Algemeen

Geen Europese Oscar voor Oorlogswinter

Is dit een voorproefje op de echte Oscars?

door Mark op 07.11.2009 om 18:55 in Algemeen
Iedereen herinnert zich nog wel het gedoe rond de inzending van The Silent Army naar de Oscars, daar was het een commissie van Nederlandse filmprofessionals die besloten dat de bewerking van Wit Licht werd ingezonden. Later bleek dat dit geen geldige inzending was en werd het Oorlogswinter die naar de Academy Awards ging. Bij het nomineren van een film voor de Europese Oscar, de European Film Award, gaat het iets anders.

Daar zijn het de meer dan 2000 leden van de European Film Academy die samen de films die kans maken op de verschillende nominaties voor alle landen kiezen. Die leden hadden bij het bepalen van de Nederlandse inzending een klein meningsverschil. De ene helft wilde De Laatste Dagen van Emma Blank, de andere helft Oorlogswinter. Uiteindelijk werd het na een nieuwe stemronde toch Oorlogswinter.

Vandaag zijn de nominaties bekendgemaakt en Oorlogswinter zit er niet bij. Van de 47 Europese films zijn het de Britse film Fish Tank, Let the Right One In (Zweden), A Prophet (Frankrijk), The Reader (Duitland, UK), Slumdog Millionaire (UK) en The White Ribbon (Duitsland, Oostenrijk, Frankrijk, Italië) geworden die kans maken op de prijs voor beste Europese film van 2009. Bekijk hier de hele lijst van alle categorieën.

10 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

lykathea

Avatar

Maar, maar, het is een Nederlandse film, dus wij vinden dat hij genomineerd moet worden!!! - Kom zeg.

Niet goed genoeg om zelfs belangrijke prijzen in Nederland te winnen, terecht dat 'ie dan genegeerd wordt in het buitenland.

Trouwens, grappig om de allerlaatste film op dat lijstje terug te zien. Transporter 3. :} Tja, people's choice awards hé.

cornelis

Avatar

Wat een idioot stuk zeg, persoonlijke vendetta ofzo? En wat een totaal gebrek aan manieren om die acteur met een rood kruis door zijn gezicht af te beelden.
Is dit normaal hier?

Peter Vriends

Avatar

Raar stukje. Eens met Cornelis. Heeft de schrijver aandelen WIT LICHT?
De kans dat de film een oscarnominatie krijgt is inderdaad klein, maar wat heeft de EFA daar mee te maken? Hele andere organisatie, hele andere manier van stemmen.

WoUtoMatiC

Avatar

Slap stukje. sorry mark.

roc12345

Avatar

Loisch vind ik om dat er te weinig tekst en praat was in de film het leek meer een film voor doven een film van beelden niet van praatjes
berijp je.....

benjamin

Avatar

Peter Vriends "Raar stukje. Eens met Cornelis. Heeft de schrijver aandelen WIT LICHT?
De kans dat de film een oscarnominatie krijgt is inderdaad klein, maar wat heeft de EFA daar mee te maken? Hele andere organisatie, hele andere manier van stemmen."


En hoe groot was de kans dat Wit Licht een oscarnominatie zou gekregen hebben? En dat kruis over de kop van die acteur is echt lomp, net als het hele stuk.

LuCos

Avatar

Waarom niet de GoudenKalf winnaar? Nothing personal?

heywoodfloyd

Avatar

"de titel van Oorlogswinter kan maar beter veranderd worden in Oorlogswond"

Dat was een slechte woordgrap.

Peter Vriends

Avatar

Nothing Personal moet nog uitkomen. Die kan dus eventueel volgend jaar worden ingestuurd; als men die uitkiest.

Peter Vriends

Avatar

Http://pressacademy.com/satawards/ipa-sa-sked.html

NieuwsFilm

meest populair