108 Min België

De jonge Gunther Strobbe groeit op in een marginale familie die leeft volgens het motto 'God schiep de dag en wij nietsnutten slepen er ons doorheen'. Aan die routine van alcohol, rokkenjagen en nietsdoen komt plots een eind als Gunther door een sociaal werkster van zijn familie wordt gescheiden en in een pleeggezin wordt geplaatst. Vijftien jaar later dreigt Gunther vader te worden van een ongewenst kind. Gaat hij hetzelfde lot als zijn vader tegemoet? Of kan hij wel ontsnappen aan de helaasheid der dingen?

Regie
Felix Van Groeningen
Cast
Koen De Graeve, Johan Heldenbergh, Natali Broods, Wouter Hendrickx, Pauline Grossen, Sara De Bosschere, Gilda De Bal, Jos Geens, Valentijn Dhaenens, Kenneth Vanbaeden, Bert Haelvoet.
Release
07.10.2009
Release NL
08.10.2009
Release DVD
23.03.2010

Filmtotaal Recensie

Regie: Felix van Groeningen | Cast: Koen de Graeve (Celle), Kenneth Vanbaeden (Gunther als kind), Valentijn Dhaenens (Gunther), Johan Heldenbergh (Nonkel Breejen), Bert Haelvoet (Nonkel Koen), Wouter Hendrickx (Nonkel Wieken) e.a. | Speelduur: 100 minuten | Jaar: 2009

Nederland heeft niet de grootste filmindustrie ter wereld, daar zijn wij ons terdege van bewust. Waar de Nederlandse film echter als klein gezien kan worden, is de Belgische filmindustrie met recht minuscuul te noemen. Slechts negen films van Belgische bodem verschenen er in het afgelopen jaar, zeven in het jaar daarvoor. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de verfilming van een succesvol en bekroond boek als De Helaasheid der Dingen door de regisseur van Dagen Zonder Lief met veel enthousiasme gepresenteerd wordt. Als deze film dan ook nog de Prix Art et Essai op het filmfestival van Cannes wint, is het feest compleet en een Oscarinzending voor beste niet-Engelstalige film het logische gevolg. Helaas weet de film niet aan alle verwachtingen te voldoen.

De Helaasheid der Dingen wisselt beelden van het hedendaagse leven van Gunther Strobbe af met terugblikken naar 1985 toen hij pas dertien was. Het is op deze leeftijd dat Gunther een aantal levensbepalende gebeurtenissen te verwerken krijgt. Zijn leefsituatie is als volgt: hij, zijn vader Celle en zijn drie ooms (‘nonkels’) wonen bij de hoogbejaarde grootmoeder van Gunther. De mannen drinken zich elke dag lazarus in het lokale café onder het motto: “God schiep de dag en wij feesten ons er vrolijk doorheen”. Deze ongezonde routine wordt doorbroken als een inspectrice van Kind en Gezin langskomt. Het leven van de dertienjarige Gunther lijkt dan opslag te veranderen. Of is dit slechts schijn? Is er wel een mogelijkheid om te ontsnappen aan de helaasheid der dingen?

videotrailers & clips

Laatste reacties

WeWereWarned

"...[quote=setheelen]ik moet als Belg toegeven - ik vond deze film echt verschrikkelijk saaaaaaaai!!!! w......"

Tarkus

"...Een grappige en tegelijkertijd tragische film is dit. De vertolkingen zijn goed, maar het is toch v......"

bvdp

"...Erg mooie film. een film vol paradoxen. Vooral het taalgebruik is erg mooi. Je moet wel als Nederla......"

FOTOPOSTERS & MOVIESTILLS

De helaasheid der dingen

acties