Alles over 'Split'

Alles over 'Split'

M. Night Shyamalan is terug in vorm!

Is M. Night Shyamalan na een reeks gemiste kansen weer terug met een goede film? Het heeft er alle schijn van, want deze week komt het prima ontvangen Split uit in de bioscopen. Vanaf 19 januari draait Split in de bioscopen. Wil je weten welke films er nog meer in première gaan deze maand? Bekijk dan onze maandtips.

SplitBekijk de afbeelding

Regie: N. Night Shyamalan | Cast: James McAvoy (Kevin), Haley Lu Richardson (Claire Benoit), Anya Taylor-Joy (Casey Cooke), Jessica Sula (Marcia), Betty Buckley (Dr. Karen Fletcher) e.a. | Scenario: M. Night Shyamalan | Speelduur: 117 minuten | Genres: Horror, Thriller | Kijkwijzer: 16

Kevin (McAvoy), die lijdt aan een meervoudige persoonlijkheidsstoornis, wordt door een van de persoonlijkheden die in hem leeft, aangezet tot het ontvoeren van drie tienermeisjes waaronder de scherpzinnige Casey (Taylor-Joy). Samen met zijn vertrouwde psychiater Dr. Fletcher (Betty Buckley) moet Kevin een overlevingsstrijd voeren met alle persoonlijkheden die in hem schuilen.

Grootste meervoudige persoonlijkheidsstoornis ooit

Kevin heeft in deze film een stuk of twee dozijn verschillende persoonlijkheden. Dat lijkt misschien veel, maar is niets vergeleken bij kunstenares Kim Noble. The Guardian schreef in 2011 een interessant artikel over haar. De dame is vijftig jaar oud en heeft meer dan honderd verschillende persoonlijkheden in haar hoofd, niemand weet precies hoeveel. Elk staat "helemaal op zichzelf, met een eigen naam en leeftijd en karakter. Sommigen zijn kinderen. Anderen zijn man."

Uit het interview blijkt een interessant probleem in dit soort gevallen. "Met welke versie van [Kim] heb je het interview? Praat je met wie zich voordoet? Hayley? Judy? Ken? Het blijkt dat er een protocol is: je ontmoet Patricia, de dominante persoonlijkheid in het hoofd van Noble. Samen met hulpverleners zorgt Patricia voor Aimee [de dochter van Kim] en zorgt ze dat er voldoende melk in de koelkast staat. Het is Patricia die de deur opendoet en me binnenlaat."

Wisselingen van persoonlijkheid vinden drie of vier keer per dag plaats, en dat leidt tot interessante gebeurtenissen. "Vanochtend nam Spirit of the Water een bad. En er was er eentje die aan het schilderen was, wellicht was dat Abi. En het stofzuigen, voordat jij kwam, werd door iemand anders verzorgd." De oorsprong van al die persoonlijkheden in het hoofd van Kim blijkt te liggen in een treurige kindertijd. Haar ouders mishandelden haar en op een bepaald punt raakte ze daar zo getraumatiseerd van, dat ze meerdere identiteiten ontwikkelde. Patricia is overigens erg tevreden met haar leven: "Ik ben erg blij met alles."

Eerste reacties

Het lijkt erop dat Shyamalan met The Visit heeft teruggevonden waar zijn talenten liggen. Split is een film in dezelfde traditie, en wordt blijkens RottenTomatoes ook prima ontvangen. Daar scoort hij gemiddeld een 7 en is er op moment van schrijven een 79%-score. De meeste recensenten prijzen vooral het acteerwerk van James McAvoy en vinden dat Shyamalan weer een stap in de goede richting zet.

Box office prestaties

Split kostte vijf miljoen dollar om te maken. Er is dus relatief weinig voor nodig om het een box office succes te maken en gezien de namen Shyamalan en McAvoy lijkt ons dat de makers zich daar geen zorgen over hoeven te maken. The Visit deed het prima: verdiende in de Verenigde Staten 65 miljoen dollar en in de rest van de wereld nog eens 33 miljoen dollar. Daarmee eindigde de film net onder de honderd miljoen en zoiets verwachten we ook van Split.

Trivia

M. Night Shyamalan vond dit de moeilijkste film om op te nemen in zijn carrière. | Eerste film van Shyamalan sinds hij in 1998 Wide Awake maakte, waarvan de muziek niet gecomponeerd is door James Newton Howard. | Oorspronkelijk zou Joaquin Phoenix de hoofdrol spelen, maar dat ging om onbekende redenen niet door.



NieuwsFilm

meest populair