Frustraties om Oscarinzending Wit Licht

"Dit kan echt niet. Er zit een luchtje aan. Lees de recensies van Oorlogswinter en Wit Licht. En kijk naar het aantal bezoekers..."

Jan Slagter, de voorzitter van omroep MAX, is bepaald niet blij met de Nederlandse Oscar-inzending Wit Licht / The Silent Army. Volgens hem is het doorgestoken kaart omdat Independent Films, die Wit Licht in Nederland uitbracht, in de jury zit die bepaalt welke film wordt ingezonden.

Slagter, betrokken bij de opnames van Oorlogswinter, reageert emotioneel op zijn Twitter-pagina: "Dit kan echt niet. Er zit een luchtje aan. Lees de recensies van Oorlogswinter en Wit Licht. En kijk naar het aantal bezoekers..." Daarnaast reageert hij ook kritisch op zijn eigen Tweets: "Natuurlijk wil ik dat Oorlogswinter in aanmerking komt voor een Oscarnominatie en kijk ik er heel gekleurd tegenaan."

Oorlogswinter[/i] was op de één na best bezochte Nederlandse film in 2008 en kreeg lovende kritieken. Ondanks dat Wit Licht ook redelijk werd bezocht, werd de film met zanger en acteertalent Marco Borsato met de grond gelijk gemaakt door de Nederlandse filmpers.

Ook zou Wit Licht niet voldoen aan de nominatie-eisen van de Oscar. Ten eerste zou de film 7 onafgebroken dagen in de bioscoop moeten draaien en zou de gehele opbrengst naar de producent moeten gaan. Volgens Jagter is een deel van de opbrengst naar Warchild gegaan.



NieuwsFilm

meest populair