China zet wederom klauwen in Hollywood

China zet wederom klauwen in Hollywood

En Sony Pictures krijgt betere toegang tot de Chinese markt.

Het Chinese Wanda Group krijgt nog meer invloed in Hollywood. De conglomeraat staat namelijk op het punt om een financieringsdeal te sluiten met Sony Pictures. Hierdoor krijgt het bedrijf veel invloed op de wereldwijd te verspreiden titels van Sony.

Er zit echter ook een en ander in het vat voor Sony zelf. Sony krijgt namelijk toegang tot Wanda's marketing-organisatie in China. Wanda heeft al een flink belang in Hollywood. Zo kocht de onderneming dit jaar Legendary Entertainment voor $3,5 miljard en is voor 75% eigenaar van AMC Theaters. In Australië bezit Wanda de keten Hoyts.

Wanda heeft in het verleden al aangegeven in alle grote filmstudio's geïnteresseerd te zijn. Zo was Wanda tot voor kort in onderhandeling om een aandeel van 49% te nemen in Paramount, maar vandaag is aangekondigd dat deze deal niet doorgaat. Eerder dit jaar zei de voorzitter van Wanda nog: "het is mijn doel om Hollywood-ondernemingen te kopen en hun technologie en capaciteiten over te brengen naar China."

Uiteraard is dit ook in het voordeel van Hollywood. Binnen enkele jaren zal China de grootste omzetmarkt zijn door Noord-Amerika voorbij te streven. Dit jaar liet Warcraft nog zien wat voor een invloed het Chinese publiek heeft op de wereldwijde kaartjesverkoop.



NieuwsFilm

meest populair