Weduwe Robin Williams schrijft over de laatste maanden van de acteur

Weduwe Robin Williams schrijft over de laatste maanden van de acteur

Hij leed aan een ernstige vorm van dementie.

Susan Schneider, de weduwe van acteur Robin Williams, heeft in de twee jaar nadat Williams zelfmoord pleegde hard gewerkt om er achter te komen waar haar man nu eigenlijk aan leed. Twee maanden voor zijn dood werd hij gediagnosticeerd met Parkinson, maar net na zijn dood werd bekend dat hij ook leed aan Lewy Body Disease (LDB), een ernstige vorm van dementie. Deze hersenziekte veroorzaakt o.a. hallucinaties, geheugenverlies, slapeloosheid, paranoia, concentratiestoornissen en angst.

Nu heeft Schneider in het medische tijdschrift Neurology een verhaal geschreven over Williams's laatste maanden, genaamd ''The Terrorist Inside My Husband's Brain''. Ze laat hierin weten hoe lastig het was voor het koppel om hier, als het ware, tegen te 'vechten': ''Robin werd steeds vermoeider en ging hard achteruit. Zijn stem verzwakte en hij had moeite de juiste woorden te vinden tijdens gesprekken, zijn handen begonnen te trillen en hij liep steeds langzamer en hij sliep steeds minder''.

Zo vertelde Schneider ook dat Williams een paniekaanval kreeg tijdens het filmen van Night at the Museum: Secret of the Tomb, toen hij ''al moeite had met het onthouden van één regel tekst''. Dit was hem gedurende zijn lange carrière nog nooit overkomen.

''Robin voelde dat hij zijn helderheid verloor en was zich daarvan bewust'' gaat ze verder in haar artikel. ''Hij verdronk in zijn symptomen. Het was verschrikkelijk om te zien hoeveel pijn hij voelde, zich beseffend dat hij zichzelf aan het verliezen was zonder te weten waar het nu precies aan lag''. Williams had namelijk talloze bloed- en urinetesten laten doen, hersenscans gehad voor het detecteren van een mogelijke tumor en naar zijn hart laten kijken maar er kwam nooit iets uit.

Heel even leek het beter te gaan schrijft Schneider: ''Op een zaterdag deden we allerlei dingen samen tot laat in de avond. Het voelde aan als de perfecte date. Aan het eind van de dag dacht ik dat het eindelijk weer de goede kant op ging. Toen we samen gingen slapen zei Robin ''Goodnight my love''. Die woorden echoën tot op de dag van vandaag nog steeds in mijn hart''.

Helaas was de opleving maar van korte duur. Williams pleegde zelfmoord op 11 augustus 2014 door zichzelf op te hangen in hun huis in Californië. Het koppel was drie jaar getrouwd.

Schneider beëindigt haar essay met een bericht aan alle doktoren, wetenschappers en neurologen die studeren en werken aan LDB om zo in de toekomst patiënten beter te kunnen helpen: ''Bedankt voor alles wat jullie al hebben gedaan, en voor alles wat jullie nog gaan doen''.



NieuwsFilm

meest populair