Oorlogswinter

Oorlogswinter (2008)

In 1945 Holland, a boy must choose between good and evil.

Geslaagde verfilming van het boek van Jan Terlouw.
play

6,8 details

  • 103 Min
  • Oorlog
  • Drama
  • Historisch
  • Nederland
  • België
103 Min Nederland

Het is de ijskoude winter van 1944/1945. Nederland is bedekt met een dik pak sneeuw. De Tweede Wereldoorlog is in volle gang. In het westen van Nederland heerst grote honger, waardoor veel mensen naar het oosten trekken om daar voedsel te vinden voor hun gezinnen. In een dorpje in de buurt van Zwolle woont de veertienjarige Michiel, die niet kan wachten tot hij iets kan betekenen in het verzet. Dit tot ergernis van zijn vader, die als burgemeester vooral bezig is om escalaties in het dorp te voorkomen. Als zijn buurjongen Dirk, die meedoet aan een overval op het munitiedepot, aan Michiel vraagt of hij een brief aan iemand wil bezorgen als het mis gaat, voelt hij zich eindelijk serieus genomen. De overval blijkt verraden, Dirk wordt opgepakt en degene bij wie hij de brief moet bezorgen, is doodgeschoten door de Duitsers. Hij leert al snel dat goed en kwaad dicht bij elkaar liggen. Die laatste oorlogsmaanden zal hij zijn hele leven met zich meedragen. Hij zal nooit meer dezelfde zijn.

Regie
Martin Koolhoven
Cast
Anneke Blok, Ad van Kempen, Peter Post, Ben Ramakers, Dan van Husen, Tygo Gernandt, Yorick van Wageningen, Melody Klaver, Raymond Thiry, Tibo Vandenborre, Jamie Campbell Bower, Mees Peijnenburg, Martijn Lakemeier, Emiel Jansen, Remco Teer, Jesse van Driel, Jens Roth, Peter Eberst.
Budget
$ 4.000.000
Opbrengst
$ 530.048
Release
17.11.2008
Release NL
27.11.2008
Release DVD
14.04.2009

Filmtotaal Recensie

Regie: Martin koolhoven | Cast: Martijn Lakemeier (Michiel van Beusekom), Yorick van Wageningen (Oom Ben), Jamie Campbell Bower (Jack), Raymond Thiry (Johan van Beusekom), Melody Klaver (Erica van Beusekom), Anneke Blok (Lia van Beusekom) | Speelduur: 100 minuten | Jaar: 2008

Oorlogswinter is de verfilming van de bestseller van Jan Terlouw. De film vertelt over de belevenissen van de veertienjarige Michiel tijdens de ijskoude winter van 1945. De Tweede Wereldoorlog is nog in volle gang en Michiel beleeft deze vooral als een groot avontuur. Dit avontuur neemt volwassen vormen aan wanneer hij voor een Engelse soldaat moet zorgen. Het verhaal wordt door Martin Koolhoven op een spannende en bekwame manier verteld.

Oorlogswinter is voor een belangrijk deel het waargebeurde verhaal van jeugdboekenschrijver Jan Terlouw. Terlouw heeft de oorlog bewust meegemaakt en heeft een aantal van zijn ervaringen verwerkt in het boek. Terwijl Terlouw met het boek geprobeerd heeft de verschrikkingen van de Tweede Wereldoorlog te duiden, is het voor veel personen die het boek gelezen hebben toch vooral een heel spannend jongensboek. Koolhoven heeft dit goed begrepen. De film houdt - zeker voor de jongere kijkers - de spanning er goed in, maar laat daarbij ook ruimte voor de nodige reflectie.

videotrailers & clips

alle artikelen (8)

Oorlogswinter Nieuwsberichten