Featured

Alles over 'Deepwater Horizon'

Film over de waargebeurde ramp op het boorplatform.

door Jim Pedd om 19:21 in Featured
Komende donderdag komt de film Deepwater Horizon uit in de bioscopen. Daarom zetten we in deze rubriek alvast wat feiten op een rij die je moet weten voordat je de bioscoop inwandelt. De film gaat op 28 september in première. Wil je weten welke films je nog meer niet mag missen deze maand? Bekijk dan onze maandtips.

Deepwater Horizon

Regie: Peter Berg | Cast: Mark Wahlberg (Mike Williams), Kurt Russell (Jimmy Harrell), Kate Hudson (Felicia Williams), John Malkovich (Donald Vidrine), Dylan O'Brien (Caleb Holloway) e.a. | Scenario: Matthew Michael Carnahan, Matthew Sand e.a. | Speelduur: 107 minuten | Genres: Actie, Drama, Thriller | Kijkwijzer: 12

Actiethriller over het booreiland Deepwater Horizon in de Golf van Mexico dat in april 2010 explodeerde en de dappere mannen en vrouwen die vele levens aan boord redden tijdens de ergste olieramp in de Amerikaanse geschiedenis.

De echte ramp

Op 20 april 2010, toen de bemanning van de Deepwater Horizon bijna klaar was met het proefboren, vond er een explosie plaats op het platform. De explosie alleen al doodde 11 bemanningsleden en 17 mannen raakten erbij gewond. Als gevolg daarvan begon het half miljard dollar kostende boorplatform te zinken. Een ander veel belangrijker gevolg, was dat olie uit de bron begon te lekken.

Naar schatting lekte er in de eerste dagen na de ramp 800.000 liter aardolie per dag de zee in, en in de weken daarna liep dat op naar 6,4 tot 11 miljoen liter. Het leidde tot de ergste olieverontreiniging voor de kust van de Verenigde Staten, omdat het maar liefst drie maanden duurde voordat het gat gedicht kon worden. Het dichten kostte 9,5 miljard dollar en de gevolgen voor het dierenleven in de buurt is onmetelijk.

Eerste reacties

Deepwater Horizon wordt met een 6,9 op RottenTomatoes prima ontvangen. Critici vinden dat de film "effectief gebruik maakt van de door menselijk handelen ontstane ramp" en dat deze een "ongewoon serieuze - maar passend aangrijpende - actiethriller" is.

Box office prestaties

Er klampen geen gigantische verwachtingen aan de prestaties van Deepwater Horizon. Dat komt omdat in elk geval in de Verenigde Staten, waar de film het vermoedelijk veruit het beste gaat doen, net nog twee soortgelijke films over Amerikaanse onderwerpen uitkwamen: Sully en Snowden. Het zou dus kunnen dat mensen er weinig zin meer in hebben om naar Deepwater Horizon te trekken.

Van het openingsweekend in de Verenigde Staten verwacht men 19 miljoen dollar - de film zou uiteindelijk eindigen op 62 miljoen dollar. De internationale box office prestaties zouden ongeveer anderhalf keer zo hoog uit kunnen komen, waarmee de film op nog geen 200 miljoen dollar strandt.

Trivia

De producenten namen contact op met Mark Wahlberg met de opmerking dat ze een screentest wilden doen met een oude en jonge mannelijke hoofdrolspeler. Wahlberg nam contact op met enkele oudere acteurs die hij kent, maar werd verrast: hijzelf was de oude acteur en Dylan O'Brien de jonge. | De film zou de grootste set ooit hebben, want het olieplatform werd nagebouwd. | J.C. Chandor zou eigenlijk regisseren, maar besloot wegens "creatieve verschillen" te vertrekken.3 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Frietgezicht

Avatar

Mark Wahlberg? Is dat die vent die verantwoordelijk is voor het verblinden van een man?

horizon

Avatar

Da's niet de juiste trailer.

Jim

Avatar

Nu wel! Smiley face

NieuwsFilm

meest populair