Wat betekent 'Star Wars: The Last Jedi'?

Wat betekent 'Star Wars: The Last Jedi'?

We leggen uit wat de meest waarschijnlijke verklaring van de titel is.

Lucasfilm liet gisteren eindelijk weten wat de titel van Rian Johnsons vervolg op Star Wars: The Force Awakens zal worden. De achtste sagafilm gaat The Last Jedi heten en op het internet wordt nu volop gespeculeerd over de betekenis van die titel. Wij doen vandaag een duit in het zakje en speculeren vrolijk mee.

Luke is de laatste Jedi


De meest waarschijnlijke verklaring van de titel is dat Mark Hamills Luke Skywalker de laatste Jedi is. Denk maar even terug aan de openingstekst van The Force Awakens. Daarin lazen we dat "de sinistere First Order opgerezen is uit de as van het Keizerrijk en niet zal rusten tot Luke Skywalker, de laatste Jedi, vernietigd is."

Later in de film is er ook een scène waarin Supreme Leader Snoke (Andy Serkis) boos reageert op het feit dat BB-8 ontsnapt is. "De robot zal snel in handen van het verzet belanden... en hen naar de laatste Jedi leiden." zei Snoke toen. Daarmee werd eveneens verwezen naar de verloren Luke.

Daar komt overigens bij, dat de titels in de franchise over het algemeen vrij direct zijn. Denk maar aan Attack of the Clones, die precies zo eindigde. Of Return of the Jedi, waarbij Luke eindelijk zijn training als Jedi afrondde. Deze titel zal er, zeer waarschijnlijk, naar verwijzen dat Luke terug is. En dat hij een centraal personage wordt in deze film.

Bekijk de afbeelding
Jedi is meervoud

Afgezien van de eerste verklaring van de titel, zijn er ook andere mogelijkheden. Sommige mensen wijzen erop dat Jedi ook gebruikt wordt als meervoud. Dat kan betekenen dat er meer achter de titel zit dan je op het eerste gezicht zou denken. Het hoeft dus niet zo te zijn dat de titel enkel verwijst naar Luke.

Wat nou, als die ook verwijst naar Rey (Daisy Ridley)? We weten dat zij haar training bij Luke begint als The Last Jedi van start gaat. Het zou dus kunnen dat er zowel naar haar, als naar Luke verwezen wordt.

Bekijk de afbeelding
Er komen geen nieuwe Jedi meer

Er wordt ook geschreven dat The Last Jedi refereert naar een opmerking van Yoda in Return of the Jedi. Hij zegt dat, als hij dood gaat, Luke de laatste Jedi is. En door moet geven wat hij heeft geleerd. Maar wellicht dat Luke de keuze maakt om Rey wel te leren wat hij weet over de Force, maar tegelijk haar geen Jedi meer maakt. Niet iedereen die om kan gaan met de Force, is immers een Jedi in de franchise.



Cast reageert op de titel

Dan zijn er nog een tweetal reacties op de titel. Mark Hamill is blij met de titel. Hij noemt het minimalistisch, een titel die lekker past bij de franchise.


En ook Daisy Ridley plaatste een leuke reactie op haar Facebook-pagina.

Star Wars: The Last Jedi laat zien hoe Rey haar epische reis samen met Finn (John Boyega), Poe (Oscar Isaac) en Luke Skywalker voortzet. De film van regisseur Rian Johnson gaat op 15 december in première. Een eerste echte trailer wordt overigens voorlopig niet verwacht; velen gokken op een trailer tijdens de Star Wars Celebration in april.



NieuwsFilm

meest populair