Tim Burton werkt niet opzettelijk met veel blanke acteurs

Tim Burton werkt niet opzettelijk met veel blanke acteurs

Ook Samuel L. Jackson laat van zich horen.

Regisseur Tim Burton ligt onder vuur omdat er geen diversiteit in zijn casts voorkomen. De 58-jarige Amerikaan heeft deze week zijn nieuwste film uitgebracht, Miss Peregrine's Home for Peculiar Children, waar voor het eerst in zijn carrière een zwarte man een hoofdrol speelt: Samuel L. Jackson als de boosaardige Mr. Barron. Toegegeven, eerder verschenen Billy Dee Williams en Michael Clarke Duncan respectievelijk in Batman en Planet of the Apes, maar dat waren bijrollen. De regisseur heeft meer dan dertig titels op zijn conto staan.

Burton sprak met Bustle over het vraagpunt. Het lijkt erop dat hij het niet welbewust doet. "Mensen praten er tegenwoordig steeds meer over. Bepaalde zaken roepen kwesties op, of niet. Ik weet nog wel dat toen ik een kind was en 'The Brady Bunch' keek, dat ze opeens politiek correct begonnen te handelen. Zo van: 'Oké, laten we een Aziatisch en een donker kind toevoegen.' Voorheen werd ik eerder daardoor beledigd dan... Ik groeide op met het kijken van blaxploitationfilms, weet je? En ik zei: 'Da's tof.' Ik dacht niet: 'Oké, er zouden meer blanke mensen in deze films moeten zitten.'"

Miss Peregrine is gebaseerd op het gelijknamige boek uit 2011 van Ransom Riggs. Eva Green speelt het titelkarakter dat een kindertehuis leidt voor jongelingen met speciale gaven. Samuel L. Jackson's personage wil hen doden. Ook hem is het opgevallen dat er weinig donkere acteurs in de films van Burton verschijnen, maar het lijkt hem niet te deren.

"Ik moest wel even hardop nadenken: 'Hoeveel donkere karakters hebben er in zijn films gezeten?' En ik mag de eerste of de meest belangrijkste zijn, maar het gebeurt op de manier zoals het gebeurt. Ik denk niet dat het zijn fout is of de methode die hij hanteert met het vertellen van een verhaal. Zo is het eenmaal uitgepakt. Tim is echt een goede gozer."



NieuwsFilm

meest populair