The Reader (2008)

Unlock the mystery.

The Reader gaat voor mooifilmerij en sentiment, maar haalt hiermee de angel uit een veel belangrijker en groter verhaal dat in het boek van Bernhard Schlink zo sterk doorklinkt.

6,9 details

  • 124 Min
  • Drama
  • Romantiek
  • Thriller
  • Oorlog
  • Verenigde Staten
  • Duitsland
124 Min Verenigde Staten

De uit Berlijn afkomstige Michael Berg is een 15-jarige tiener. Wanneer hij onderweg naar school ziek wordt, wordt hij verzorgd door de veel oudere Hanna Schmitz. Hoewel ze dit niet verwachtten, vallen ze als een blok voor elkaar en beginnen een hartstochtelijke liefdesaffaire. Op een dag verdwijnt ze uit zijn leven. Na een lange zoektocht, geeft Michael de hoop op en besluit verder te gaan met zijn leven. Acht jaren gaan voorbij. Michael studeert rechten aan een prestigieuze universiteit in een periode dat er veel processen tegen nazi's rondgaan. Hij komt bij toeval opnieuw zijn voormalige geliefde tegen, maar ditmaal onder andere omstandigheden. Hanna wordt aangeklaagd voor gruwelijke misdaden die gepleegd zijn in een concentratiekamp. Michael ontdekt dat ze een opzichter in zo'n kamp was en zich had aangemeld als lid van de Schutzstaffel. Naarmate het proces in zich ontwikkelt, ontdekt hij een geheim dat het leven van beiden zal veranderen.

Regie
Stephen Daldry
Cast
Kate Winslet, Ralph Fiennes, David Kross, Jeanette Hain, Susanne Lothar, Friederike Becht, Matthias Habich, Hendrik Arnst, Florian Bartholomäi, Torsten Michaelis, Alissa Wilms, Marie-Anne Fliegel, Moritz Grove, Frieder Venus, Rainer Sellien.
Budget
$ 32.000.000
Release
10.12.2008
Release NL
02.04.2009
Release DVD
18.08.2009

Filmtotaal Recensie

Regie: Stephen Daldry | Cast:) Kate Winslet (Hanna Schmitz), David Kross (jonge Michael Berg), Ralph Fiennes (Michael Berg), Bruno Ganz (Professor Rohl) | Speelduur: 124 minuten | Jaar: 2008

Het is 1958. De vijftienjarige scholier Michael Berg ontmoet een mysterieuze vrouw van middelbare leeftijd die als conductrice bij de stadstram werkt. Er schuilt iets achter de nukkige blikken van deze Hanna Schmitz: hoewel ze weigert over zichzelf te praten, luistert ze graag naar Goethe en Doris Lessing. Michael draagt met rode oortjes de passages aan haar voor. Perversiteit ligt op de loer, maar er ontspruit een bizarre vorm van liefde uit de seksuele avances van Hanna. Maar dan is ze ineens weg. Acht jaar later hoort Michael, inmiddels rechtenstudent, tijdens een facultatief colloquium ineens dat Hanna terechtstaat wegens haar verleden als kampbeul voor de nazi’s.

Hoewel het onwennig blijft om de meest duistere bladzijde uit de Tweede Wereldoorlog gereduceerd te zien worden tot emotionele films over verloren herinneringen en gestrande liefdes, klinkt uit de recente opleving van de ‘Holocaustfilm’ een morele doorbraak. Eerder dit jaar leerde The Boy in the Striped Pyamas, naar het geprezen kinderboek met dezelfde titel, vooral een jonge generatie wat de gruwelen van de Holocaust behelsden. Nu richt Stephen Daldry in zijn verfilming van Bernard Schlinks bestseller Der Vorleser op een volwassener publiek met een thema dat tot nu onaangeraakt is gebleven in Hollywood: de collectieve schuld van Duitsland en een ‘tweede generatie’ die worstelt met de misdaden van hun ouders.

alle artikelen (3)

The Reader Nieuwsberichten

Laatste reviews

Er zijn nog geen reviews geschreven voor deze film.

Schrijf de eerste review!

Laatste reacties

MovieMazzter

"...kende deze film niet. Moet zeggen dat het wel wat heeft. er valt ook best wat op te merken over de f......"

SunChaser

"...Indrukwekkend en mooi..."

DennisAmerica11

"...Indrukwekkende film, heb het boek zelf niet gelezen maar werd wel aardig verrast door de gebeurtenis......"

The Reader

acties