The Wave

The Wave (2015)

It has happened before. It will happen again.

Noorse rampenfilm, waarin een ruim tachtig meter hoge vloedgolf een fjordendorpje overspoelt, ademt Hollywood.
play

6,5 details

  • 105 Min
  • Actie
  • Drama
  • Thriller
  • Noorwegen
105 Min Noorwegen

Als een Noors fjord in elkaar stort, veroorzaakt dat een tsunami van 80 meter hoog die naar het plaatsje Geiranger raast. Geoloog Kristian heeft de bergwand jaren bestudeerd, maar zijn waarschuwingen werden jarenlang weggehoond. Nu de berg ineens verschijnt, heeft hij tien minuten om het stadje te evacueren...

Regie
Roar Uthaug
Cast
Kristoffer Joner, Thomas Bo Larsen, Ane Dahl Torp, Fridtjov Såheim, Jonas Hoff Oftebro, Edith Haagenrud-Sande, Eili Harboe, Lado Hadzic, Arthur Berning, Laila Goody, Mette Agnete Horn, Herman Bernhoft, Tom Larsen, Silje Breivik, Tyra Holmen, Håkon Moe.
Release
28.08.2015
Release NL
26.05.2016
Release DVD
30.09.2016

Filmtotaal Recensie

Regie: Roar Uthaug | Cast: Kristoffer Joner (Kristian Eikjord), Ane Dahl Torp (Idun Karlsen), Jonas Hoff Oftebro (Sondre), Edith Haagenrud-Sande (Julia), Thomas Bo Larsen (Phillip), e.a. | Speelduur: 105 minuten | Jaar: 2015

Enigszins vermoeiend zijn ze wel, die voortdurend gerecyclede rampenfilmscenario’s uit Hollywood. Het is elke keer hetzelfde liedje: zodra het natuurgeweld losbarst in één van de wereldsteden, dan sneuvelen alle toeristische bezienswaardigheden – het Vrijheidsbeeld, de Big Ben, de Eiffeltoren, etc. – in recordtempo. Het is daarom heel verfrissend dat de makers van de Noorse rampenfilm The Wave nu eens niet voor een wereldstad, maar voor een intieme, ongebruikelijke setting kiezen om het noodlot te laten toeslaan. Het rustgevende fjordendorpje Geiranger, dat in het noorden van Noorwegen ligt, is ditmaal de plaats des onheils. Een nabijgelegen berg staat al tijdenlang onder toezicht van lokale wetenschappers, want het instorten van deze gigantische rotspartij veroorzaakt mogelijk een ruim tachtig meter hoge vloedgolf.

Geoloog Kristian is zo’n typische onheilsneuroot die het gevaar al van mijlenver ziet aankomen, maar door niemand serieus wordt genomen. Bij het geringste bliepje van de seismologische meters slaat de paniek toe en gaat bij hem alle redelijkheid overboord. De obsessie met de instabiele bergwand is ook niet onopgemerkt gebleven bij zijn vrouw Idun, die met een verhuizing poogt wat frisse energie in hun huwelijk te blazen. Zoon Sondre, een clichématig geportretteerde puber die in elk shot met een koptelefoon en een skateboard rondloopt, vraagt zich ondertussen af of hij wel vrienden zal maken in hun nieuwe woonplaats. En dan is er nog dochtertjelief Julia, die niets liever wil dan gewoon thuisblijven in Geiranger.

videotrailers & clips

alle artikelen (1)

The Wave Nieuwsberichten