Deepwater Horizon (2016)

When faced with our darkest hour, hope is not a tactic

De immense ramp met de Deepwater Horizon uit 2010 voor de Golf van Mexico staat garant voor een spannende actiethriller die zich verre houdt van goedkope sensatie.
play

6,9 details

  • 107 Min
  • Drama
  • Actie
  • Thriller
  • Verenigde Staten
  • Hongkong
107 Min Verenigde Staten

Een verhaal dat zich afspeelt op boorplatform Deepwater Horizon, waar in april 2010 een ontploffing plaatsvond. Dat leidde tot het grootste olielek ooit in de geschiedenis van de Verenigde Staten.

Regie
J.C. Chandor
Peter Berg
Cast
Mark Wahlberg, Kurt Russell, Kate Hudson, Dylan O'Brien, John Malkovich, Ethan Suplee, J.D. Evermore, Gina Rodriguez, Joe Chrest, David Maldonado, Brad Leland, James DuMont, Douglas M. Griffin, Sue-Lynn Ansari, Julia Holt, Chris Ashworth, Henry Frost, Garrett Hines, Robert Walker Branchaud, Allyson Leigh Jordan, Jason Kirkpatrick, Jason Pine, Stella Allen.
Release
28.09.2016
Release NL
29.09.2016
Release DVD
15.02.2017

Filmtotaal Recensie

Regie: Peter Berg | Cast: Mark Wahlberg (Mike Williams), Kurt Russell (Jimmy Harrell), Gina Rodriguez (Andrea Fleytas), John Malkovich (Vidrine), Brad Leland (Kaluza), Kate Hudson (Felicia Williams), Dylan O'Brien (Caleb Holloway), e.a. | Speelduur: 107 minuten | Jaar: 2016

In april 2010 vond in de Golf van Mexico de grootste olieramp in de geschiedenis van de Verenigde Staten plaats. Door een lek sijpelde er bijna drie maanden lang olie in het water voor de kust van Louisiana en drie naburige staten, waarmee het de ramp met de Exxon Valdez in Alaska overtrof. Oliemaatschappij BP, die het semimobiele offshore olieplatform Deepwater Horizon in bruikleen had, kreeg een miljardenclaim aan haar broek. De beelden van de ramp bij het zuiden van de VS staan velen nog in het geheugen gegrift, alsmede de verwoede pogingen van de autoriteiten om het lek te stoppen. De ramp, die gepaard ging met explosies en heftige branden, leidde tot het uitroepen van de nationale noodtoestand door president Obama. Het was natuurlijk een kwestie van tijd voor Hollywood met het tragische nieuwsfeit aan de haal zou gaan. Regisseur Peter Berg en filmstudio Lionsgate begaven zich op glad ijs, want het neigt natuurlijk snel naar een smeuïge rampenfilm die je met een flinke bak popcorn tot je neemt.

Goedkoop popcornspektakel is het niet geworden. Berg, die zich baseerde op het boek Deepwater Horizon's Final Hours, houdt het bij de droge feiten en gooit er niet een enorme bak heroïek of vals sentiment tegenaan. De personages die afstevenen op een ongekende milieuramp hebben echt bestaan en er lijken weinig zaken voor effectbejag te zijn aangedikt of mooier gemaakt. Centrale persoon is techneut Mike Williams, die vrouw en dochter thuis achterlaat wanneer hij afreist naar het platform voor de kust van Louisiana. Aan de keukentafel heeft hij zijn dochter nog net even kunnen helpen met haar spreekbeurt, waarin met een rietje en een blikje cola op slimme wijze alles wordt uitgelegd wat je over de op handen zijnde ramp behoort te weten. Williams wordt bijgestaan door de stoere Andrea Gleytas, een slimme jongedame die er bij vertrek niet in slaagt haar oude bak van een auto aan de praat te krijgen. Dat belooft weinig goeds. Eenmaal aan boord van de Deepwater Horizon, die een verkennende taak heeft bij het zoeken naar nieuwe oliebronnen, hamert de leider van de oliewerkers erop dat er goed moet worden gecheckt of de cementlaag die de bron moet afdichten sluitend is. De hotshots in het kantoortje verderop vinden dit niet nodig en zo is het een kwestie van tijd voor de pleuris uitbreekt.

videotrailers & clips

alle artikelen (10)

Deepwater Horizon Nieuwsberichten

Laatste reviews

Er zijn nog geen reviews geschreven voor deze film.

Schrijf de eerste review!

Laatste reacties

MovieMazzter

"...geen makkelijk verhaal om een goede film van te maken, maar de regisseur is er prima in geslaagd moe......"

Deepwater Horizon

acties