Paul Verhoeven over problemen Hollywood

Hij gelooft er nog in, maar dan moet men minder focus leggen op geld.

Regisseur Paul Verhoeven keerde na jaren afwezigheid terug met Elle. De regisseur vertelde in een uitgebreid interview met de site Fandor over wat volgens hem de reden is waarom zoveel mensen kritiek hebben op Hollywood. Hij denkt dat de focus op geld ervoor heeft gezorgd dat alle betekenisgeving uit films verdwenen is.

"Een PG-13 rating is een studio die geld wil verdienen. Een R-Rated film is uitgesloten, omdat die het publiek kleiner maakt," begon Verhoeven. "Het kapitalisme domineert de Amerikaanse filmindustrie in zijn geheel. [...] Er zit geen betekenis meer aan de Amerikaanse cinema. De enige betekenis is geld. Het is gereduceerd tot dat."

"Kapitalisme kan ook accepteren dat er andere waarden dan geldzijn, maar het lijkt erop dat studio's films steeds meer alleen zien in het kader van winst. Dat is waarom de R-rating verdwenen is. Dan krijg je wel een groter publiek, maar offer je alles op dat op het randje ligt, of seksueel is. Je offert alles wat mensen als beledigend kunnen zien op. Als je nu naar een bioscoop gaat, krijg je alles in PG-13 voorgeschoteld."

Toch heeft Verhoeven nog een beetje hoop en zou hij in de toekomst wel een goede studiofilm willen maken. "Je kunt jezelf nog altijd uitdrukken in de Amerikaanse filmindustrie. Kijk naar The Big Short, dat volgens mij een goed gemaakte film is. Het is interessant en innovatief. Het kan dus nog altijd, een goede Amerikaanse film maken, en er is een enorme hoeveelheid talent die niet maximaal gebruikt wordt. [...] Als ze me een boek als The Shining zouden aanbieden, zeg ik meteen ja. Ik zou met alle plezier een slimme Hollywood-film willen maken."



NieuwsFilm

meest populair