Elle (2016)

Franse taal of niet, Verhoeven blijft Verhoeven.
play

7,6 details

  • 130 Min
  • Drama
  • Thriller
  • Frankrijk
  • Duitsland
  • België
130 Min Frankrijk

Elle vertelt het verhaal van de meedogenloze zakenvrouw Michèle (Huppert). Zij is de eigenaar van een succesvol spellenbedrijf. Michèle komt op een dag thuis en daar wacht een onaangename verrassing. Een onbekende man verkracht haar, waarop ze besluit wraak te nemen. Dat verandert al snel in een spel dat op elk moment onbeheersbaar kan worden.

Regie
Paul Verhoeven
Cast
Isabelle Huppert, Virginie Efira, Christian Berkel, Laurent Lafitte, Anne Consigny, Charles Berling, Judith Magre, Jonas Bloquet, Vimala Pons, Raphaël Lenglet, Alice Isaaz, Lucas Prisor, Jean Douchet, Arthur Mazet, Hugo Conzelmann, Jean-Noël Martin, Stéphane Bak, Olivia Gotanègre.
Release
01.01.2016
Release NL
02.06.2016
Release DVD
13.10.2016

Filmtotaal Recensie

Regie: Paul Verhoeven | Cast: Isabelle Huppert (Michèle), Virginie Efira (Rebecca), Christian Berkel (Robert), Anne Consigny (Anna), e.a. | Speelduur: 130 minuten | Jaar: 2016

Een film die opent met een brute verkrachtingsscène volgt doorgaans één van twee bekende paden. Meestal wordt de wandaad ofwel in een grimmig wraakepos verwerkt, of in een tranentrekkend drama. Dat er na de ellende flink gelachen mag worden, komt minder vaak voor. Laat het aan Paul Verhoeven over om te breken met dergelijke conventies en alle regeltjes aan de laars te lappen. Na een lange afwezigheid is Neerlands trots terug om zijn publiek weer eens stevig op te jutten. Dit keer doet hij dat in de Franse taal, maar verder verandert er niets: hij neemt nog steeds geen blad voor de mond en spaart zijn toeschouwers nergens. Met Elle, een gedurfde maar perverse zwarte komedie, levert hij zijn meest provocerende film sinds Spetters af. Of de kijker daar blij mee moet zijn, zal hem een worst wezen.

De 'zij' in kwestie is Michèle, een keiharde zakenvrouw die de touwtjes van haar leven stevig in handen heeft. Ze runt een succesvol gamebedrijf en duldt van medewerkers en familie geen tegenspraak. Dat ze daarmee iedereen in haar omgeving tegen zich in het harnas jaagt, komt niet als verrassing. Maar haar kille houding maakt haar nog niet onkwetsbaar voor een grove aanval in haar eigen huis, die haar als verkrachtingsslachtoffer achterlaat. Hoewel, slachtoffer... Na het misbruik hervat ze afstandelijk de dagelijkse routine, zonder de politie in te schakelen. Ze heeft immers een bedrijf te leiden en een disfunctionele familie in het gareel te houden. Bovendien wil ze haar eigen duistere verleden achter zich laten en niet opnieuw oprakelen. Maar als haar aanvaller haar begint te stalken met inbraken en expliciete berichtjes, besluit ze naar hem op jacht te gaan.

videotrailers & clips

alle artikelen (5)

Elle Nieuwsberichten