Algemeen

Paul Verhoeven over problemen Hollywood

Hij gelooft er nog in, maar dan moet men minder focus leggen op geld.

door Jim Pedd om 15:41 in Algemeen
Regisseur Paul Verhoeven keerde na jaren afwezigheid terug met Elle. De regisseur vertelde in een uitgebreid interview met de site Fandor over wat volgens hem de reden is waarom zoveel mensen kritiek hebben op Hollywood. Hij denkt dat de focus op geld ervoor heeft gezorgd dat alle betekenisgeving uit films verdwenen is.

"Een PG-13 rating is een studio die geld wil verdienen. Een R-Rated film is uitgesloten, omdat die het publiek kleiner maakt," begon Verhoeven. "Het kapitalisme domineert de Amerikaanse filmindustrie in zijn geheel. [...] Er zit geen betekenis meer aan de Amerikaanse cinema. De enige betekenis is geld. Het is gereduceerd tot dat."

"Kapitalisme kan ook accepteren dat er andere waarden dan geldzijn, maar het lijkt erop dat studio's films steeds meer alleen zien in het kader van winst. Dat is waarom de R-rating verdwenen is. Dan krijg je wel een groter publiek, maar offer je alles op dat op het randje ligt, of seksueel is. Je offert alles wat mensen als beledigend kunnen zien op. Als je nu naar een bioscoop gaat, krijg je alles in PG-13 voorgeschoteld."

Toch heeft Verhoeven nog een beetje hoop en zou hij in de toekomst wel een goede studiofilm willen maken. "Je kunt jezelf nog altijd uitdrukken in de Amerikaanse filmindustrie. Kijk naar The Big Short, dat volgens mij een goed gemaakte film is. Het is interessant en innovatief. Het kan dus nog altijd, een goede Amerikaanse film maken, en er is een enorme hoeveelheid talent die niet maximaal gebruikt wordt. [...] Als ze me een boek als The Shining zouden aanbieden, zeg ik meteen ja. Ik zou met alle plezier een slimme Hollywood-film willen maken."

14 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Spider-fan

Avatar

Het geldt volgens mij meer voor de grote producties dat het erg om het geld draait. Grote (actie)films met veel special effects en grote sets kosten nu eenmaal veel en daarom speelt men redelijk op safe om het budget terug te verdienen. Er zijn toch altijd kleinere en minder commerciële films zoals pakweg Birdman, waarin zelfs de nodige kritiek is op Hollywood.
Verschillende soorten films kunnen toch naast elkaar bestaan.

Verhoeven's The Shining klinkt wel goed. Met Rutger Hauer in de rol van Nicholson en Monique van de Ven als zijn vrouw. Smiley face

Ed Crane

Avatar

Maar die grote producties drukken mid budget producties, die inhoudelijk meer risico durven te nemen, weg.

Spider-fan

Avatar

Naar mijn idee niet. De opbrengst van de grote geheide kaskrakers kan juist kleinere meer gewaagde producties financieren.

Ed Crane

Avatar

Je kunt't gewoon natellen. Er zijn genoeg artikelen over geschreven, google maar eens.

Xenolicker

Avatar

Geld is niet belangrijk, het gaat om de kunst!

Spider-fan

Avatar

Dan weet ik niet over welke films het gaat. Het is niet dat de Amerikaanse cinema alleen nog maar commerciële films biedt, er zijn altijd kleinere meer persoonlijke films van bijvoorbeeld regisseurs als Richard Linklater.

Volgens mij zit hem vooral die ratings dwars. Hij maakt nu eenmaal graag films die op het randje zitten en dat is in Hollywood erg lastig.

Ed Crane

Avatar

Dat zijn low budget films. Ik doel niet op (semi)indie, maar op mid budget Hollywood-films, films met toch nog een beetje een budget en production value, mogelijkheid tot toch wat aankleding, effecten etc., een wide release maar dan niet PG-13. Dat is de afgelopen twintig jaar enorm veranderd.

ridjieddo

Avatar

What about Deadpool?!

Spider-fan

Avatar

@ Ed Crane

Boyhood was 4 miljoen dollar, dat is inderdaad low budget voor Hollywood.
Wat zijn voorbeelden van midbudget films van vóor de afgelopen 20 jaar? Welke regisseurs heb je het dan over?

Spider-fan

Avatar

Ik snap ook niet echt dat hij zegt dat de R-rating verdwenen is. Dit zijn allemaal recente R-rated films:

https://www.cinemainfocus.com/r-rated-films

masterbe

Avatar

Dat zie je wel met DREDD. Ik vond het een goede film, maarja flopte in de bios en deed het wel weer goed op DVD.

Deweb

Avatar

Jammer dat men bij Hollywood/Amerika zo snel denkt aan grote films. Zelfs Verhoeven nuanceert hier amper dat er ook nog kleinere, innovatieve en goede films uit die contreien komen.

Ed Crane

Avatar

Ja zal ik even een lijst opstellen en meteen even een kwantitatieve analyse erbij maken ;) Nee als je hier meer over wil weten dan verwijs ik je, zoals gezegd naar google. Hier zijn wel wat artikelen over geschreven die de stelling aardig uitleggen. Kun je dan zelf concluderen of je vindt dat het hout snijdt.

Spider-fan

Avatar

@ Ed Crane

Ik denk dat je het hier over hebt. Films tussen de 5 en 60 miljoen dollar voor een volwassen publiek.

http://flavorwire.com/492985/how-the-death-of-mid-budget-cinema-left-a-generation-of-iconic-filmmakers-mia

nieuwslaatste nieuws

meest populair