Algemeen

Brein haalde ruim 200 downloadsites offline in 2016

En schikte voor hoge bedragen met 23 uploaders.

Beste filmliefhebber,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt. Dit vinden wij jammer, want FILMTOTAAL is dankzij onze advertenties gratis toegankelijk. Graag willen we je vragen een uitzondering te maken voor FILMTOTAAL. Hoe je dat moet doen lees je hier.

M.v.g FT

door Jim Pedd om 08:49 in Algemeen
Stichting Brein heeft het druk gehad afgelopen jaar. De antipiraterijvereniging haalde blijkens haar jaaroverzicht 2016 meer dan 200 websites die illegale content aanbieden offline. Daarnaast pakte Brein 26 grote uploaders aan, waarvan veruit de meesten een flinke schadevergoeding hebben betaald.

Brein meldt dat het in 2016 in totaal 231 diensten/websites offline heeft gehaald. Dat meestal pas nadat het om medewerking van Nederlandse hosting providers vroeg. Het gaat onder meer om wat de grootste Nederlandse usenetsite was, Dutplanet. Die werd offline gehaald nadat Brein de eigenaar opriep om bij getuigenverhoor vragen te beantwoorden.

Niet alleen websites werden offline gehaald, ook ontmantelde Brein uiteenlopende aanbieders van illegale inhoud. Zo werd een Facebookgroep opgeheven, waar illegale e-books uitgewisseld werden. De partijen die hierbij betrokken waren, schikten voor 7.500 euro. Andere voorbeelden zijn een handelaar in illegale dvd's, die een schikking van 9.000 euro met Brein trof.

Wat uploaders betreft, waren er 26 die door Brein opgespoord werden. Zij betaalden een schikking en een onthoudingsverklaring met boeteclausule voor de toekomst. De bedragen van schikkingen liepen flink uiteen: een Nederlander die televisieseries online zette, betaalde 400 euro per aflevering. Een andere groep die illegale content op bittorrent sites zette, moest in totaal schikken voor 75.000 euro.

Daarnaast haalde de stichting ruim 2,5 miljoen zoekresultaten van Google, die verwezen naar illegale bestanden. Sinds dit mogelijk is bij Google, heeft Brein al 15 miljoen van dergelijke verzoeken ingediend.

De komende tijd wil Brein verder gaan met deze aanpak. Het wil illegale uploaders schikkingen aanbieden en onthoudingsverklaringen laten tekenen. Het hoopt verder providers zover te krijgen dat ze klanten die illegaal downloaden een brief gaan sturen. Daaraan werken ze nog niet mee, maar Brein hoopt een doorbraak te kunnen forceren.

21 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Chrischzz

Avatar

Ik blijf het zeggen, zorg voor 1 goede portal waar je alle series en films kan streamen/downloaden en Usenet en Bittorrents worden minder aantrekkelijk voor de "normale" gebruikers..


Al vraag ik me sws al af hoeveel mensen er daadwerkelijk gebruik maken van Torrents en Usenet.. Daar het al aardig lastig kan zijn voor sommigen dit op je laptopje te zetten.

Andere illegale diensten zoals Popcorn, Sickbeard of Kodi werken ook al niet geweldig en makkelijk.

Denk eerlijk dat de groep die zich hedendaags nog echt bezig houdt hiermee vrij klein is. Ook als je kijkt naar de groei die iTunes, Spotify, Netflix en ook de bioscopen enzo hebben doorgemaakt de afgelopen jaren.

Master Of Films

Avatar

Chrischzz "Ik blijf het zeggen, zorg voor 1 goede portal waar je alle series en films kan streamen/downloaden en Usenet en Bittorrents worden minder aantrekkelijk voor de "normale" gebruikers.."
Blijf ik ook zeggen. Gewoon een Spotify achtige portaal voor film/TV-series. Maak het makkelijk voor de consument.

chefry1983

Avatar

netflix moest toch de oplossing brengen?
Ik heb wel eens torrentsites gebruikt. maar ik doe al maandenlang niet meer downloaden. het is het gewoon niet meer waard sinds de uitvinding van netflix

ridjieddo

Avatar

Vuze en putlocker ftw

Master Of Films

Avatar

chefry1983 "netflix moest toch de oplossing brengen?"
Frappant is dat Netflix USA meer content heeft dan Netflix Nederland. Terwijl de Netflix prijzen in de US zijn bijna gelijk zijn aan die van NL.

Internet heeft toch geen grenzen, maar filmstudio's denken nog steeds niet global als het gaat om rechten.

Decepticon

Avatar

Tv box mediaspelers met kodi worden steeds meer en vaker verkocht. Zelfs bij bekende verkooppunten.
Media Markt en bol.com verkopen ze nu ook en de Media Markt maakte daar laatst zelfs reclame voor op tv, waarbij zelfs gezegd "kijk nu de nieuwste films en series"! Bol.com dekt zich iig nog in in de product omschrijving.
Ook op marktplaats worden ze veel aangeboden. Met de populairste video addons voor geïnstalleerd.
En ik zag laatst zelfs in de folder van Electro World al een mediaspeler van Humax staan, waarbij reclame werd gemaakt met "geschikt voor kodi!".

Je kunt veel diverse dingen doen met zo'n mediaspeler, maar het komt erop neer dat het bijna alleen gebruikt wordt voor kodi tv, met video plug-ins om films en series te kijken.
Maar kodi werkt zeker niet zonder gebreken.

Akke Moeka Hara

Avatar

Hadden ze ook maar een afdeling bij Brein voor ons burgers, maar dan omgedraait, die bij zorgleveraars langsging en bedrijven zorgverzekeraars en medicatie fabrikanten, gemeenten, apotheken en dan vragen hoe en waarom zijn jullie zo gerechtigd om prijzen te verhogen of volledige lasten op de burgers te gooien, of mensen te ontslaan na zoveel jaren trouwe dienst terwijl het bedrijf zeer gezond is.
Want ik zie dat Marco Borsato al een tweede villa heeft gekocht, Nicki Minaj heeft ondertussen en 1000 karaats £}%|^$~*{ aangeschaft, Rogue One draait de kassas duizenden keren om.
Daar waar een arbeider een gat in het systeem vind moet hij worden neergehaalt, als een Marco zilveren deurknoppen ipv goude deurknoppen heeft is de wereld te klein.
Films koop ik toch wel, en goede muziek ook, maar als je een artiest bent die opzettelijk je cd vult met fillers en er twee hits op zet wordt het een beetje een respectloos iets naar je fans.
Zolang alles overpriced is geef ik Brein geen gelijk.

Chrischzz

Avatar

Ik denk dat Netflix het liefste ook gewoon een totaal aanbod heeft van series en films.. Maar ook zij worden tegengewerkt door de logge film industrie die nog steeds teveel vast houdt aan regio beperking enzo..

Zonde, want als er 1 dienst is welke nu al uitermate geschikt is hiervoor, is het Netflix wel..

mauppie

Avatar

netflix heeft alleen maar ouwe zooi !!

Ed Crane

Avatar

Netflix en soortgelijke diensten is leuk voor mensen die als kijkgedrag hebben dat ze het aanbod doorbladeren en als ze iets vinden dat ze leuk lijkt dat dan opzetten. Maar bij een echte filmliefhebber werkt het vaak eerder andersom en wil je bepaalde dingen zien en als je die dan op Netflix en zo gaat opzoeken, staat er maar een klein deel op. Netflix heeft best wat leuks te bieden en duur is het niet, maar het is wel (logischerwijs) erg beperkt.

Master Of Films

Avatar

Maar bij een echte filmliefhebber werkt het vaak eerder andersom en wil je bepaalde dingen zien en als je die dan op Netflix en zo gaat opzoeken, staat er maar een klein deel op.
Dus gaat de echte filmliefhebber naar de bioscoop of koopt een Blu-ray. ;)

Ed Crane

Avatar

Voor zover dat de filmwensen dekt, inderdaad.

Kyta

Avatar

Ja die gaat ook naar de bioscoop. Nee koopt geen blu-ray hij of zij heeft alles digitaal. En als ze nou eens het aanbod goedkoper maken dan wordt het een ander verhaal. Ze verdienen nu al miljoenen een nog is het te niet genoeg en laten ze Brein achter het laatste beetje aan gaan.

Kyta

Avatar

Netflix heeft idd alleen idd zooi als dat nou eens op wordt gelost. En een groter aanbod dan gaat niemand meer moeite doen voor die 10€ p/m. En Spotify moet zo ie zo voor de helft.

Ed Crane

Avatar

Spotify zit zo in elkaar dat bijna niemand er geld aan overhoudt. Dat is voor film niet haalbaar (en niet wensbaar).

Dat mensen niet meer bereid zijn te betalen voor content is typisch iets voor deze tijd. Vroeguh waren films op videoband doorgaans 40 gulden per stuk, dát was duur.

Voor mij is het meer een kwestie van beschikbaarheid. Sommige dingen moet je meteen uit het buitenland halen en zijn een stuk duurder dan ongeveer dat tientje waarvoor je na een poosje een populaire BluRay al kunt krijfen.

mauppie

Avatar

gewoon downe!!! netflix heeft volgens mij ook alleen maar dts geluid en voor de echte filmliefhebber moet je zeker Dolby TrueHD en DTS-HD Master Audio hebben !!!

Decepticon

Avatar

@mauppie
Met downloaden en streamen heb je geen Dolby TrueHD en/of DTS-HD Master Audio. Dat vergt volgens mij teveel informatie om om door te lussen. Het klinkt iig niet zo.
Ik heb bij een maat wel eens een download gehoord die zogenaamd DTS-HD MA moest hebben van een blu-ray rip, komt niet in de buurt van een originele blu-ray.

mauppie

Avatar

het is dus wel zo !!!

mauppie

Avatar

je moet ook geen bluray rippies downe want dat is bagger!!
als je dat doet moet e minimaal bestanden van 40gb downe!!!

centr1no

Avatar

Ed " Dat mensen niet meer bereid zijn te betalen voor content is typisch iets voor deze tijd. Vroeguh waren films op videoband doorgaans 40 gulden per stuk, dát was duur.
"

Niet bereid zijn ergens voor te betalen is van alle tijden. Vroeger waren gekopieerde videobanden ook al vrij gangbaar, maar je moest een mannetje kennen. Dat ging allemaal via via.
Zelfs de argumenten om illegaal gedrag goed te praten waren toen al hetzelfde. Te duur. De videotheek heeft het nog niet en ik wil het nu zien.
Het grote verschil is dat het nu dankzij internet voor veel meer mensen veel makkelijker is.
Dat "je steelt geen auto, geen tasjes, geen tv, geen films" verhaal in de welbekende "piraterij is een misdrijf" voorlichting is wat dat betreft ook dom. Als het net zo makkelijk en (bijna) consequentieloos zou zijn als downloaden dan zouden ook auto's, tv's en tasjes veel vaker worden gestolen.

nieuwslaatste nieuws

meest populair