Algemeen

Filmstudio's zetten bioscopen verder onder druk voor snellere thuis-release

Binnenkort bioscoopfilms binnen een week thuis op TV?

door Bram de Groot om 18:04 in Algemeen
Al heel wat jaren trachten de filmstudio's beweging te krijgen in de afspraak dat bioscoopfilms pas na ongeveer drie maanden verspreid kunnen worden via Dvd, Blu-ray en VoD. Enige tijd terug werd het idee van de Screening Room nog gelanceerd. Door de komst van groeiende streamingdiensten als Netflix lijkt de druk nu verder toe te nemen. En fors ook.

Afgelopen week werd de kracht van de streamingdiensten onderstreept. Netflix kocht namelijk de uitzendrechten van de nieuwe film van Martin Scroseses. Variety meldt nu dat grote studio's als Universal, Paramount, Fox en Sony agressieve onderhandelingen voeren met meerdere grote bioscoopketens. De studio's willen bioscoopfilms binnen enkele weken, misschien zelfs dagen, beschikbaar maken via thuisplatforms. Dit sluit aan op het gerucht dat Warner Bros. bioscoopfilms 17 dagen na verschijning beschikbaar wil stellen aan het thuispubliek, met een prijskaartje van $50 voor 48 uur kijkrechten.

In het verleden lieten bioscopen nog hun spierballen zien door te dreigen om films niet te vertonen als de Dvd of Vod-release te vroeg zou plaatsvinden. In 2011 zag Universal onder druk van de bioscoopketens af om Tower Heist vroegtijdig via video on demand beschikbaar te stellen. Studios vermoeden dat de bioscoopketens tegenwoordig een grotere toegevoegde waarde hebben, bijvoorbeeld door 3D, IMAX en andere innovaties.

Een van de redenen waarom de studio's een kortere "window" willen is doordat de Dvd en Blu-ray verkopen ieder jaar sterk afnemen. Video on Demand is een uitermate geschikt kanaal om relatief goedkoop films te verspreiden, tegen een klaarblijkelijk fors tarief.

14 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Decepticon

Avatar

$/€50 voor een film voeg maar 48 uur?
Veel succes!

Die window moet/mag idd korter, maar na een week, is imo nou ook weer niet nodig.

YankeeWaRRiaH

Avatar

Je zou er van verschieten hoe die $50 geen probleem gaat vormen. Je spreekt af met wat vrienden om bij jou thuis naar de nieuwste blockbuster te komen kijken. Gewoon die $50 delen. Als je nu met 2 naar de bioscoop gaat, hoeveel ben je nu kwijt als je er nog een beetje versnaperingen bij koopt aan de kassa?

centr1no

Avatar

Die studio's bewijzen keer op keer dat ze totaal niet weten waar ze mee bezig zijn.
Je zou toch denken dat er ook daar minstens één persoon rond loopt die wel weet hoe de echte wereld werkt.
Wie willen ze hier nu blij mee maken?
Een kleine groep mensen die bereid zijn $50 te betalen om thuis een film te kunnen kijken terwijl je hem voor $10 in de bioscoop kunt zien.
Dit gaat er ook alleen maar toe leiden dat kwalitatief goede versies nu nog eerder illegaal verspreid gaan worden.
En al zou het wel een ongekend succes worden, dan helpen ze de bioscopen om zeep.
En natuurlijk nemen de verkopen af. Mensen geven hun geld liever aan andere dingen uit dan aan een duur schijfje dat waarschijnlijk toch maar één maal bekeken wordt.
Het wordt tijd dat die studio's eens gaan beseffen dat we niet meer zoals 50 jaar geleden alleen maar boeken, platen en films hadden om ons geld aan uit te geven en dat er anno 2017 ook andere dingen zijn die een hogere prioriteit hebben. Ze klagen en mekkeren al jaren en toch hebben er in Hollywood nog nooit zo veel miljonairs rondgelopen.
Het zijn ook de distributiemaatschappijen die hun brood zien bederven en niet zozeer de studio's. Dat zijn dezelfde lui die mede de videotheken om zeep hebben geholpen door ze tot een bepaalde afnamehoeveelheid te dwingen.
En waar ze onmiddellijk een eind aan moeten maken is het verschil in release datums. Zoals Arrival al op Blu Ray uit is sinds 14 Februari, maar hier in Nederland moeten we wachten tot 22 Maart.
Absurd. Niet meer van deze tijd.

YankeeWaRRiaH

Avatar

Lijkt mij een goeie vraag voor een poll (als die er nog niet geweest is?!). Ik ben absoluut voorstander van een bioscoopbezoek, ook al laat ik dat in mijn vorige bericht niet blijken... Maar ik weet dat mijn vrouw al liever wat vrienden zou uitnodigen thuis om hier een film te kijken, dan naar de bioscoop te gaan.

centr1no

Avatar

@ YankeeWaRRiaH
Dat klonkt leuk maar, ten eerste; hoeveel mensen doen dat echt? Doe je dat nu ook bijvoorbeeld met de Bly Ray release?
En ten tweede; thuis kijken is niet te vergelijken met de bioscoop. Naar de bioscoop gaan is uit gaan. Thuis weg zijn. En dan ook nog het gebruikelijke argument voor groter en beter beeld en geluid. De filmbeleving is in de bios totaal anders dan thuis. Zeker met dingen als Imax, Dolby Cinema, 3D, enz.

YankeeWaRRiaH

Avatar

Ik hou inderdaad regelmatig filmavonden met vrienden. Met de beamer en Dolby Atmos setup is het hier best aangenaam om naar films te kijken. Ik ga zelf wekelijks naar de bioscoop, omdat ik dat zoals eerder bericht al zei, maar uit mijn vriendenkring zijn er redelijk veel mensen die absoluut niet graag naar de bios gaan, gewoon vanwege de drukte...

YankeeWaRRiaH

Avatar

foutje in vorige post en kan niet editen

Ik ga zelf wekelijks naar de bioscoop, omdat ik dat zoals eerder bericht al zei dat ik voorstander ben van een bioscoopbezoek,...

Jedha

Avatar

Die window mag van mij ook korter tenzij de film nog goed bezocht wordt in de bios. Een goeie film wil ik altijd nog in de bios ipv thuis op netflix.

23VDV23

Avatar

Dit zal er alleen maar nog méér toe leiden dat films gemaakt gaan worden met het oog op home-entertainment. Ik heb de afgelopen jaren mijn ogen uitgekeken bij een aantal retrospectieven op het witte doek van bijvoorbeeld wat Spielberg films uit de jaren '70 en '80 en onlangs nog Once upon a time in the west. Films die ik stuk voor stuk al vele malen thuis op het kleine scherm had gezien, maar nog niet in de bioscoop. En bij al die films was ik betoverd en dacht ik: dít is cinema. Films die nog zijn gemaakt in een tijd waarin er ofwel nog geen home-entertainment was, of de kwaliteit van het beeld en geluid nog niet zo goed was als nu. Je ziet gewoon aan het tempo, ritme en algehele draaistijl van dat soort films dat ze alleen het witte doek voor ogen hebben. Echt een wereld van verschil met het gros van de moderne blockbusters bijvoorbeeld. De films van Nolan bijvoorbeeld of de laatste Mad Max ontrekken zich hier nog wel een beetje aan, maar ik vrees dat met dit soort besluiten op den duur dat soort films alleen maar zeldzamer gaan worden. Raiders of the Lost Ark en The Last Crusesade leverden, ondanks dat ik beide films al twintigduizend keer had gezien, een bioscoopervaring die een blockbuster me al jaren niet had gegeven. Puur door de manier waarop ze zijn gemaakt destijds: voor de bioscoop.

Blackwolf

Avatar

Deze discussie is al jaren aan de gang , grootste bioscoop ketens kunnen nog steeds zeggen : oké prima kortere window ? Showen we de film helemaal niet. En dan heeft een distributeur een probleem .....Behalve Disney die heeft t steeds beter voor elkaar

Banned

Avatar

Dat window moet korter want na 3 maanden spelen er alweer tientallen nieuwe films in de zalen. Niemand gaat nog naar die films van 3 maanden terug. Anderhalve maand is meer dan genoeg. Die 50 euro is op zich belachelijk, maar niet als je met bijvoorbeeld 6 man kijkt.

geertvdheide

Avatar

Mensen die hier zeggen dat de bioscoop ten onder zou gaan als films sneller thuis te bekijken zouden zijn: ik denk dat dat enorm meevalt. Natuurlijk, als films na enkele weken al thuis bekeken kunnen worden, dan zal een deel van de filmfans minder vaak (of nooit meer) naar de bios gaan. Maar vele anderen hebben die bioscoopervaring juist het liefst, en zullen blijven gaan. Ook vanwege IMAX / Dolby Atmos, en omdat de bioscoop meer een uitje is (je bent even weg). Mensen die weinig ophebben met de bios, die gaan nu ook al niet zo vaak.

Zou de vertoningsperiode worden verkleind (bijvoorbeeld naar 4 tot 6 weken), dan krijg je eigenlijk pas echt "eerlijke" bioscoopbezoeken: mensen die echt willen gaan voor die ervaring, die blijven gaan, terwijl de andere groep, die nu noodgedwongen naar de bios gaat omdat het bij nieuwe films de enige optie is, wacht op de thuisrelease.

Dat zou de bioscopen wel schaden natuurlijk, maar het lijkt mij dat elke stad alsnog wel een bioscoop in leven zou kunnen houden. Zij het met misschien wat minder zalen. Zalen die leeg blijven kunnen ze bijvoorbeeld verhuren aan universiteiten en sprekersevenementen, of ombouwen tot woningen, of afbreken en de grond verkopen / verhuren.

Een thuiskijkprijs van $50 is hoog, maar ik zie dat vooral als een overgangsverschijnsel. Studio's zijn nu gewend dat er $10+ wordt betaald per bioscoopganger, en ze willen die inkomsten op peil houden. Ze weten dat sommige mensen de stream thuis met 4+ personen gaan kijken, en passen daar dus de prijs op aan. Ook zullen ze de bioscopen tegemoet komen door de prijs eerst hoog te houden. Op de langere termijn kan dat veranderen, zeker met de nodige concurrentie. Die $50 zou ik overigens best bereid zijn te betalen als ik met 3 maatjes een film kijk (kosten delen), want ik bespaar dan op eten / drinken / brandstof / parkeren, en ik vind de thuiskijkervaring persoonlijk de betere.

Een industrie hoort klantgericht te zijn, dus keuzevrijheid staat voor mij bovenaan. Met de juiste vertoningsperiode kunnen de studio's meer verdienen, kunnen bioscopen het alsnog overleven, en kunnen zowel bios- als thuiskijkers goed bediend worden. 3 maanden vind ik echt te lang (in de praktijk is het volgens mij overigens eerder 4+ maanden). Ik hoop daarom dat er geëxperimenteerd gaat worden hiermee. Daarvoor is nodig dat bioscopen zich iets bescheidener opstellen en ze hun rechtmatige plek kennen in de voorkeuren van het publiek.

Ed Crane

Avatar

Gewoon lekker lang houden die periode tussen bioscoop- en thuisrelease.

NieuwsFilm

meest populair