Blu-Ray Review: Ben-Hur

Blu-Ray Review: Ben-Hur

De monsterflop met prima actiescènes.

Regie: Timur Bekmambetov | Cast: Jack Huston (Judah Ben-Hur), Toby Kebbell (Messala Severus), Rodrigo Santoro (Jesus), Nazanin Boniadi (Esther) e.a. | Speelduur: 123 minuten | Bioscooprelease: 25.08.2016 | FT recensie: 2,5 ster

Geen filmklassieker lijkt nog veilig. In 2016 kregen de genreklassiekers Ghostbusters, The Magnificent Seven en Ben-Hur vernieuwde en prijzige versies. Overtuigen deden de films echter niet, niet als film en niet financieel. Timur Bekmambetovs Ben-Hur was na de versies uit 1907, 1923, 1959 en 2003 de vijfde verfilming van het bekende verhaal 'Ben-Hur: A Tale of the Christ' uit 1880 van Lew Wallace. De "reimagining" wist niet eens break-even te komen met het productiebudget van $100 miljoen. Sinds kort is Ben-Hur verkrijgbaar op Dvd en Blu-ray.

In Ben-Hur (FT Stercijfer = 4,9), goed voor ruim $94 miljoen wereldwijd, ontmoeten we Judah Ben-Hur, een prins die vals wordt beschuldigd van verraad door zijn geadopteerde broer Messala, een officier in het Romeinse leger. Beroofd van zijn titel en gescheiden van zijn familie en de vrouw waarvan hij houdt, wordt Judah gedwongen tot slavernij. Hij keert na jaren op zee terug naar zijn vaderland op zoek naar wraak, maar in plaats daarvan vindt hij verlossing.

Bekijk de afbeelding
Film: Ben-Hur | Discs 1 x Blu-Ray | Retail release: januari 2017 | Beeld: 1080p HD 16 x 9 (2.40 : 1) | Geluid: o.a. Engels DTS-HD 7.1 | Ondertitels: o.a. Engels, Nederlands, Frans | EAN: 5053083075255 | Ook verkrijgbaar op: Dvd | Met dank aan: Paramount / Universal Pictures

De schijf van deze Blu-Ray uitgave van Ben-Hur zit vastgeklikt in een standaard Blu-ray keepcase. Bij het opstarten van de Blu-ray schijf verschijnt als eerste het logo van Paramount Pictures. Na de taalselectie en wat waarschuwingen wordt er overgeschakeld naar het basic hoofdmenu.

Beeld

Over de kwaliteit van de film valt veel te zeggen, maar over de beeldkwaliteit van deze Blu-ray uitgave zijn de kenners het vast snel eens. Het beeld ziet er namelijk erg goed uit, met een prima scherpte, mooie volle kleuren die de tijdsgeest zeker niet verliezen en prima detailbehoud bij de donkere scènes, bijvoorbeeld tijdens het gevecht op zee. Ook opvallend: In het Nederlandse schap is geen 3D Blu-ray uitgave verschenen van Ben-Hur. Zo dit een verband kunnen hebben met het feit dat sinds kort 3D-televisies dood zijn?

Geluid

Het geluid wordt aangeleverd door een 7.1 DTS-HD track en deze mag zeker een tandje harder gezet worden. De muzikale ondersteuning en effecten bij de actiescènes klinken doorgaans vol en stevig en worden veelal keurig verspreid over de surround-kanalen. De muziek werd aangeleverd door Marco Beltrami, bekend van onder meer Gods of Egypt, The Shallows en het nog te verschijnen Logan.

Bonusmateriaal

Ben-Hur: The Legacy: Een informatieve extra over het originele boek, de schrijver en de eerder filmversies. Leuk en goed dat deze is toegevoegd!

The Epic Cast: De aanwezigheid van een aantal grote(re) namen wist de film niet te redden. In deze featurette een blik op het proces bij het aantrekken van de cast en de uiteindelijk aangetrokken acteurs, zoals Jack Huston, Toby Kebbell en Morgan Freeman.

A Tale For Our Times: Een uitgebreide blik op het verhaal, de invloed van Wanted-regisseur Timur Bekmambetov en beelden van de opnamelocaties, de kostuums en de speciale effecten.

The Chariot Race: De featurette over de grootse scène met de paardenrace, tussen vooral de 'broers.' Het geheel duurt zo'n 10 minuten en laat naast concept-art en pre-visualisatie en beelden uit de film ook beelden vanaf de set en veel interview zien. Vooral aardig is dat een aantal shots te zien zijn zonder de visuele effecten.

A Story of Christ: In deze featurette wordt er ingegaan op de invloed van de aanwezigheid van Jezus in de film. Ook acteur Rodrigo Santoro komt veel aan het woord.

Deleted and Extended Scenes: Ruim 10 minuten aan verwijderde en verlengde scènes, met de titels Discussion, Permission, Goodbye, Reunion, Judah Spies on Messala, Help Yourself, en Life Worse Than Death.

Aardige, maar helaas te standaard poging; nette Blu-ray uitgave

Waarschijnlijk wist Timur Bekmambetov vooraf de risico's, maar helaas is het hem niet gelukt om de vooraf al lage verwachtingen te overtreffen. Dit ondanks een aantal zeer aardige actiescènes. De toch wat mager presterende hoofdrolspeler Jack Huston liet recent weten dat de bioscoopversie niet de versie van de regisseur is. De Blu-ray van Ben-Hur is verder een prima uitgave.



NieuwsFilm

meest populair