Algemeen

Stichting Brein gaat in 2017 ook achter de individuele downloader aan [UPDATE]

ISP's willen niet meewerken met de plannen van Brein.

door Jim Pedd om 14:55 in Algemeen
UPDATE 14:45: Tegenover Tweakers laten meerdere providers weten niet met Stichting Brein te willen samenwerken. Daarmee worden de plannen in elk geval een stuk moeilijker. Ziggo, de grootste provider van Nederland, laat weten zichzelf als "neutrale toegangsverschaffer" en gaat daarom niet handhaven voor Brein. Ook providers als KPN en Xs4all laten weten het niet heel voor de hand liggend te vinden om met Brein samen te werken.


Stichting Brein onthulde vorige week zijn jaarcijfers over 2016. Het haalde toen 231 illegale diensten uit de lucht, pakte 26 grote uploaders aan en verwijderde 2,5 miljoen zoekresultaten van Google. 2017 moet een nog groter jaar worden voor de dienst, want tegenover BNR Digital laat directeur Tim Kuik weten komend jaar achter illegale downloaders aan te gaan.

Kuik laat weten in eerste instantie vooral voor een gedragsverandering te willen zorgen bij individuele downloaders. Zo is Brein van plan om de IP-adressen van accounts ter beschikking te stellen aan internetproviders, die dan een waarschuwing kunnen sturen naar de mensen die in overtreding zijn. Volgens Brein verplichten de voorwaarden die providers zelf stellen aan hun diensten hen daartoe.

De vraag is vooralsnog of providers daaraan willen meewerken, want tot nu toe hebben ze altijd geweigerd om brieven te gaan sturen naar zijn klanten. Brein gaf in het verleden al eens aan te overwegen om providers daar middels juridische stappen alsnog toe te dwingen. De stichting wil zelf namelijk niets te maken hebben met individuele klanten.

"We willen niet de identiteit hebben van die gebruikers", laat het weten tegenover BNR. Kortom: Brein wil wel de individuele downloader aanpakken, maar dan niet door zelf achter ze aan te gaan. De stichting wil de privacy van de gebruiker blijven waarborgen en vraagt daarom van de internetproviders om met behulp van de geleverde IP-adressen hun eigen klanten aan te schrijven.

Niet alleen individuele downloaders zijn dit jaar doelwit van Brein, ook stream rippers worden aangepakt. Dat zijn diensten de het bijvoorbeeld mogelijk maken om content van YouTube te halen. Tegelijk blijft de stichting zich concentreren op grote uploaders en het aanpakken van aanbieders van illegale content.

14 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

ferryb86

Avatar

jaja, goed verhaal lekker kort ook.

nietselam

Avatar

Als hij daar blij van wordt....

nietselam

Avatar

Hij zal zelf vast wel eens een natuurfilmpje hebben gedownload

Akke Moeka Hara

Avatar

Content van Youtube halen...
Had of heeft Youtube zelf die functie niet dat je hun video's kon downloaden, kan me herinneren dat ik een paar jaar geleden een video er vanaf had gehaalt door gewoon de Youtube download video knop te gebruiken.
En ze willen niet de identiteit van de individuele downloader hebben, maar ze willen wel dat de provider van die individuen een brief naar de gebruikers stuurt en dan? Als ze niet stoppen met downloaden worden ze voor het gerecht gesleept? Zoja dan hebben ze toch de identiteit nodig van de individuele gebruiker...
Contradictie met dat Brein.

Master Of Films

Avatar

Ziggo zal niet meewerken aan waarschuwen van illegale downloaders

En verder deel ik de mening van CrimsonRider (staat in de Tweakers comments)

CrimsonRider
17 januari 2017 13:55
Iemand scheeft ooit: "Als je mensen een schip wil laten bouwen, leer ze dan niet timmerren, maar laat ze verlangen naar de zee."

Als je mensen legaal wil laten media consumeren, maak het dan zo dat het makkelijker, sneller en beter is dan piraterij. Mensen zijn niet gestop met analoge fotografie omdat digitaal beter was, nee omdat het makkelijker was. Ik zit niet bij Steam omdat de games beter zijn of goedkoper maar om het "it just works" principe.

Zorg voor een aanbieder, ala Spotify, waar iedereen makkelijk, eenvoudig en zodat mijn ouders het ook begrijpen, zijn content vandaan kan halen en het piraterij "probleem" zal als sneeuw voor de zon verdwijnen.

Jemig crimineel, alle hoepels waardoor ik moet springen om legaal wat series te volgen, wat een gedoe. Als er gewoon een partij opstaat die stelt "100 euro de maand, all you can eat, all that you want" sta ik vooraan.

chazillionair28

Avatar

[img]http://i1.kym-cdn.com/photos/images/original/000/913/758/a12.jpg[img]

R1N1

Avatar

Good luck, i'm behind 7 proxies

canton1975

Avatar

Het kuikenentje is weer aan het piepen

BdeB

Avatar

Providers die wel meewerken zullen klanten verliezen aan de providers die niet meewerken, ik snap dus wel dat de providers niet happig zijn om mee te werken..

Chrischzz

Avatar

Vraag me af wat een meewerkende provider gaat doen dan..
Een brief sturen met foei erin?

XS4All bijvoorbeeld boeit het geen ruk wat hun gebruikers doen, zolang ze maar niet de boel plat leggen. En dan een brief sturen naar klanten die downloaden?

Haha..

MovieWanker

Avatar

Ach die Kuik, wie maalt er om? Roept al jaaaaaren dit en dat en men download nog steeds ondanks al z`n aankondigingen en "maatregelingen". Boeien dus?

airvpn_nl

Avatar

Ik zou zeggen, better safe than sorry. Ga op zoek naar een VPN die bij jou specifieke situatie past. Er zijn online genoeg vergelijkers te vinden. AirVPN is er één die heel snel en betrouwbaar is. Je kunt altijd even een kijkje nemen op http://www.airvpn.nl/ en het voor één euro eventueel drie dagen proberen.

klappertand

Avatar

Maar pas op, als je eenmaal te pakken hebben, maken ze je kapot, want het is belangrijker de miljarden te verdedigen dan echte criminele te pakken en te veroordelen.

Brein heeft geen rechtbank nodig, ze leggen je gewoon een "boete" op , zeg schikking, anders dreigen ze je kapot te maken met hele dure rechtszaken die je gaat verliezen en dan voor 15000 tot 20000 euro aan kosten komt te staan, ze overdonderen je met veel cowboy macho poespas en dreigen met een deurwaarder en een bevel van de rechter.

Zo zijn er heel veel ten prooi geraakt aan Brein.

Wellicht moeten zij eens ten prooi raken aan hun slachtoffers.
Gaan we hun identiteit achterhalen.
Ze zijn er gek op om anderen op te jagen, .... kijken hoe zij het vinden als zij opgejaagd worden.

nieuwslaatste nieuws

meest populair