Blu-ray

Blu-Ray Review: The Wave

De Noorse fjorden-rampenfilm die een ticket naar Hollywood opleverde.

door Bram de Groot om 18:10 in Blu-ray
Regie: Roar Uthaug | Cast: Kristoffer Joner (Kristian Eikjord), Ane Dahl Torp (Idun Karlsen), Jonas Hoff Oftebro (Sondre), Edith Haagenrud-Sande (Julia), Thomas Bo Larsen (Phillip), e.a. | Speelduur: 101 minuten | Bioscooprelease: 26.05.2016 | Recensie: 4 sterren

Niet altijd hoeft een spectaculaire actiefilm uit Hollywood te komen. Ook buiten het blockbuster-mekka worden geregeld mooie titels afgeleverd. Regisseur Roar Uthaug wist met Bølgen / The Wave de nodige indruk te maken. Niet alleen werd de film sterk ontvangen, ook draaide de rampenfilm in de Noorse fjorden in heel wat internationale bioscoopzalen, zo ook - zij het beperkt - in Nederland.

In The Wave (RT = 82%, IMDb = 6,7), die vooral in Noorwegen goed scoorde met een omzet van $10,8 miljoen, belanden we in de Noorse fjorden. Als de bergwand die grenst aan een prachtig Noors fjord verschuift, zou dat een tsunami van 80 meter hoog veroorzaken die het plaatsje Geiranger na 10 minuten bereikt. En wegvaagt. Geoloog Kristian bestudeert de bergen al jaren, maar net op de dag dat hij verhuist vanwege een nieuwe baan vertoont de berg activiteit. Gaat er iets gebeuren of ziet hij spoken? Zijn collega's nemen 's nachts een kijkje en zitten in de bergkloof als het mis gaat.Film: The Wave | Discs 1 x Blu-Ray | Retail release: september 2016 | Beeld: 1080p HD 16 x 9 (2.35 : 1) | Geluid: Noors DTS-HD 5.1 | Ondertitels: Nederlands | EAN: 8719372002537 | Ook verkrijgbaar op: Dvd | Met dank aan: Dutch FilmWorks

De schijf van deze Blu-Ray uitgave van The Wave zit vastgeklikt in een standaard amaray Blu-Ray keepcase. De schijf start op met het logo van DFW en na de kijkwijzer (12) verschijnen de door te spoelen trailers van Bastille Day, Marauders en Mechanic: Resurrection. Er is geen hoofdmenu aanwezig.

Beeld

De beeldkwaliteit die DFW aflevert is redelijk goed, met scherp beeld - vooral in de close-ups, en mooie volle kleuren. Ook de vele donkere beelden - zoals tijdens de nasleep van de tsunami - houden redelijk goed de kleur vast en details sneuvelen slechts beperkt. De aanwezige mooie shots van de landschappen zijn uiteraard fraai - zeker als je er een keer geweest bent zijn deze heel herkenbaar - en de visuele effecten zijn nog best oké. Een nette uitgave.

Geluid

Het geluid wordt aangeleverd door een standaard DTS-HD geluidstrack. Deze doet het zeker netjes met bijvoorbeeld redelijke geluidseffecten als de tsunami er eindelijk is. Daarnaast zijn er toch nog aardig wat omgevingsgeluiden waarneembaar tijdens de claustrofobische nasleep in verschillende ruimtes. De muzikale ondersteuning van Magnus Beite is eveneens netjes.

Bonusmateriaal

Dutch FilmWorks zag er waarschijnlijk weinig in om bonusmateriaal toe te voegen. Buitenlandse uitgaven bevatten echter wel extra's. Hieronder de featurette 'Making a Disaster Movie :'Fraaie Noorse actiethriller; basic Blu-ray uitgave

Regisseur Roar Uthaug speelde zich met de $6,5 miljoen kostende rampenfilm gelijk in de kijker. Het leverde hem een voorlopig enkeltje naar blockbusterland op. Hij mag namelijk de nieuwe Tomb Raider-film regisseren. Dutch FilmWorks gaf deze actiethriller helaas niet de schijf die het verdient. Op zich te begrijpen, aangezien de titel in de Nederland maar mondjesmaat bekend is. De film draaide slechts twee weken op 8 bioscoopschermen en dit was goed voor een magere omzet van € 58.520.

0 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

NieuwsFilm

meest populair