Blu-ray

Blu-Ray Review: I, Daniel Blake

De Gouden Palm-winnaar.

door Bram de Groot om 10:21 in Blu-ray
Regie: Ken Loach | Cast: Dave Johns (Daniel Blake), Hayley Squires (Katie), Briana Shann (Daisy), Sharon Percy (Sheila), e.a. | Speelduur: 97 minuten | Bioscooprelease: 24.11.2016 | Recensie FT: 4 sterren

Van de Britse rot in het vak Ken Loach verscheen verleden jaar de film I, Daniel Blake. Een drama met de nodige humor en aangrijpende momenten. De film werd niet de meest opvallende titel van het jaar, maar met prima acteerwerk en een aandoenlijk en pakkend verhaal is het zeker een must see voor de liefhebbers van een goed (Brits) drama. En om de kwaliteit te ondertrepen: I, Daniel Blake won de Gouden Palm tijdens het filmfestival van Cannes en is de Outstanding British Film of the Year volgens de BAFTA.

In I, Daniel Blake (FT Stercijfer = 7,8), goed voor zo'n $12,5 miljoen wereldwijd, verdient de 59-jarige Daniel Blake als timmerman zijn brood. Tot hij een hartaanval krijgt en voor het eerst van zijn leven een beroep op de staat moet doen. Hij probeert zich een weg te banen door het onpersoonlijke en bureaucratische uitkeringssysteem. Daarbij ontmoet hij de alleenstaande moeder Katie en haar twee kinderen. Ze steunen elkaar en vinden samen hun waardigheid terug.

I, Daniel Blake verscheen onlangs op Blu-ray. Cinéart gaf de uitgave een opvallende extra. Hieronder de review.


Discs 1 x Blu-Ray | Retail release: maart 2017 | Beeld: 1080p HD 16 x 9 (1.85 : 1) | Geluid: oa. Engels, Frans DTS-HD 5.1 | Ondertitels: Nederlands, Frans | EAN: 8713045248338 | Ook verkrijgbaar op: Dvd | Met dank aan: Cinéart

De schijf van deze Blu-Ray uitgave van I, Daniel Blake zit vastgeklikt in een standaard Blu-ray keepcase. Bij het opstarten van de Blu-ray schijf verschijnt onder meer het Cinéart logo en er wordt snel overgegaan naar het hoofdmenu.

Beeld

Het beeld van deze nieuwe film van Ken Loach komt via deze Blu-ray uitgave redelijk tot goed tot zijn recht op het thuisscherm. De realistische setting wordt ook goed overgebracht met een kleurweergave alsof het zo uit het dagelijks leven gegrepen is. Ook de scherpte is ruim voldoende. Verwacht echter geen strakke en helemaal tot in de puntjes uitgewerkte HD-weergave zoals dat bij de Hollywood blockbusters gebeurt.

Geluid

Het geluid wordt aangeleverd door een standaard DTS-HD 5.1 geluidstrack, eventueel ook in het Frans. Ook de geluidsspoor is prima, uiteraard met de nodige aandacht voor de dialoog. Van muziek of omgevingsgeluiden is amper iets te horen en dat zorgt ervoor dat deze track eigenlijk weinig opvallend is. En dat is uiteraard een opzettelijke keuze van de regisseur om het drama een nog realistischere gevoel mee te geven en het spel boven verdere technische verdramatisering te zetten.

Bonusmateriaal

Versus: The Life and Films of Ken Loach: De schijf biedt een zeer volledige documentaire over de films van Ken Loach, en uiteraard de persoon zelf. De docu is geregisseerd door Louise Osmond, duurt 1 uur een 33 minuten en verscheen in verschillende landen in de bioscoop. Een must voor de fan van de regisseur en een prachtige toevoeging voor de schijf.

Audiocommentaar: Ook is er een track met commentaar van Ken Loach en schrijver Paul Laverty aan te zetten tijdens het bekijken van de hoofdfilm. Uiteraard de juiste extra mocht je meer willen weten over de opnames, de acteurs en het verhaal.

Prima drama, prima schijf

Voor wie van een pakkend drama houdt, zit goed met Ken Loachs I, Daniel Blake. De film focust zich vooral op de kwaliteiten van de cast en uiteraard het dramatische verhaal, met hier en daar de relativerende glimlach. Deze Blu-ray uitgave is een must van de fan van Loach, aangezien ook de avondvullende documentaire 'Versus: The Life and Films of Ken Loach' is meegenomen.0 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

NieuwsFilm

meest populair