Events & Festivals

Dagtip IFFR: Moonlight

Wordt getipt als een van de grote kanshebbers voor de Oscars.

door Jim Pedd om 10:06 in Events & Festivals
Regie: Barry Jenkins | Cast: Ashton Sanders (Chiron), Mahershala Ali (Juan), Shariff Earp (Terrence), Duan Sanderson (Azu) e.a. | Speelduur: 111 minuten | Jaar: 2016

Genomineerd voor maar liefst acht Oscars en winnaar van een Golden Globe. Moonlight is ook tijdens het IFFR te zien en kan dus bijna niet missen op onze lijst met aanraders. De film vertelt een verhaal dat veel te weinig verteld wordt in Hollywood en draait om de zwarte Amerikaan, en is een verkenning relevante thema's als identiteit en seksualiteit.

Centraal in Moonlight staat de jonge Chiron, die geen vader heeft en wiens moeder verslaafd is aan drugs. Daar komt nog eens bij dat de jonge zwarte knul woont in een achterstandswijk en daardoor snel in aanraking komt met criminaliteit. Het is dan verrassend genoeg drugsdealer Juan die het op zich neemt om de jongen op te voeden.

Moonlight is gebaseerd op het toneelstuk In Moonlight Black Boys Look Blue van Tarell Alvin McCraney, en vertelt het verhaal van Chiron over drie periodes. Dit doet de film op zo'n indrukwekkende manier dat het IFFR er dit jaar een speciaal programma voor creëerde. Het gaat om Black Rebels, dat films bevat over zwarte mensen die zich verzetten tegen de polarisatie, een bijzonder relevant thema in de hedendaagse realiteit.

Waar de film niet alleen een Golden Globe won - een van de belangrijkste graadmeters voor de Academy Awards - wordt deze in het algemeen ook nog bijzonder goed ontvangen. Het indrukwekkende verhaal en bijzonder sterke spel, gecombineerd met de universele thematiek, maakt het een absolute aanrader, die vanavond voor het laatst mee te pakken is.

Wanneer te zien

Woensdag 1 februari van 20:00 - 21:51 in Doelen Jurriaanse Zaal

Kijk tijdens het festival op de speciale IFFR 2017 pagina voor meer verslaggeving.0 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

NieuwsFilm

meest populair