Geen Europese Oscar voor Oorlogswinter

Is dit een voorproefje op de echte Oscars?

Iedereen herinnert zich nog wel het gedoe rond de inzending van The Silent Army naar de Oscars, daar was het een commissie van Nederlandse filmprofessionals die besloten dat de bewerking van Wit Licht werd ingezonden. Later bleek dat dit geen geldige inzending was en werd het Oorlogswinter die naar de Academy Awards ging. Bij het nomineren van een film voor de Europese Oscar, de European Film Award, gaat het iets anders.

Daar zijn het de meer dan 2000 leden van de European Film Academy die samen de films die kans maken op de verschillende nominaties voor alle landen kiezen. Die leden hadden bij het bepalen van de Nederlandse inzending een klein meningsverschil. De ene helft wilde De Laatste Dagen van Emma Blank, de andere helft Oorlogswinter. Uiteindelijk werd het na een nieuwe stemronde toch Oorlogswinter.

Vandaag zijn de nominaties bekendgemaakt en Oorlogswinter zit er niet bij. Van de 47 Europese films zijn het de Britse film Fish Tank, Let the Right One In (Zweden), A Prophet (Frankrijk), The Reader (Duitland, UK), Slumdog Millionaire (UK) en The White Ribbon (Duitsland, Oostenrijk, Frankrijk, Italië) geworden die kans maken op de prijs voor beste Europese film van 2009. Bekijk hier de hele lijst van alle categorieën.



NieuwsFilm

meest populair