Brein haalde ruim 200 downloadsites offline in 2016

En schikte voor hoge bedragen met 23 uploaders.


Stichting Brein heeft het druk gehad afgelopen jaar. De antipiraterijvereniging haalde blijkens haar jaaroverzicht 2016 meer dan 200 websites die illegale content aanbieden offline. Daarnaast pakte Brein 26 grote uploaders aan, waarvan veruit de meesten een flinke schadevergoeding hebben betaald.

Brein meldt dat het in 2016 in totaal 231 diensten/websites offline heeft gehaald. Dat meestal pas nadat het om medewerking van Nederlandse hosting providers vroeg. Het gaat onder meer om wat de grootste Nederlandse usenetsite was, Dutplanet. Die werd offline gehaald nadat Brein de eigenaar opriep om bij getuigenverhoor vragen te beantwoorden.

Niet alleen websites werden offline gehaald, ook ontmantelde Brein uiteenlopende aanbieders van illegale inhoud. Zo werd een Facebookgroep opgeheven, waar illegale e-books uitgewisseld werden. De partijen die hierbij betrokken waren, schikten voor 7.500 euro. Andere voorbeelden zijn een handelaar in illegale dvd's, die een schikking van 9.000 euro met Brein trof.

Wat uploaders betreft, waren er 26 die door Brein opgespoord werden. Zij betaalden een schikking en een onthoudingsverklaring met boeteclausule voor de toekomst. De bedragen van schikkingen liepen flink uiteen: een Nederlander die televisieseries online zette, betaalde 400 euro per aflevering. Een andere groep die illegale content op bittorrent sites zette, moest in totaal schikken voor 75.000 euro.

Daarnaast haalde de stichting ruim 2,5 miljoen zoekresultaten van Google, die verwezen naar illegale bestanden. Sinds dit mogelijk is bij Google, heeft Brein al 15 miljoen van dergelijke verzoeken ingediend.

De komende tijd wil Brein verder gaan met deze aanpak. Het wil illegale uploaders schikkingen aanbieden en onthoudingsverklaringen laten tekenen. Het hoopt verder providers zover te krijgen dat ze klanten die illegaal downloaden een brief gaan sturen. Daaraan werken ze nog niet mee, maar Brein hoopt een doorbraak te kunnen forceren.

NieuwsFilm

meest populair