Oorlogswinter nog in de race voor Oscar

Nederlandse inzending staat op de shortlist van negen films.

Vandaag maakte The Academy of Motion Picture Arts and Sciences bekend welke negen films nog meedingen voor de Oscar voor beste buitenlandse film en de Nederlandse inzending, Oorlogswinter van regisseur Martin Koolhoven, zit er bij.

Winter in Wartime, zoals de film in het Engels heet, is gebaseerd op het boek van Jan Terlouw en vertelt het verhaal van de veertienjarige Michiel die ten tijde van de Tweede Wereldoorlog betrokken raakt bij het verzet.

In eerste instantie zou Wit Licht door Nederland worden ingestuurd, maar na bestudering van de regels werd duidelijk dat deze film niet aan de eisen voldeed, waarna Oorlogswinter als vervanger werd aangewezen.

Voordat de nominaties voor de Oscars op 2 februari bekend worden gemaakt, moeten eerst nog vier films van de shortlist afvallen. Oorlogswinter heeft onder andere concurrentie van Das Weisse Band van Michael Haneke en het succesvolle Franse gevangenisdrama Un Prophète van Jacques Audiard. Verrassend is dat de Italiaanse inzending, Baaria van Oscarwinnaar Giuseppe Tornatore (Nuovo Cinema Paradiso) de shortlist niet haalde. Ook het Belgische De Helaasheid der Dingen redde het niet.



NieuwsFilm

meest populair