Featured

Alles over 'Brimstone'

De droomwestern van Martin Koolhoven is er eindelijk.

door Jim Pedd om 20:06 in Featured
Sinds hij met Oorlogswinter een succes boekte, werkt regisseur Martin Koolhoven aan Brimstone. Nu is dit western er eindelijk. De film gaat op 12 januari in première. Wil je weten welke films er nog meer in première gaan deze maand? Bekijk dan onze maandtips.

Brimstone

Regie: Martin Koolhoven | Cast: Dakota Fanning (Liz), Carice van Houten (Anna), Guy Pearce (The Reverend), Kit Harington (Samuel), Paul Anderson (Frank) e.a. | Scenario: Martin Koolhoven | Speelduur: 148 minuten | Genres: Mysterie, Thriller, Western | Kijkwijzer: 16

Brimstone is een duister verhaal dat zich afspeelt aan het einde van de 19e eeuw. Een spannende, gewelddadige en epische thriller over Liz, een jonge vrouw wiens leven en dat van haar gezin op het spel komt te staan als een huiveringwekkende dominee in haar leven verschijnt.

Ontstaan Brimstone

Toen Martin Koolhoven klaar was met Oorlogswinter vertelde hij een western te willen maken. In de jaren daarna kocht hij een scenario, maar hoeveel hij er ook aan herschreef, het beviel maar niet. Om die reden besloot Koolhoven zelf aan de slag te gaan en het resultaat van dat werk is Brimstone.

Eerste reacties

Brimstone was tijdens een aantal filmfestivals te zien en kreeg uiteenlopende reacties. Sommige kijkers waren erg positief, anderen kritisch op het grove geweld dat te zien is. Het leidt op RottenTomatoes tot een wisselende ontvangst. Geprezen wordt het thema, vrouwenmishandeling, maar het duurt iets te lang voordat het goed uitgekristalliseerd is. Verder vinden recensenten het een meeslepende, elegante blik op het oude westen, die ook nog eens erg mooi gefilmd is.

Box office prestaties

In februari ging Koolhoven er nog vanuit dat Brimstone een budget van zo'n tien miljoen euro te besteden zou krijgen. Uiteindelijk kostte de film 12 miljoen euro om te maken. Er is dus niet veel voor nodig om het een succes te maken. De vraag is echter of dat eenvoudig gaat lukken. Een film als The Hateful Eight, een western van regisseur Quentin Tarantino, met veel groter marketingbudget, was goed voor een wereldwijde opbrengst van 155 miljoen dollar. Brimstone zal het dan ook vooral moeten hebben van mond-tot-mond reclame en de ontvangst.

Trivia

Martin Koolhoven mocht Brimstone voor een Amerikaanse filmstudio maken, maar weigerde omdat hij dan niet het laatste woord zou hebben. In plaats daarvan werd het een coproductie van acht landen. | Na Zwartboek (2006) de duurste Nederlandse film. | Brimstone heeft een bijna geheel Engelstalige cast en is opgenomen in landen als Spanje, Hongarije en Duitsland. Maar toch kan je hem zien als een Nederlandse film: de schrijver, regisseur, producent, editor, componist, production designer, art director enzovoorts zijn allemaal Nederlanders.1 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Ereptile

Avatar

Interessant om te lezen dat hij bewust een studio heeft afgewezen, omdat zij het laatste woord wilde hebben. +1 voor deze man. En ook heel tof om te lezen dat er zoveel Nederlanders aan deze film hebben gewerkt!

NieuwsFilm

meest populair