrass | Cast: Matt Damon (Jason Bourne), Tommy Lee Jones (Robert Dewey), Alicia Vikander (Heather Lee), Vincent Cassel (Asset), Julia Stiles (Nicky Parsons), Riz Ahmed (Aaron Kalloor) | Speelduur: 123 minuten | Jaar: 2016

Jason Bourne is terug. Na een matig ontvangen spin-off met Jeremy Renner en nagenoeg een decennium aan wikken en wegen, hebben Matt Damon en Paul Greengrass eindelijk toegegeven. Beide heren waren geheel tevreden met een mooi afgesloten trilogie. Maar na veel gepook en een strategisch geplaatst productiekantoor – The Bourne Legacy werd geproduceerd vlakbij de set van Elysium – kwamen er nieuwe ideeën bovendrijven. Nu de gepensioneerde moordenaar zijn verleden kent, verkeert hij in een identiteitscrisis van een ander soort. Hij kan zijn bijzondere vaardigheden niet negeren en is naarstig op zoek naar iets om voor te vechten; Bourne stopt al zijn vrije tijd in betaalde doch doelloze straatgevechten. Gelukkig weet Nicky Parsons hem uit het slop te trekken en mee te trekken in een nieuwe wereld gevuld met politieke onrust en privacyproblematiek.

De terugkeer van Matt Damon is bijzonder welkom. Hij kan nog steeds gepijnigd kijken als de beste en dankzij het jarenlange doortrainen is hij niet meer het broekie van vroeger maar een testosteronbonk. De film gaat krachtig van start met een grootschalige achtervolgingsscène, die overtuigend de rellen in Griekenland als setting neerzet. Vincent Cassel, Julia Stiles en Alicia Vikander trekken alles uit de kast en zorgen voor een meeslepende start. In eerste instantie lijkt de strijd van het Griekse volk tegen de overheid een uitstekend thema te bieden voor de doelloze vagebond. Gezien zijn verhoudingen met de CIA moet hij een potje stoeien met de autoriteiten wel kunnen waarderen. Toch blijft het bij een oppervlakkige referentie naar recente gebeurtenissen. Daarna springt de film plots over op verhaallijnen die er compleet los van staan.

Nicky Parsons introduceert een nieuw mysterieus element rondom Bournes verleden door gevoelige informatie te lekken. Daarnaast speelt Riz Ahmed een Silicon Valley-magnaat die zijn principes verloochent en gegevens doorspeelt naar de nieuwe baas van de CIA. Tommy Lee Jones en Alicia Vikander proberen ten slotte om Jason Bourne op te sporen en definitief tegen te houden. Al deze verhaallijnen lijken interessant, dragen een thema van opoffering en spelen in op Bournes zoektocht naar een beweegreden. Ze hebben echter een negatief effect: Bourne wordt bijna een bijpersonage in zijn eigen film. Hij gaat namelijk niet zelf achter al deze elementen aan maar wordt op sleeptouw genomen. De personages van Stiles, Vikander en Jones komen allen met geforceerde redenen om de hoofdrolspeler in het verhaal te betrekken en nieuwe motivatie te bieden. Dit komt nog wel het mooist naar voren in een gesprek, waarin Jones en Vikander bespreken of ze Jason Bourne voor een laatste keer terug moeten brengen. Op enigszins amusante wijze besluit Jones nog één keertje Bourne een kans te geven om te zien of het wat wordt.

Indrukwekkende actiescènes biedt de film in ieder geval genoeg. Op momenten laten ze de oogballen dartelen tussen ultrakorte shots die samen een onnavolgbare beeldenmoes vormen. Maar de actievolle climax in Las Vegas biedt gelukkig ook oogstrelende praktische stunts. Toch haalt het einde nooit het niveau van de meeslepende opening. Jason Bourne is op dit punt eerder een pion in een spel van Vikander en Jones, dan een personage dat actief meedoet en met wie je op ontdekkingstoer gaat. Bourne komt vaak op precies de juiste momenten binnenvallen voor de start van een actiescène of om een onthulling mee te maken, maar echte invloed op het verhaal heeft hij nauwelijks. Daardoor hebben de conclusies van de vele verhaallijnen vrij weinig impact en eindigen ze als een onmemorabele verzameling van actiescènes.

Op technisch vlak is Jason Bourne sterk. Dankzij de prima acteerprestaties, pittige actiescènes en de interessante beweegredenen, zijn er genoeg boeiende elementen te vinden om de vijfde film boven de matige vierde te verheffen. Toch is er een belangrijke fout die Jason Bourne weerhoudt om het niveau van de eerdere trilogie te halen. Een van diens sterke punten was hoe het genreconventies overboord gooide en een nieuw gevoel opriep. Dat had hier ook gekund, als men volledig had ingezet op een van de verhaallijnen en Bourne een andere kant op was gegaan met een verfrissende motivatie. In plaats daarvan krijgen we dus een drietal incomplete verhaallijnen, flashbacks en voorspelbare plottwists waardoor het aanvoelt als een onnodige herhalingsoefening gevuld met clichés. Precies het tegenovergestelde van datgene wat de allereerste film zo goed maakte. Bovendien lijkt Jason Bourne in deze film meer dan ooit op James Bond door zijn passieve deelname, als een onpersoonlijke superheld in plaats van het inleefbare personage uit de eerdere films. Jason Bourne heeft hele sterke elementen in zich, maar kent evenveel problemen en komt net als het titulaire personage jammerlijk genoeg niet uit een identiteitscrisis.

20 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Frietgezicht

Avatar

Net als Legacy dus 3 sterren. Valt tegen.

lekkergenieten

Avatar

3 sterren valt lelijk tegen.Had het niveau van Ultimatum terug verwacht.

kidcassidy

Avatar

Heb de recensie gelezen en vind hem goed geschreven. Geen spoilers en duidelijk aangegeven waar het hem aan schort. 3 sterren kan ik ook mee leven, echter zou ik hem er misschien 3,5 geven Smiley face Puur vanwege het vermaak.

Roeltje

Avatar

Alsnog heb ik er erg zin in. Eerst nog op vakantie, maar vervolgens zeker naar deze film! Smiley face 3 sterren is voldoende, beetje in de lijn van de kritieken die de film in het algemeen krijgt. Ik heb er i.i.g vertrouwen in dat deze prent goed vermaakt.

setheelen

Avatar

Ik heb blijkbaar een andere film gezien dan jullie.

Ik vond het een totaal overbodig vervolg. De actie bleef maar duren (het leek wel het einde van een Transformers film). Het is één groot kat en muis-spel gedurende de hele film. Er zit geen verhaal in en inderdaad het niveau van de "Bourne Trilogy" wordt nooit gehaald met deze film.

Saai, dom en volledig overbodig.

Alicia Vikander is één van dé revelaties van de laatste jaren, maar in deze rol vond ik haar flets.

Ik vond 'Bourne Legacy' nog net iets aangenamer dan dit misbaksel. Nog nooit zo snel naar buiten willen lopen wanneer Moby begint te spelen.

1/10

ridjieddo

Avatar

setheelen "Ik heb blijkbaar een andere film gezien dan jullie. 1/10"


hmm, trailer had me destijds ook niet helemaal overtuigd..ik download 'm wel een keertje

trouwens, hoe doe je een gif als profielafbeelding?

Chris23

Avatar

setheelen " De actie bleef maar duren. Het is één groot kat en muis-spel gedurende de hele film. Er zit geen verhaal in...
"


Ik word nu toch wel nieuwschierig eigenlijk.

Goov25

Avatar

Jammer. Maar ik ga 'm toch wel checken :D

Steve-O

Avatar

Eens met de recensie. Vind wel dat dit een degelijke basis is voor een vervolg. Hopelijk met Bourne zelf ook echt in de hoofdrol ;)

Baron Von Marlon

Avatar

Ik pas. Net zoals bij Legacy.

De eerste 3 films waren op boeken gebaseerd.
Het was een afgesloten trilogie van een schrijver die al dood is.
Al de rest zijn gewoon afkooksels en cashgrabs.

sonnycorleone

Avatar

Frietgezicht "Net als Legacy dus 3 sterren. Valt tegen."
Begon nog aardig, maar hij is inderdaad net zo overbodig als Legacy. En Vincent Cassel wat 'n afzichtelijke B-acteur is dat, maar Tommy lee Jones kan echt niet meer!

YOLO

Avatar

The Bourne trilogie is zeer sterk, en dan komen Greengrass & Damon hiermee met deze film :? Nou is het niet zo moeilijk om Legacy te overtreffen, maar deze film is helaas ver onder het niveau van The Bourne trilogie. Ik ben beter gewend van deze 2.

Thiver

Avatar

Ik had het vermoeden dat ik met mijn teleurstelling tot een minderheid zou behoren, maar zo te lezen is mijn mening min of meer de consensus. Want helaas, Jason Bourne is inderdaad een tegenvaller. Misschien nog wel meer dan The Bourne Legacy; daarvan zag iedereen immers ver van tevoren aankomen dat het niks zou worden. Kon het falen van die film kon nog enigszins worden toegeschreven aan de afwezigheid van Matt Damon en Paul Greengrass, daar blijkt hun betrokkenheid bij dit nieuwe deel weinig te kunnen afdoen aan de onvermijdelijke conclusie dat deze filmreeks simpelweg had moeten eindigen met de perfect afgeronde trilogie. Maar goed, als je dan toch zo nodig Jason Bourne moet terugbrengen, geef hem dan ten minste iets interessants te doen in plaats van hem The Bourne Supremacy na te laten spelen. Ik zal nooit The Bourne Legacy verdedigen (en alles bij elkaar opgeteld en afgetrokken is Jason Bourne nog steeds een net iets betere film), maar ik zie nu wel hoe men daarmee probeerde iets nieuws te doen. Dat uit zich onder meer in de locaties: waar Aron Cross nog naar de Filipijnen reisde, komt Jason Bourne weer terecht in Berlijn en Londen en voor de betere scènes in die steden moeten we toch echt twee à drie films terug. Waar The Bourne Legacy het best te omschrijven was als een flauwe cover van een Bourne-film, daar is Jason Bourne eerder een ongeïnspireerd bij elkaar geraapt greatest hits-album.

PRIME

Avatar

Wat ik gewoon niet snap bij films waarvan jaren geen vervolg zijn gemaakt (Force Awakens, Independence Day) is waarom er niet voor iets totaal nieuws wordt gekozen.

Alle sleutelscenes en momenten zijn letterlijk hetzelfde als de originele trilogie.


Dat maakt het er niet minder om dat deze film een leuke actie film is, maar niet iets wat op dit moment veel toevoegd aan het Bourne universum

Frietgezicht

Avatar

sonnycorleone "Begon nog aardig, maar hij is inderdaad net zo overbodig als Legacy. En Vincent Cassel wat 'n afzichtelijke B-acteur is dat, maar Tommy lee Jones kan echt niet meer!"


Cassel,grrrrr,B-tje idd maar ben toch jaloers op hem omdat die de mooiste vrouw in de filmgeschiedenis heeft mogen aandrukken(en er kids mee heeft)

ridjieddo

Avatar

BBC "The non-Bourne plot concerns the CIA’s shady dealings with a Silicon Valley entrepreneur (Riz Ahmed) whose social networking service is more popular than Facebook, Instagram and Twitter put together. Inspired by Wikileaks and Edward Snowden, it’s a storyline that’s turned up in too many films already. After all, the villain’s scheme involves “full-spectrum surveillance - watching everyone, all the time.” But wasn’t that what Blofeld had planned in Spectre? You know something’s wrong with a Bourne film when it lags a year behind Bond."


Auw.

Fredius

Avatar

Prima te verteren deze film maar niet de beste. Waar is me zeker aan ging storen is dat klo.. camerawerk! Wat een drama. Je hebt amper de tijd om te zien wat er gebeurt. Dit was al zo bij Bourne 2. Persoonlijke vind ik dat dit geen kijken is. Voor mij mede daarom 2.5 ster.

MasterTim

Avatar

Toch niet zo goed als de Bourne trilogie. Het is duidelijk dat dit een vlotte actiefilm is met de nadruk op vlot. Alles volgt elkaar in hoog tempo op zonder dat er echt aandacht is voor het karakter Jason Bourne. Je vraagt je ook af hoe het kan dat een persoon die zo wordt gezocht door de CIA zich zo makkelijk kan verplaatsen naar andere landen. Natuurlijk maken alle actiescenes veel goed maar toch is deze film niet veel beter dan Legacy. Ben het wel eens met de 3 sterren die deze film hier krijgt.

Aramius

Avatar

Een degelijke, spectaculaire film met hier en daar wat fouten/vreemdheden. Acteerprestaties goed, verhaal niet zo van onder de indruk.
Ik heb me zeker vermaakt maar het niveau van 1-3 haalt hij niet. Wel duidelijk beter als Legacy.
3,5/5

CasperZijden

Avatar

Wat een slechte film!
Ik zat vrij vooraan in de bios en werd helemaal gek van de het camerawerk, niet te volgen. De scenes zijn hysterisch en onrealistisch (soms zelfs lachwekkend onrealistisch).
Ook zit er nauwelijks een verhaallijn in de film. Het voelt een beetje goedkoop aan... zet een een paar A-acteurs bij elkaar, een beetje wiebelen met de camera, de naam Jason Bourne dr aan en we gaan geld verdienen. Ik hou op met zeuren ;)
De film krijg van mij 1 ster omdat ik het een gezellige avond met mn vriendin vond.

Jason Bourne

acties