Wit licht (2008)

5,9 details

  • 115 Min
  • Drama
  • Nederland
115 Min Nederland

Eduard Zuiderwijk (Marco Borsato) heeft zijn dromen gerealiseerd in Afrika. Zijn droom wordt echter ruw verstoord als zijn vrouw bij een ongeluk overlijdt en niet veel later de politieke situatie in het Afrikaanse land instabiel wordt. Na een gewelddadige overval op een nabij gelegen dorp wordt het beste vriendje van zijn zoon ontvoerd en met harde hand opgeleid tot kindsoldaat. Verlies en onmacht, hoop en woede, angst en overtuiging staan vanaf dat moment centraal in het leven van Eduard Zuiderwijk.

Alt titel
The Silent Army
Regie
Jean van de Velde
Cast
Thekla Reuten, Peter Van den Begin, Ricky Koole, Siebe Schoneveld, Marco Borsato, Abby Mukiibi Nkaaga, Adrian Galley, Sam Okelo, Frederick Mpuuga.
Budget
$ 10.000.000
Release
11.12.2008
Release NL
11.12.2008
Release DVD
12.05.2009

Filmtotaal Recensie

Regie: Jean van de Velde | Cast: Marco Borsato (Eduard Zuiderwijk), Andrew Kintu (Abu), Abby Mukiibi Nkaaga (Michel Obeke), Siebe Schoneveld (Thomas Zuiderwijk), Thekla Reuten (Valerie), Peter van den Begin (Francois), Ricky Koole (Anna van Zuiderwijk) e.a. | Speelduur: 120 minuten | Jaar: 2008

De opname van de originele dialoog en van de voltooide film moet overwegend in een andere taal (of talen) dan het Engels zijn. Dat is een voorwaarde waaraan een buitenlandse Oscarinzending moet voldoen om kans te maken op een nominatie. Er is heel wat ophef geweest rond The Silent Army als Nederlandse Oscarinzending. Niet alleen werd getwijfeld aan de hoeveelheid Engels, maar ook aan de onafhankelijkheid van de Nederlandse selectiecommissie. Bovendien zou niet alle opbrengst in de eerste zeven dagen volledig naar de producent zijn gegaan (eveneens een eis van de Academy of Motion Pictures Arts and Sciences), maar aan War Child zijn gedoneerd. Ook dit berust op een misverstand, want alleen het Louis Hartlooper Complex heeft hun aandeel van de recette gedoneerd, wat natuurlijk hun goed recht is.

Een ander struikelpunt voor de concurrentie, die zelfs een rechtszaak wilde beginnen om zo de film terug te laten trekken als Nederlandse inzending, was dat The Silent Army niet hetzelfde is als Wit Licht, de algemene versie die hier heeft gedraaid. Misschien moeten ze de regels nog eens doorlezen want ook The Silent Army kan als ‘general release’ worden aangemerkt. De film heeft eind augustus namelijk een week gedraaid in Utrecht. De producenten van onder andere De Storm en Oorlogswinter hadden dus weinig kans dat hun film alsnog zou worden ingestuurd en tot een rechtszaak is het dan ook niet gekomen. En over de taal: ik gok dat hooguit dertig procent van alle dialoog Engels is.

videotrailers & clips

alle artikelen (6)

Wit licht Nieuwsberichten

Laatste reacties

hansbeer

"...Best een onderhoudende film die nergens echt irriteert, alleen puur Ned.is dat het soms niet te vers......"

swompie

"...[quote=Tarkus]Ik was er een beetje bang voor of dit wel een goede film zou zijn, maar al bij al valt......"

Moviejunkie XL

"...Ongelofelijk hoe 1 acteur een film kan verprutsen. Marco B loopt door een bos met levensgevaarlijke......"