Blu-ray

Blu-Ray Review: Finding Dory

Uitstekende schijf met heel veel bonusmateriaal.

door Bram de Groot om 17:20 in Blu-ray
Regie: Andrew Stanton | Angus MacLane | Cast: Ellen DeGeneres (Dory), Albert Brooks (Marlin), Hayden Rolence (Nemo), Idris Elba (Fluke), Dominic West (Rudder), Diane Keaton (Jenny), Eugene Levy (Charlie), Kaitlin Olson (Destiny) e.a. | Speelduur: 97 minuten | Bioscooprelease: 29.06.2016 | Recensie FT: 4 sterren

Nadat we afgelopen jaar met Inside Out en The Good Dinosaur maar liefst twee originele Pixar-avonturen zagen, verscheen dit jaar weer een vervolg, Finding Dory. Een toch best wenselijk vervolg overigens, aangezien het origineel Finding Nemo heel wat fans heeft en nog steeds de nodige harten weet te stelen. Dit keer dus minder Nemo en meer Dory. Opnieuw was er een succes. Het werd zelfs de tweede Pixar-titel die voorbij is gegaan aan het miljard, om exact te zijn $1.026,3 miljoen.

In het $200 miljoen kostende Finding Dory, opnieuw geregisseerd door Andrew Stanton, duikt de vriendelijke, maar vergeetachtige blauwe vis Dory opnieuw in het diepe met haar vrienden Nemo en Marlin, tijdens een zoektocht naar haar vergeten verleden. Wat kan Dory zich nog herinneren? Wie zijn haar ouders? En waar leerde ze met walvissen praten? Check hieronder de trailer:


Film: Finding Dory | Discs 2 x Blu-Ray | Retail release: november 2016 | Beeld: 1080p HD 16 x 9 | Geluid: Engels DTS-HD 7.1 | Nederlands Dolby Digital 5.1 | Ondertitels: o.a. Nederlands | EAN: 8717418489908 | Ook verkrijgbaar op: Dvd | 3D Blu-ray | Met dank aan: Walt Disney Studios Home Entertainment

De schijven van deze dubbeldisc Blu-Ray uitgave van Finding Dory zitten vastgeklikt in een standaard amaray Blu-Ray keepcase. De disc start op met de taalselectie en na het Walt Disney logo volgt een trailer van Moana om vervolgens het fraai geanimeerde hoofdmenu te tonen.

Beeld

Zelden heeft Walt Disney op dit punt teleurgesteld en ook nu levert het 'huis van de muis' een perfecte High Definition schijf af. De kleuren van de vele vissen en omgevingen ogen werkelijk fantastisch en de lichtval op de onderwaterwereld is nog realistischer dan in de eerste film. De scherpte is ook zeer fraai en soms lijken de "getekende" beelden levensecht, bijvoorbeeld bij weidse blikken op de zee. Geweldig!

Geluid

Het geluid wordt geleverd door een DTS-HD 7.1 track. Er is bijna non-stop dialoog tussen de verschillende figuurtjes en dat voert ook de boventoon. Er is ook ruimte voor vrolijke en andere sfeerbepalende muziek. De vele geluidseffecten zijn ook goed te horen via de surround speakers, zoals spattend water en het heen en weer bewegen van de octopus Hank. Ook andere omgevingsgeluiden zijn duidelijk via de surround speakers te horen. Op momenten erg fraai.

Bonusmateriaal
Het bonusmateriaal is verspreid over twee schijven. Iets dat we wel eens vaker hebben gezien bij uitgaven van Pixar, maar niet meer sinds Toy Story 3 uit 2012. Hieronder per disc een omschrijving van het vele, maar vaak wat kort bonusmateriaal.


Disc 1: Naast de hoofdfilm bevat de eerste schijf een aantal korte featurettes die inzoomen op de (nieuwe) personages (Marine Life Interviews, Creature Features), de enorme uitdagingen bij het zekere figuurtje Hank (The Octopus That Nearly Broke Pixar), de uitdagingen met Dory en haar geheugenverlies (What Were We Talking About?), het inspreken van de stemmen (Animation & Acting) en de research vooraf (Deep in the Kelp). Ook is de Pixar-short Piper te zien en kun je een track met audiocommentaar van regisseurs Andrew Stanton en Angus MacLane en producent Lindsey Collins aanzetten tijdens het bekijken van de hoofdfilm.

Disc 2: Op deze disc ook veel fraaie, maar korte extra's. Zo zijn er vijf Behind the Scenes-featurettes aan te zetten over een animator en het werk om een figuurtje te maken (Skating & Sketching with Jason Deamer), de muziek (Dory's Theme), de computeranimaties (Rough Day on the Reef), een grappig bedoelde terugblik op het eerste deel (Finding Nemo As Told by Emoji) en wat grappige momenten van achter de schermen (Fish Schticks). En dan is er nog 50 minuten aan verwijderde - niet afgeronde - scènes, ingeleid door Andrew Stanton, en een reeks trailers van Finding Dory. Erg aardig zijn vier digitaal geanimeerde aquaria die je aan kunt zetten als achtergrond.

Vermakelijk Pixar-vervolg op een uitstekende Blu-ray schijf

Met veel herkenbare, maar ook de nodige nieuwe zaken is Finding Dory een vooral vermakelijk en uiteraard mooi nieuw avontuur. Het niveau van de eerste deel wordt bij vlagen benaderd, maar hoe vermakelijk Finding Dory ook is; de eerste blijft toch beter. Of er een vervolg komt? Misschien over 10 of 15 jaar, wie zal het zeggen. Deze Blu-ray uitgave is overcompleet met prachtig beeld en geluid en een dosis extra's waar je u tegen zegt.

4 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Banned

Avatar

Extra's zijn maar een slappe bedoening eerlijk gezegd. En voor mensen de 3D versie willen kunnen die bonus discs vergeten.

esteban

Avatar

De bonus versie is trouwens amper verkrijgbaar. Je vind nu haast overal enkel de 1disc versie, zonder bonus ...

Alexwithmike

Avatar

Is inderdaad een zeer mooie Blu-ray uitgave. Ik heb de limited edition op de kop kunnen tikken, nog meer genieten ;)

Chrischzz

Avatar

Ben ik de enige die Dory eigenlijk leuker vond dan Nemo?

NieuwsFilm

meest populair