Alles over 'Fantastic Beasts and Where to Find Them'

Alles over 'Fantastic Beasts and Where to Find Them'

De eerste van vijf (!) geplande spin-offs van de Harry Potter-franchise.

Donderdag aanstaande gaat na jaren van ontwikkeling de eerste van vijf geplande spin-offs van de succesvolle Harry Potter-franchise in première. Voor het eerst schreef bedenkster van de franchise, J.K. Rowling, het script voor een film en dat leidde tot Fantastic Beasts and Where to Find Them. Vanaf 16 november draait de film in de bioscoop. Wil je weten welke films je nog meer niet mag missen deze maand? Bekijk dan onze maandtips.

Fantastic Beasts and Where to Find ThemBekijk de afbeelding

Regie: David Yates | Cast: Eddie Redmayne (Newt Scamander), Colin Farrell (Percival Graves), Katherine Waterston (Porpentina Goldstein), Dan Fogler (Jacob Kowalski), Ezra Miller (Credence) e.a. | Scenario: J.K. Rowling | Speelduur: 132 minuten | Genres: Avontuur, Familie, Fantasy | Kijkwijzer: 9

1926. Newt Scamander heeft net zijn wereldwijde excursie voor het vinden en vastleggen van een bijzondere collectie fabeldieren afgerond. Wat een simpele tussenstop in New York had moeten worden, loopt volledig uit de hand door een Niemagie (Amerikaans voor Dreuzel) genaamd Jacob, een magische koffer, en het ontsnappen van een aantal van Newt's fabeldieren, die wel eens problemen zouden kunnen veroorzaken voor zowel de tovenaars- als de Niemagies wereld.

Connecties met de Harry Potter-franchise

Toen Fantastic Beasts aangekondigd werd, leek het erop dat er niet of nauwelijks connecties zouden bestaan met de Harry Potter-franchise. Het tekstboek van Newt Scamander, waarnaar gerefereerd werd in een van de boeken rond Harry Potter, diende enkel als uitgangspunt voor deze film, maar de marketing heeft in elk geval onthuld dat er bredere connecties zijn.

Onlangs bleek namelijk dat niet alleen het schoolhoofd van Hogwarts, Albus Dumbledore, in de film te zien zal zijn, maar ook Grindelwald. Dat is een tovenaar die tijdens de Tweede Wereldoorlog de strijd aanging met andere tovenaars, in een poging de heerschappij over de wereld van de dreuzels af te pakken. Het lijkt erop dat de volgende films in de reeks steeds meer focus zullen gaan leggen op Grindelwald en zijn snode plannen en zullen eindigen met het in de boeken als episch omschreven gevecht tussen Grindelwald en Dumbledore. Hoe dat afloopt weten we dan natuurlijk al: in Harry Potter and the Deathly Hallows blijkt Grindelwald al die jaren gevangen gezeten te hebben.

Eerste reacties

Er zijn nog geen recensies gepubliceerd rond Fantastic Beasts, maar critici die aanwezig waren bij de persvoorstellingen mochten wel al op sociale media laten weten wat ze van de film vinden. De algehele tendens is dat het een waardige spin-off is van de Harry Potter-franchise. Zo laat Edward Douglas weten dat het een "geweldige film is, met fantastische personages en vooral leuke magische wezens. Veel potentieel voor een nieuwe franchise." Ook anderen vinden dat er veel potentieel is voor de vier aangekondigde vervolgen.

Box office prestaties

Gezien de populariteit van de Harry Potter-franchise, kan er vanuit gegaan worden dat ook Fantastic Beasts een groot succes wordt. Daar wijst alleen al het megasucces van het script Harry Potter and the Cursed Child op - fans staan simpelweg te popelen om meer. De vraag is echter hoe goed deze film het gaat doen, nu er geen bekende personages als Harry Potter en Hermione Granger in voorkomen.

Kenners gaan uit van een openingsweekend in de Verenigde Staten van zo'n 78 miljoen dollar. Dat is ongeveer de helft van voorgaande films in de Harry Potter-reeks, en afhankelijk van de ontvangst van Fantastic Beasts kan deze op gelijke hoogten uitkomen. In de VS zou dat betekenen dat Fantastic Beasts ergens tussen de 200 en 300 miljoen dollar eindigt. Voor de rest van de wereld wordt uitgegaan van een minimaal bedrag van zo'n 800 miljoen dollar, waarmee het dus in elk geval een film wordt die zich bij de billion dollar-club mag voegen.

Trivia

Oorspronkelijk wilde men een faux-documentaire maken op basis van het dunne boekje Fantastic Beasts, maar J.K. Rowling had een heel ander idee. | De film is geen prequel of vervolg, maar moet echt kijken naar een ander deel van de toverwereld. Dat ondanks connecties met het origineel, zoals Dumbledore. | De eerste van vijf geplande films, waarvan de scenario's allemaal geschreven zullen worden door Rowling.



NieuwsFilm

meest populair