Film.nl online: het antwoord op illegaal downloaden? [UPDATE]

Film.nl online: het antwoord op illegaal downloaden? [UPDATE]

Kijk niet zo moeilijk!

Na de aankondiging van een paar weken gelden, is sinds vandaag Film.nl online: het gezamenlijke antwoord van de Nederlandse filmsector op piraterij. De website vertelt je waar je bepaalde films én series kunt bekijken, of dit nu in de bioscoop, op tv en/of via video-on-demand is. Naast de website is er ook een APP beschikbaar.

UPDATE:


De kabel- en telecomsector blijkt de nieuwe zoekmachine Film.nl te ondersteunen. Via emerce.nl wordt duidelijk dat de sector, waaronder VodafoneZiggo, KPN, Tele2, T-Mobile en de kleinere kabelbedrijven, zoals DELTA/Zeelandnet en Kabelnoord, actief meewerkt aan Film.nl.

Een reactie van Mathieu Andriessen, directeur van de brancheorganisatie van kabel- en telecombedrijven NLConnect: "Goede neutrale voorlichting over die mogelijkheden is noodzakelijk om kijken naar illegale streams en downloads te bestrijden en zo uitholling van de mediasector te voorkomen. We zijn verheugd dat rechthebbenden, producenten, omroepen en de kabel- en telecomindustrie elkaar gevonden hebben in deze gezamenlijke aanpak."

Het opmerkelijke aan de situatie is dat de kabelbedrijven in de ogen van de sector en bijvoorbeeld waakhond Brein een essentiele rol spelen in illegaal downloaden. Nog altijd zijn er kabelaars die weigeren om mee te werken aan de vraag om inzage te geven in de gegevens van de abonnees.


Oorspronkelijk bericht:

Uiteraard is Film.nl bedoeld om je te verwijzen naar de legale kanalen waar je films en series kunt bekijken. Het downloaden via de illegale torrents en bijvoorbeeld popcorn time is al jaren een doorn in het oog van de filmsector.

Met de website is er ook de promotionele campagne gestart 'Kijk niet zo moeilijk' waar de nodige Nederlandse acteurs aan meewerken, zoals Barry Atsma (The Hitman's Bodyguard, Michiel de Ruyter) en Rutger Hauer (Valerian and the City of a Thousand Planets, De Heineken ontvoering). Hieronder de promo-video:

Video bestaat niet meer

Op Film.nl staat het aanbod van allerlei bedrijven zoals Netflix, Videoland, Apple, van grote bioscopen en van winkels zoals de Mediamarkt en bol.com. "We willen het makkelijk maken om het enorme aanbod dat er is te doorzoeken," zei Jaap Bruijnen van branchevereniging NVPI. "Op film.nl kun je op termijn 15.000 tot 20.000 films en series terugvinden. Daarmee hopen we een enorme tik uit te delen aan piraterij." In de States bestaat een vergelijkbaar initiatief: Can I stream it?

NieuwsFilm

meest populair