Flashback Friday: 'His Girl Friday' met Cary Grant

Flashback Friday: 'His Girl Friday' met Cary Grant

Screwball komedie van de bovenste plank.

De screwball komedies kwamen op in de jaren dertig en beleefden het toppunt van hun populairiteit begin jaren veertig. Typisch voor dit genre komedie waren de snelle, pittige dialogen en de strijd tussen de seksen. Koning van de screwballs was Cary Grant, wiens atletische humor, komische timing en charme hem geknipt maakte voor deze films. Een hele leuke is His Girl Friday, waarin Grant probeert de relatie van zijn ex te verpesten.

Hoofdredacteur Walter Burns heeft niemand om de terechtstelling van de moordenaar Earl Williams te verslaan. Maar dan staat zijn ex-vrouw Hildy Johnson op de stoep. Zij was een van Burns' beste journalisten, maar na hun stukgelopen huwelijk ging ze er even tussenuit om de scheiding aan te vragen. Burns wil dat Hildy weer voor hem komt werken alleen heeft zij daar geen zin in. Zij komt juist ontslag nemen om met een andere man te trouwen.

De casting van deze film verliep ietwat moeizaam. Regisseur Howard Hawks wist meteen dat hij Grant wilde voor de hoofdrol, maar had moeite met het vinden van een geschikte tegenspeelster. Hij wilde het liefst Carole Lombard met wie hij eerder had samengewerkt, maar zij was te duur voor het beschikbare budget. Katharine Hepburn, Claudette Colbert, Margaret Sullavan, Ginger Rogers en Irene Dunne werden allemaal benaderd en zelfs Joan Crawford was een tijdje in de running voor de rol van Hildy. Uiteindelijk werd Rosalind Russell gekozen.

Russell schreef in haar autobiografie, dat ze niet vond dat haar rol genoeg goede oneliners had vergeleken bij die van Grant. Omdat Hawks improvisatie toeliet, nam Russell een eigen tekstschrijver aan die haar dialogen wat herschreef en aanvulde. Op het moment van filmen gooide Russell onder het mom van improviseren meer van de herschreven tekst eruit. Grant had al snel door wat ze deed en begroette haar daarna elke ochtend met: "What have you got today?" Juist het hoge improvisatiegehalte en de wijze waarin de twee over elkaar heen praten, zorgt voor een frisse film vol energie, die keer op keer leuk blijft om te zien.

Voor de liefhebbers nog een paar quotes:

"



NieuwsFilm

meest populair